V.Putino ir Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco (Žako Širako) susitikimų metu neabejotinai bus kalbama apie tai, kaip įtikinti Jungtines Valstijas nepulti Bagdado.

Didelis dėmesys bus skiriamas Vokietijos pateiktam pasiūlymui suintensyvinti JT inspekcijas Irake, kurios buvo atnaujintos praėjusių metų pabaigoje ir kurias Vašingtonas vertina labai įtariai.

V.Putinas ir Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) po sekmadienio susitikimo Berlyne išreiškė viltį, kad Irakas gali būti nuginkluotas taikiomis priemonėmis. Toks yra ir Prancūzijos bei Kinijos požiūris, sakė V.Putinas.

Rusija, Prancūzija ir Kinija kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir Didžiąja Britanija JT Saugumo Taryboje turi veto teisę.

Dėl nesutarimų Irako klausimu aklavietėje atsidūrė ir NATO, nes JAV spaudimu pasipiktinusi Prancūzija bei jos kaimynė B elgija pirmadienį ryte vetavo planą dėl Aljanso narės Turkijos apsaugos karo su kaimyniniu Iraku atveju.

Vašingtonas nuspėdamas galimybę, kad Prancūzija gali blokuoti NATO šalių paramą Turkijai, tokį žingsnį iš anksto griežtai pasmerkė.

"Tikiuosi, kad iki rytojaus, kai turės apsispręsti, jie apsigalvos", - sekmadienį sakė JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas).

"NATO atėjo laikas susitelkti ir paremti vieną iš mūsų kolegų, kuriam gali kilti pavojus - ne dėl Jungtinių Valstijų, bet dėl Irako", - sakė jis.

JAV SKEPTIŠKAI VERTINA NAUJUS SIŪLYMUS

Kalbėdamas per NBC, C.Powellas pridūrė, - "Net ir padidinus inspektorių skaičių tris kartus, problema nebūtų išspręsta. Mintis, jog reikia daugiau inspektorių arba (aviacijos) skrydžių draudimo zonų arba dar ko nors, kas gali būti įtraukta į šį pasiūlymą, tėra dėmesio nukreipimas, o ne sprendimas".

Įtakingas demokratų senatorius Carlas Levinas (Karlas Levinas) su juo nesutiko. "Man atrodo, jog mes turėtume sveikinti pastangas užkirsti kelią karui", - sakė C.Levinas interviu televizijai "Fox".

C.Powellas teigė, jog pagrindinis klausimas tas, ar Saddamas Husseinas pakluso 2002 metų lapkričio 8 dieną priimtai JT 1441-ajai rezoliucijai, kuri reikalavo Irako nusiginkluoti, priešingu atveju grasindama "rimtomis pasekmėmis".

"Manau, jog Prancūzijai ir Vokietijai reikėtų... dar kartą perskaityti 1441-ąją (rezoliuciją)", - sakė C.Powellas.

"Tai, kad Irakas nepakankamai bendradarbiauja, kad jis pateikė melagingą deklaraciją, ir visi kiti veiksmai, kurių jis ėmėsi arba nesiėmė po šios rezoliucijos priėmimo... Visa tai sukuria sąlygas surengti JT sesiją ir nuspręsti, ar dabar tinkamas metas rimtoms pasekmėms".

ABC laidoje "This Week" C.Powellas pareiškė, - "Visi, kurie balsavo už 1441-ąją rezoliuciją, įskaitant ir prancūzus, suprato, jog rimtos pasekmės reiškia jėgos panaudojimą".

C.Rice kalbėdama CNN sakė, - "Taip, yra kelios paskiros valstybės, kurios atrodo nesuprantančios, kaip neatidėliotina apginti Saugumo Tarybos reputaciją... Tačiau jos nesudaro daugumos Europoje".

C.Powellas įspėjo, jog Prancūzijos ir Vokietijos iniciatyvos pasekmė gali būti ta, kad Jungtinės Valstijos imsis karo veiksmų be jokio papildomo JT pritarimo. Šią iniciatyvą pirmasis pristatė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilpenas), kalbėdamas po praėjusią savaitę pasakytos C.Powello kalbos, kaltinančios Iraką nepaklusus JT reikalavimams.

"Jeigu JT nevykdys savo pareigų, aiškiai išdėstytų 1441-ojoje rezoliucijoje, tuomet Jungtinės Valstijos privalės imtis veiksmų su norinčiųjų koalicija", - sakė C.Powellas.