Tarp negavusiųjų mūsų šalies išrinktojo Prezidento interviu - ir garsios žiniasklaidos priemonės: televizija „Euronews", naujienų agentūra „Associated Press", Didžiosios Britanijos bei Šiaurės šalių laikraščiai.

Lyderio pozicija – neįprasta

AP agentūros žurnalistai nesupranta R.Pakso nenoro bendrauti su žiniasklaidos atstovais. Ši naujienų agentūra visame pasaulyje turi 270 milijonų prenumeratorių, tarp kurių - įtakingų valstybių vyriausybių atstovai ir investuotojai.

Prieš naujojo Prezidento inauguraciją ši agentūra norėjo išgirsti, ką apie užsienio ir vidaus politikos aktualijas mano būsimasis Lietuvos vadovas. Tai, žurnalistų nuomone, galbūt padėtų apsispręsti ir dėl milijoninių investicijų į Lietuvą.

Mattas Moore'as, vadovaujantis „Associated Press" Šiaurės ir Baltijos šalių biurui, tikino, kad interviu užimtų tik pusvalandį išrinktojo Lietuvos Prezidento darbotvarkės laiko.

„Neabejoju, kad įstatymų kūrėjai Vašingtone ir Europos Sąjungos šalių sostinėse norėtų išgirsti R.Pakso nuomonę apie Lietuvos vietą naujoje Europoje, - dėstė M.Moore'as. - Tokia valstybės lyderio pozicija žiniasklaidos atžvilgiu labai neįprasta".

Prezidentu išrinkus R.Paksą, užsienio spaudoje buvo pasirodę ne vien teigiamų komentarų apie naująjį Lietuvos vadovą. Anot politologų, pokalbiai su užsienio žurnalistais - puiki galimybė paaiškinti savo poziciją svarbiais politikos ir ekonomikos klausimais, tačiau ja kol kas nesinaudojama.

Užsiėmę kitais reikalais

Išrinktojo Prezidento R.Pakso atstovas spaudai Aidas Petrošius „Lietuvos rytui" sakė, kad per pirmąsias dvi po rinkimų savaites rinkimų laimėtojas kalbėjosi su Lietuvos ir užsienio žurnalistais. „Vėliau pradėjome perimti Prezidentūros reikalus, formuoti Prezidento patarėjų komandą. Išrinktasis Prezidentas paprašė atidėti susitikimus su žurnalistais iki inauguracijos, todėl nuo interviu korespondentams iš užsienio leidinių buvo susilaikyta", - paaiškino A.Petrošius.

Atsakinėjo ir patarėjas

Tarp pirmųjų iš dešimties būsimąjį Lietuvos vadovą kalbinusių žurnalistų buvo Latvijos, Estijos, Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos, žinių agentūrų AFP, Reuters, bei radijo stoties BBC atstovai. Kelis R.Pakso nuomonės norėjusius išgirsti žurnalistus priėmė ir į klausimus atsakė būsimasis Prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas.