Tačiau problema yra. Ir tokia, apie kurią daugelis vyrų net neįtaria: pasirodo, erekcijos sutrikimas – problemų su širdimis pranašas, rašo žurnalas "Zdorovje".

Kelias į širdį

Apie tai, kad vyro širdis ir jo lyties organas yra tarpusavy glaudžiai susiję, iki tam tikro amžiaus tiki dauguma gražiosios lyties atstovių. Bet bėgant metams šis tikėjimas pamažu blėsta. Ir visai be reikalo! Italijos mokslininkai įrodė,, kad ryšys tarp erekcijos ir širdies bei kraujagyslių sistemos sveikatos tikrai egzistuoja.

Tyrimo duomenys rodo, kad erekcijos sutrikimai prasideda 2-3 metais anksčiau nei atsiranda pirmieji išeminės širdies ligos simptomai.

Italijos mokslininkų pateikti skaičiai tikrai verčia susimąstyti. 93 proc. apklaustų vyrų pažymėjo, kad likus vidutiniškai 2 metams iki išemijos priepuolių pradžios, suprastėjo jų erekcija. Yra ir atvirkštinė priklausomybė: 75 proc. sergančiųjų išemine širdies liga vyrų susiduria su problemomis lovoje. Tyrimo duomenys rodo, kad vyrai su ateroskleroziniais dariniais keliose vainikinėse arterijose impotencija skundžiasi 4 kartus dažniau nei esant vienos vainikinės arterijos ateroskleroziniams pažeidimams.

Progreso variklis

Esmė tame, kad ir širdyje, ir lyties organe bene pagrindinis vaidmuo atitenka kraujagyslėms. Širdis – raumuo, kuris nuolat dirba, todėl jam gyvybiškai svarbu nuolat gauti deguonies ir mitybinių medžiagų. Erekcijos mechanizmas taip pat tiesiogiai priklauso nuo adekvačios kraujotakos. Jei kraujagyslės užkemšamos aterosklerozinėmis plokštelėmis, adresatas gauna mažiau kraujo, o dėl to gali vystytis stenokardija ir netgi infarktas – o fiasko lovoje garantuotas.

Be abejo, jei vyrui staiga „neišėjo“, neverta tučtuojau lėkti pas kardiologą. Specialistai sukūrė algoritmą, kuris turėtų padėti tinkamai įvertinti šią jautrią problemą ir ją spręsti.

Atmetame psichologiją

Statistika byloja, kad vos 10 proc. erekcijos sutrikimų yra susiję su kokiomis nors somatinėmis problemomis (dažniausiai – kraujagyslių ateroskleroze arba nervinės reguliacijos sutrikimais). Likę 90 proc. priklauso nuo psichologijos ir turėtų būti gydomi padedant seksopatologui.

Dažniausiai sutinkamas vadinamasis „nesėkmės laukimo sindromas“, kuomet vienas nesėkmingas bandymas į atmintį įsirėžia taip stipriai, jog kitą kartą vyras galvoja vien apie tai, kaip dar kartą „nesusimauti“. Savaime suprantama, baimė ir štampai slopina erekciją, nesėkmės kartojasi, o problema didėja lyg sniego lavina.

Kitos galimos psichologinės nesėkmių priežastys – įvairūs kompleksai ir baimės, atsirandantys dėl nepasitikėjimo savimi. Laimei, visos šios problemos pakankamai lengvai šalinamos padedant psichoterapeutui.

Ieškome priežasties žemiau juostos

Jei psichologiniu požiūriu viskas tvarkoje, tai teks išsitirti. Pradžiai gydytojas pasiūlys tiesiog stebėti savijautą: jei naktinė ir rytinė erekcijos išlieka, vadinasi, viskas ne taip jau ir blogai. „Buitinis“ naktinės erekcijos patikrinimo metodas – popierinis žiedelis, kurį reikia užmauti ant lyties organo. Jei ryte žiedelis bus suplyšęs, vadinasi, erekcija yra.

Yra iš šiuolaikiškų naktinės erekcijos fiksavimo metodų – gydytojas jums į namus gali duoti specialią tam reikalingą aparatūrą. Ne mažiau svarbu lytinį organą ištirti ultragarso aparatu su Doplerio efektu – būtent tai padės nustatyti galimas kraujagyslių patologijas.

Klausome savo širdies

Pradžiai geriau tiesiog sužinoti, kur yra kardiologo kabinetas. Kaip žinia, daugelis vyrų ilgus metus vengia pirmojo vizito pas medikus, bet jei liga pasireiškia seksualinių funkcijų sutrikimu – pas gydytojus lekia visi. Išsiaiškinti, kokia yra širdies būklė, padės kardiograma. Jei gydytojui kas nors nepatiks, jis gali skirti paros EKG monitoravimą – tą pačią kardiogramą, kurią miniatiūrinis prie liemens tvirtinamas įrenginys registruos visą parą.

Kitas žingsnis – krūvio testai, pavyzdžiui, veloergometrija. Šio tyrimo metu taip pat registruojama kardiograma, bet esant dideliam fiziniam krūviui. Vėliau – koronarografija – tiesioginis širdies kraujagyslių tyrimas sušvirkštus kontrastinio junginio. Ši procedūra bus atliekama tik tiems, kam kardiologas įtars labai rimtą širdies kraujagyslių pažeidimą.

Išvados

Kokios gi išvados gali būti gautos?

Pirma: erekcijos sutrikimai gali būti pirmasis išeminės širdies ligos požymis.

Antra: įrodyta, kad teisingas išeminės širdies ligos gydymas teigiamai veikia erekciją ir padeda ją susigrąžinti.

Trečia: tikriausiai yra ir grįžtamoji priklausomybė: erekcijos sugrįžimas teigiamai veikia širdies veiklą ir lėtina išeminės širdies ligos vystymąsi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją