Naujasis PVM neiššlavė knygynų klientų, nesuvijo visų grožinės literatūros gerbėjų į bibliotekas ir neatvėsino rašytinio žodžio gerbėjų noro nusipirkti ką tik pasirodžiusį romaną, fotoalbumą ar žodyną. Bet nepatenkintų veidų ir irzlių pretenzijų knygynų darbuotojos prisižiūri ir prisiklauso kasdien.

“Dar nebuvo taip, kad mums būtų tekę kviesti pagalbą, šauktis ką nors iš administracijos. Taip drastiškai akių niekas nedrasko, bet, aišku, žmonės nepatenkinti”, - sakė “Kauno dienai” UAB “Centrinis knygynas” pardavėja Nijolė Rimšienė, paklausta, kaip reaguoja klientai į penkiais procentais didesnes knygų kainas.

“Tie, kam reikia, knygas vis tiek perka. Tik pasitaiko tokių atvejų, kai ateina žmogus, seniai nusižiūrėjęs kokią labai jam reikalingą knygą, susitaupęs pinigų. Kai pasakai, kad tos sumos jau nebeužteks, nepasitenkinimo, žinoma, būna”, - pasakojo N.Rimšienė.

“Pasakysiu tik tiek: nieko gero, kai brangsta knygos. Gyvename tokiais laikais, kai turėtume džiaugtis, kad žmonės jas apskritai perka”, - kalbėjo “Centrinio knygyno” Grožinės literatūros skyriaus vedėja Nadežda Valenskaja.

Kauno “Centriniame knygyne” pirkėjų vakar buvo nemažai. Labiausiai apgulti, kaip visuomet, buvo grožinės, užsienio ir mokomosios literatūros prekystaliai.

“Nepastebėjome, kad, pabrangus knygoms, klientų būtų sumažėję, - sakė knygyno darbuotojos. - Žmonės perka knygas kaip pirkę, tik daugelis - padejuodami”.

Ramiausiai į 5 procentų PVM reagavo Meno skyriaus klientai. “Jei albumas “Vilniaus katedros lobynai” iki Naujųjų metų kainavo 90 litų, tai dabar - 94 Lt ir 50 centų. O perka jį labai. Tas, kuris pasiryžęs mokėti 90 litų, sumokės ir puspenkto lito daugiau”, - teigė “Centrinio knygyno” Meno skyriaus pardavėja Liudmila Svozdiar.

Pasak “Centrinio knygyno” darbuotojų, pigesnės knygos, pabrangusios keliasdešimčia centų, šoko pirkėjams nesukėlė. Pretenzijų iš susierzinusių klientų tenka išklausyti dažniausiai tik tada, kai paaiškėja, kad knygos kaina, Vyriausybės nutarimu, šoktelėjo 2-5 litais.

“Labiausiai nuskriausti studentai, perkantys mokomąją literatūrą, ir moksleivių tėvai. Jie įvesto PVM knygoms dar kaip reikiant nepajuto, bet rudenį, kai jau pagal naująsias kainas reikės supirkti visus vadovėlius ir pratybų sąsiuvinius, bus liūdna”, - prognozavo J.Masiulio knygyno “Knygų alėja” darbuotojos.

“Vadovėliai brangūs buvo ir iki PVM įvedimo. Tai, kad jų kaina padidėjo keliais litais, daug kam gali tapti dideliu rūpesčiu. Ir mums, prekiaujantiems knygomis, tas PVM džiaugsmo, tiesą sakant, nekelia”, - kalbėjo J.Masiulio knygyno pardavėja Inesa Petraitienė.

“Pirkėjai knygų pabrangimą pajuto iš karto, - sakė ji. - Jei anksčiau knyga kainavo 20 litų, dabar - 21 Lt. Visas knygas turime perkainoti”.

T.Masiulio knygynas tokio grandiozinio darbo, reikalaujančio apytikriai savaitei uždaryti knygyną, dar neatliko. Todėl neretai pirkėjas apie penkiais procentais padidėjusią knygos kainą sužino, tik išmušus kasos čekį. Niekas nesistebi, kad emocijos neretai būna ne pačios džiaugsmingiausios.