Penktadienį Salonikuose pasibaigusiame dvi dienas trukusiame Graikijos Balkanų fondo ir Graikijos-JAV prekybos ir pramonės rūmų seminare D.Phillipsas pagrindė šį savo pasiūlymą tuo, jog Serbijai "būtinos lėšos ekonomikos gaivinimui, ir šalis galėtų gauti pinigų, jei sutiktų pripažinti Kosovo nepriklausomybę".

D.Phillipsas, pristatęs JAV tarptautinių santykių tarybos ataskaitą "Balkanai 2010", kurioje ir numatomas toks regiono iškeitimas į pinigus, pareiškė, jog šiuo metu "būtina kuo greičiau išspręsti Kosovo statuso problemą, taip pat sugrąžinti pabėgėlius į kraštą".

D.David Phillipsas pasveikino Balkanų šalių siekį tapti Europos Sąjungos ir NATO narėmis. Todėl, jo nuomone, JAV turi įtvirtinti ilgalaikę politiką šio regiono atžvilgiu ir parengti laipsniško savo ginkluotųjų pajėgų išvedimo iš Balkanų strategiją.

Kaip rašo "RIA Novosti", Graikijos profesorius Vangelis Coufadakis (Vangelis Kufadakis) griežtai kritikuoja JAV politiką Balkanuose nuo pat George'o W. Busho (Džordžo Bušo) prezidentavimo pradžios. Jo nuomone, Vašingtonas nebendradarbiauja su Europa Balkanų klausimu ir nori, kad "atsakomybę už stabilumą prisiimtų Europos valstybės".

Profesoriaus nuomone, JAV "nusisuko nuo Balkanų ir nukreipė savo žvilgsnį į Artimuosius Rytus". Dėl naujų Vašingtono prioritetų Balkanams skiriamos tarptautinės paramos srautai gali ženkliai sumažėti, o tai gali išprovokuoti destabilizaciją, ir, atitinkamai, "naujus konfliktus prie regiono sienų".