Savivaldybės darbuotojai, mėgindami sureguliuoti rinkėjų srautą, keturias balsavimo vietas priskyrė skirtingoms sostinės rinkimų apygardoms ir žmones į eiles rikiuoja pagal jų gyvenamąją vietą.

Tačiau tokia tvarka supainiojo ne Vilniuje gyvenančius rinkėjus. Tarp jų savivaldybėje daugiausia – studentų. Jie nukreipiami į bet kurią eilę.

Trečiadienį savivaldybėje pradėtos įrenginėti papildomos balsavimo vietos.

Vienam rinkėjui – 10 min.

„Matosi, kad savivaldybė pasirengusi, sąlygos balsavimui sudarytos. Pačios apygardos iš pradžių gal kiek susimėtė, ne visos buvo pasirengusios tinkmus dokumentus. Turbūt kaltas nepatyrimas, nes juk anksčiau šias pareigas atlikdavo paštai“, - DELFI komentavo Vyriausiosios rinkimų komisijos narė Živilė Verbylaitė.

Ji pripažino, kad ir pati balsvimo procedūra yra labai sudėtinga, vienam rinkėjui reikia skirti apie 10 minučių.

VRK atstovė mano, kad dideliam rinkėjų aktyvumui išankstinio balsavimo metu įtakos turėjo sekmadienį Lietuvoje prognozuojamas geras oras.

„Mus džiugina, kad susidomėjimas rinkimais didelis. Pasitvarkysim, ir rytoj jau bus geriau“, - žadėjo Ž. Verbylaitė.

Kaip DELFI informavo Vilniaus rajono savivaldybėje, čia trečiadienį prie balsadėžių taip pat buvo susidariusios rinkėjų eilės.

Šiemet, skirtingai nei anksčiau, iš anksto balsuoti rinkimuose į Seimą galima tik dvi dienas – trečiadienį ir ketvirtadienį. Praėjusiuose Seimo rinkimuose gyventojai iš anksto savo balsus galėjo atiduoti paštuose, o šiemet ta galima padaryti tik 60 savivaldybių.

Kauno savivaldybę užplūdo išankstiniai balsuotojai

Trečiadienio vidurdienį, prieš išankstinio balsavimo renkant būsimą Seimą pradžią, Kauno miesto savivaldybėje, kur laikinai įkurdinta rinkimų vieta, nusidriekė daugiau nei šimto žmonių eilė. Tačiau po trijų valandų eilėje stovėjo jau kur kas mažiau rinkėjų - apie trisdešimt.

Savivaldybės mažojoje salėje įrengtos rinkėjų priėmimo vietos, orientuojantis į tai, kad Kaunas turi aštuonetą rinkimų apygardų. Išankstinio balsavimo metu kiekvienai atstovauja po du rinkimų komisijos narius. Jie stengiasi ilgai netrukti, aptarnaudami rinkėjus, tačiau pasiryžusiems balsuoti iš anksto, o ne sekmadienį, oficialiąją rinkimų į Seimą dieną, trečiadienį ar ketvirtadienį gali prisieiti užgaišti savivaldybėje iki valandos.

Savivaldybėje lankantis Eltos korespondentei eilės balsuoti sulaukė grupelė jaunų vienuolių. Eilėje buvo daugiau jaunų žmonių, norinčių pasinaudoti galimybe anksčiau atlikti savo pilietinę pareigą. Kartu žmonės balsuoja ir už tai, ar pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą.

"Aptarnavome nemažai ir garbaus amžiaus žmonių, - sakė Centro apygardos Nr. 13 rinkimų komisijos pirmininkė Ana Sudžiuvienė. - Kai kurie iš jų neslėpė, jog pasinaudojo gražia proga "išeiti į žmones" ir pasidomėti, kaip vyksta rinkimai savivaldybėje. Be to, yra suteikta galimybė anksčiau balsuoti ir tiems, kurie neturi konkretaus gyvenamosios vietos adreso, tačiau deklaravosi kaip Kauno savivaldybės gyventojai".

