Ketvirtadienį Tadžikistano sostinėje priimtame viršūnių susitikimo baigiamajame komunikate - Dušanbės deklaracijoje - konflikte dalyvaujančios šalys raginamos taikytis ir pradėti dialogą.

ŠBO priklauso Rusija, Tadžikistanas, Kinija, Kazachstanas, Uzbekistanas ir Kirgizija. Ketvirtadienį Dušanbėje įvyko organizacijos viršūnių susitikimas. Stebėtojų teisėmis ŠBO darbe taip pat dalyvauja Iranas, Indija, Pakistanas ir Mongolija.

Kaip praneša Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS, Dušanbės susitikimo dalyviai teigiamai įvertino Maskvos sprendimą pasirašyti rugpjūčio 12-osios šešių punktų sutartį dėl konflikto Pietų Osetijoje sureguliavimo.

Šią sutartį parengė ir dėl jos Maskvoje bei Tbilisyje vedė derybas šį pusmetį Europos Sąjungoje pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

Dušanbės deklaracijoje taip pat yra formuluotė, raginanti gerbti kiekvienos šalies istorines bei kultūrines tradicijas ir "ginti šalių vienybę bei teritorinį vientisumą". Dokumente smerkiami bet kokie mėginimai jėga spręsti iškilusias problemas.

Deklaracijos tonas ir turinys labai nuosaikius, tuo tarpu prieš paskelbiant deklaraciją Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas bandė susitikimą pateikti kaip paramą Rusijos veiksmams Gruzijoje. Rusijos prezidentas padėkojo partneriams iš ŠBO už tai, kad jie "laikosi vieningos pozicijos" dėl Rusijos taikos palaikymo pajėgų vaidmens Gruzijoje. Pasak jo, ši pozicija yra "rimtas signalas tiems, kurie teisina Gruzijos agresiją prieš Pietų Osetiją".