Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apskrities skyriaus pareigūnai, tikrindami operatyvinę informaciją apie galimą bendrovės "Sema" produkcijos perdirbimą į spiritą, praėjusį penktadienį patikrino Kauno registruotą bendrovę "Jodvila".

Jos patalpose aptiktas cechas, kuriame iš denatūruoto etilo alkoholio buvo išgaunamas grynas etilo alkoholis.

Pasak FNTT pranešimo, ceche pareigūnai surado dalį jau išgryninto, paruošto realizuoti etilo alkoholio, apie 4,5 tūkst. litrų denatūruoto etilo alkoholio (koncentruoto langų valiklio) paruošto filtravimui, įrenginius, skirtus langų valiklio filtravimui ir išvalymui.

Kadangi įrenginiuose buvo skaitikliai, fiksuojantys per juos perleistos produkcijos kiekį, buvo galima nustatyti, kad nuo 2002 metų lapkričio tokiu būdu buvo perdirbta apie 60 tonų spirito.

Įvykio vietoje sulaikyti bendrovės "Jodvila" direktorius 44 metų V.M. ir komercijos direktorius 49 metų L.Z.

FNTT iškėlė baudžiamąją bylą. V.M. ir L.Z. pareikšti kaltinimai dėl denatūruoto etilo alkoholio laikymo ir gaminimo dideliais kiekiais.

Tai jau nebe pirmasis kartas, kai FNTT pareigūnų atskleidžiami analogiški nelegalūs cechai, perdirbantys iš bendrovės "Sema" įsigytus techninius produktus.

Dar 2001 metais atliekant bendrovės "Sema" ūkinės finansinės veiklos patikrinimą buvo pastebėta, kad jos produkcijos nemažą dalį sudaro neužšąlantys langų plovikliai, savo sudėtyje turintys nuo 10 iki 94 procentų aukščiausio valymo rektifikuoto etilo alkoholio, arba distiliuotos etilo alkoholio aldehidų frakcijos.

Kadangi visi šie priedai sudaro tik 0,101 procento produkto, tai, specialistų manymu, juos nesunkiai galima pašalinti ir išgryninti į spiritą.

Pareigūnai atkreipia dėmesį į tai, kad šių produktų realizacija sparčiai auga. Toms prekėms pagal suteiktus prekių kodus akcizo mokestis nebuvo numatytas.

Tuo tarpu pagal Akcizų įstatymą nedenatūruotas etilo alkoholis buvo apmokestinamas akcizu 32 litai už 1 litrą gryno etilo alkoholio.

Minėtus techninius produktus dideliais kiekiais bendrovė "Sema" eksportavo į Latviją, Estiją, Švediją.

Šią produkciją taip pat dideliais kiekiais pirkdavo kelios Kauno miesto uždarosios akcinės bendrovės.

Susidomėjus šių bendrovių veikla, buvo atskleistos kelios fiktyviai įsteigtos įmonių, per kurias Kauno uždarosios akcinės bendrovės tariamai realizuodavo koncentruotą stiklų ploviklį, kuris tuo tarpu šių bendrovių buvo nesunkiai išgryninamas į spiritą ir realizuojamas.

Pagal surinktą medžiagą 2001 metais FNTT iškėlė baudžiamąsias bylas bendrovėms "Jonesta" ir "Lietvapa", kurios pirkdavo koncentruotą langų valiklį iš "Semos" prisidengdamos kitų įmonių vardais, išgrynindavo ir realizuodavo jį nelegalioje rinkoje.

Dar viena baudžiamoji byla buvo iškelta pernai Jonavos rajono Satkūnų kaimo gyventojui V.N.

Jis buvo sulaikytas už tai, kad pagalbinėse patalpose laikė ir gamino didelį kiekį nedenatūruotą etilo alkoholio. Pagal turimą informaciją per mėnesį jis pramoniniu būdu pagamindavo apie 80 tonų nedenatūruoto etilo alkoholio.

Patikrinimo metu buvo rasta apie 5 tonas langų ploviklio ir apie 1 toną pagaminto etilo alkoholio.

Išanalizavus 2002 metais surinktą medžiagą padaryta išvada, kad apie 80 procentų techninių produktų, įsigytų iš "Semos", patenka į nelegalią rinką išgryninto etilo alkoholio pavidalu, o tai nuo 2000 m. iki 2002 metų sudarė apie 2,5 mln. litrų gryno spirito.

Tokiu būdu valstybei padaryta žala galėjo sudaryti apie 80 mln. litų nesumokėto akcizo mokesčio.

Atsižvelgiant į pareigūnų pasiūlymus, buvo pakeistas Vyriausybės nutarimas sugriežtinant denatūruoto etilo alkoholio įsigijimo ir realizavimo tvarką bei atitinkamas Finansų ministro įsakymas, kuriuo pakeistos alkoholio denatūravimo formulės.