- Koks, Jūsų manymu, yra didžiausias socialdemokratų (LSDP) pasiekimas?

- Didžiausias LSDP laimėjimas – tai, jog sėkmingų derybų, sudarytų koalicijų bei savo simbolinio ir finansinio kapitalo dėka ji sugebėjo išlikti valdžioje nuo 2001 metų. Iš esmės LSDP yra Lietuvos valdančioji partija.

- Koks didžiausias šios partijos nuopuolis?

- Didžiausia LSDP gėda – „Leo LT“ afera, aiškiai parodžiusi tikrąjį šios partijos veidą. Per šią aferą Gediminas Kirkilas ir LSDP Lietuvoje įtvirtino oligarchinį kapitalizmą, kurį šiandien, kad ir kaip būtų keista, gina ir Prezidentas Valdas Adamkus.

LSDP yra nomenklatūrinė partija, įvairiomis priemonėmis siekianti išsaugoti valdžią, remianti stambųjį verslą (puikus pavyzdys – Bronislovo Lubio ir Algirdo Brazausko draugystė).

- Kas yra Lietuvos socialdemokratai ideologiškai? Socialdemokratijos vertybių puoselėtojai?

- LSDP ideologiškai, nepaisant jos retorikos, neturi nė lašo socialdemokratiškumo ar kairumo. Nuo 2001 metų ji atvirai vykdė neoliberalią politiką – mažino mokesčius, nieko nepadarė, kad reformuotų viešąjį sektorių, per biudžetą sugebėjo perskirstyti mažiausią BVP dalį Europos Sąjungoje.

Tai partija, kurios lyderis vartoja streiklaužišką retoriką – turiu omenyje G. Kirkilo pasakymus, kad, jei mokytojai toliau streikuos, Vyriausybei teks pakelti mokesčius.

LSDP yra nomenklatūrinio kapitalizmo partija, kuri net nesistengia atstovauti kairiosioms vertybėms. Be to, LSDP yra autoritarinė partija, netoleruojanti jokios vidaus ar išorės kritikos (ką liudija kad ir Algirdo Paleckio išmetimas iš partijos). Jos vadai ir lyderiai kur kas mieliau bendradarbiauja su skandalinguoju liberalu Artūru Zuoku nei su kairiosiomis politinėmis jėgomis.

- Kas laukia LSDP po rinkimų?

- Ji ir toliau liks viena stipriausių politinių partijų. Jos atsinaujinimas ir atsigręžimas į kairiąsias vertybes yra neišvengiamas, jei ji nori išlikti reikšminga politine jėga ateityje. Tačiau tai įmanoma, tik jei bus atsikratyta senąja nomenklatūra – brazauskais, kirkilais, navickais ir kitais.