Laikina balsavimo "būstine" virtusioje Kauno miesto savivaldybės mažojoje salėje balsuoja ir kitų miestų gyventojai. Balsavimą, keisdamiesi kas porą valandų, stebi partijų atsiųsti stebėtojai.

Užklijuoti vokai, į kuriuos patys rinkėjai kabinose sudeda savo 'balsus", dedami į didesnis vokus. Rinkimų komisijos darbuotojai prie jų priklijuoja kinegraminius apsaugos ženklus. Tik tada "balsai" patenka į permatomas plastiko dėžes. Iš jų keliaus į paštą ir bus pristatyti atitinkamoms rinkimų apygardoms.

Panevėžys

Galimybe balsuoti ne savo gyvenamojoje vietoje per porą komisijos darbo valandų Panevėžio rajono savivaldybėje trečiadienį spėjo pasinaudoti Nidos ir Kėdainių gyventojai.

„Balsuoti galima ir neatsinešusiesiems pažymėjimo. Jei žmogus turi asmens dokumentą, rinkėjo pažymėjimą atspausdiname iš Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapio, – aiškino Panevėžio–Pasvalio apygardos rinkimų komisijos narė Nijolė Gaižiūnienė. – O didesnio žmonių antplūdžio tikimės po darbo valandų.“

Trečiadienį iki pietų politinę valią Panevėžio rajono savivaldybėje veikusiose rinkimų apylinkėse pareiškė apie trisdešimt rinkėjų.

Miesto savivaldybėje veikiančios Vakarinės apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Romas Matuzevičius sakė, kad ateina įvairaus amžiaus žmonės. Daugeliui balsuoti sekmadienį sutrukdys pamaininis darbas, kiti rengiasi išvykti.

„Šeštadienį ir sekmadienį turėsiu darbo, nes savaitgaliais vykstu prekiauti į Rietavo automobilių turgų, todėl tikrai džiaugiuosi galimybe balsuoti iš anksto, – „Sekundei“ sakė panevėžietis Juozas Juknevičius. – Sekmadienį vakare grįžus nebereikės iš namų eiti.“

„Kaip pildyti biuletenius, rinkėjai dažniausiai supranta, kiek sunkiau susivokti dėl kandidatų reitingavimo, tenka paaiškinti, – sakė komisijos pirmininkas. – Pastebėjau, kad žmonės ateina jau iš anksto žinodami, už ką atiduos savo balsą, kai kurie patinkančius politikus susirašę eilės tvarka lapelyje.“

Trijose miesto savivaldybėje veikiančiose apylinkėse per porą valandų išankstinio balsavimo teise pasinaudojo beveik šimtas žmonių.

Miesto savivaldybėje prasidėjus išankstiniam balsavimui prie rinkimų komisijos narių išsirikiavo eilutė.

Balsavimas savivaldybėse abi dienas vyks nuo 12 iki 20 valandos.

Iš anksto balsuoti gali rinkėjai, rinkimų dieną negalėsiantys atvykti į rinkimų apylinkę. Jei rinkėjo pažymėjimas pristatytas ten, kur žmogus jau nebegyvena, jį galima pačiam parsisiųsti internetu.

Kariai ir kaliniai galės balsuoti paštu, o namuose galės balsuoti neįgalieji, 70-mečiai ir vyresni gyventojai. Kilus neaiškumų, VRK siūlo skambinti trumpuoju numeriu 1855.

Daugiausiai klausimų apie kandidatų reitingavimą sulaukianti VRK primena, jog iš sąrašo, būsiančio balsavimo kabinose, rinkėjas, pasirinkęs 5 jam patinkančius kandidatus, jų numerius turi įrašyti biuletenio apačioje esančiuose langeliuose. Jeigu pildydamas biuletenį rinkėjas suklydo, bet jo dar neįmetė į balsadėžę, galima paparašyti jį pakeisti nauju biuleteniu.