A. Schwarzeneggerio planas, pagal kurį taip pat numatyta atleisti beveik 22 tūkst. darbuotojų, dirbančių ne visą darbo dieną, padės sumažinti biudžeto išlaidas beveik 1 mlrd. JAV dolerių.

Gubernatorius aiškina, esą pagrindinė priežastis, dėl kurios būtina atleisti darbuotojus, - niekaip nemažėjantis biudžeto deficitas.

Naujausiais duomenimis, jis viršija 15 mlrd. JAV dolerių. Administracija žada, kad visi nuostoliai darbuotojams bus atlyginti, kai biudžetas bus subalansuotas. Situaciją sunkina tai, kad rugsėjį Kalifornijoje prognozuojami potvyniai ir valstijai gali prireikti apie 10 mlrd. JAV dolerių išlaidoms padengti. Naujasis valstijos biudžetas dar nepatvirtintas, nors terminas pasibaigė liepos 1 dieną.

Vyriausiasis valstijos finansų inspektorius Johnas Chiangas pareiškė nepasirašysiantis dokumento, o be jo vizos potvarkis negalios. Be to, spėjama, kad valstijos profsąjungos gali užginčyti A. Schwarzeneggerio pasiūlymą teisme.

J. Chiangas priklauso Demokratų partijai, kuri primygtinai reikalauja, kad biudžeto deficitas būtų padengiamas naujų mokesčių, skiriamų stambioms valstijoje esančioms korporacijoms, sąskaita.

A. Schwarzeneggeris anksčiau pripažino būtinybę atšaukti kai kurias mokesčių lengvatas, taip pat paskelbti amnestiją ir taip sumažinti išlaidas, skirtas kaliniams išlaikyti. Beje, pats gubernatorius dirba nemokamai.