"Vokietija prisijungė prie kitų dviejų šalių", - tvirtino šaltinis.

Prieš pat termino pabaigą 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku Prancūzija ir Belgija patvirtino, jog jos prieštarauja paketui NATO priemonių, daugiausiai susijusių su sąjungininkės Turkijos apsauga.

Prancūzija ir Belgija oficialiai pareiškė prieštaravimą pagal ketvirtadienį NATO generalinio sekretoriaus George'o Robertsono (Džordžo Robertsono) inicijuotą procedūrą, siekiant, kad 19 Aljanso narių susitartų šiuo klausimu.

Prancūzija, Belgija ir Vokietija tvirtino, jog pasirengimas ginti Turkiją gali pakenkti diplomatinėms pastangoms išvengti karo Irake.

Jei nė viena sąjungininkė nebūtų paprieštaravusi, NATO iš karto būtų pradėjusi planuoti galimas karines priemones.

NATO pirmadienį nutarė sušaukti neeilinį posėdį, kai Prancūzija, Belgija ir Vokietija atmetė JAV prašymus, jog Aljansas pradėtų planuoti karinę paramą galimos karinės operacijos Irake atveju, pranešė pareigūnai.

Prancūzija ir Belgija oficialiai paskelbė apie savo prieštaravimą likus vos pusvalandžiui iki 9 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku numatyto termino, kada turėjo baigtis vadinamoji nutylėjimo procedūra.

Jungtinės Valstijos sausio 15 dieną oficialiai paprašė NATO suteikti įvairios pagalbos karo Irake atveju.

NATO siūlomas paketas yra mažesnis nei prašė Vašingtonas. Jame kalbame tik AWACS žvalgybinių lėktuvų ir apsaugos nuo cheminio ir biologinio ginklo dalinių siuntimą į Turkiją bei priešraketinių baterijų "Patriot" dislokavimą šioje šalyje, kuri yra vienintelė NATO sąjungininkė, turinti sieną su Iraku.