G.W.Bushas šį Prancūzijos žingsnį pavadino "trumparegišku" ir paragino prezidento Jacques'o Chiraco (Žako Širako) vyriausybę iš naujo apsvarstyti savo poziciją.

"Nusivyliau tuo, kad Prancūzija blokuoja NATO pasirengimą padėti tokiai šaliai, kaip Turkija. Nesuprantu to sprendimo. Jis neigiamai veikia Aljansą", - žurnalistams sakė G.W.Bushas, susitikęs su Australijos premjeru Johnu Howardu (Džonu Havardu), kuris yra ištikimas JAV sąjungininkas Irako klausimu.

Nors G.W.Busho patarėjai saugumo klausimais kritikavo Prancūziją ir Vokietiją už pastangas vilkinti Jungtinių Tautų (JT) sprendimą dėl to, ar pradėti karą su Iraku, prezidentas anksčiau tiktai ragindavo laikytis vienybės ir imdavosi diplomatinių priemonių.

Pirmadienį Prancūzija, Vokietija ir Belgija neleido NATO rengtis Aljanso narės Turkijos gynybai galimo karo su kaimyniniu Iraku atveju. Šios šalys tvirtina, kad rengimasis galimam konfliktui gali sudaryti įspūdį, jog Jungtinėse Tautose jau atsisakyta diplomatinių pastangų karui išvengti.

Šis Prancūzijos, Vokietijos ir Belgijos žingsnis išprovokavo vieną didžiausių ginčų per visą transatlantinio aljanso istoriją.

Jis taip pat pranašauja galimą skilimą JT Saugumo Taryboje, kur Prancūzija turi veto teisę. G.W.Bushas rengiasi penktadienį, po JT vyriausiųjų inspektorių ataskaitos dėl Irako, Taryboje prastumti sprendimą dėl galimo karo.

"Prancūzija ilgą laiką buvo Jungtinių Valstijų draugas. Mes turime daug bendra. Tačiau aš manau, kad jų sprendimas NATO yra trumparegiškas. Tai mano nuomonė. Tikiuosi, jie dar kartą pagalvos", - sakė G.W.Bushas.

Prezidentui įspūdžio nepadarė ir Irako sutikimas besąlygiškai leisti skraidyti virš jo teritorijos žvalgybiniams lėktuvams U-2. Tai buvo svarbus JT ginkluotės inspektorių reikalavimas.

"Irakui reikia nusiginkluoti. Priežastis, kodėl mums reikia U-2 skrydžių, yra ta, kad jie nenusiginkluoja. Tai žmogus, kuris mėgina laimėti laiko. Jis bando žaisti diplomatinį žaidimą", - sakė G.W.Bushas, turėdamas omenyje Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną).

Administracijos pareigūnai sakė tikėjęsi kai kurių paskutinės minutės Irako nuolaidų prieš tai, kai inspektoriai penktadienį Saugumo Tarybai pateiks savo ataskaitą dėl Bagdado bendradarbiavimo.