Pagal dabar galiojančią tvarką, su egzamino darbo dalies kopija, kurioje matyti kandidato raštas, susipažinti gali tik apeliaciją parašę kandidatai. Darbas su išspręstomis egzamino užduotimis jam negrąžinamas.

„Ministerija patikrintus ar įvertintus literatūros darbus privalėtų per sutartą laiką grąžinti jų autoriams, o pasilikti, jeigu tai būtina ir reikalauja taisyklės, tik darbų kopijas. Mokymo proceso metu sukurti darbai nuosavybės teise priklauso juos sukūrusiems autoriams, šiuo atveju, moksleiviams“, - DELFI teigė LATGA-A generalinis direktorius Edmundas Vaitekūnas. Pasak E. Vaitekūno, tai reglamentuoja Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatos.

Jis aiškina, kad autorius – asmuo, nepriklausomai nuo jo amžiaus, sukurto literatūros, mokslo ar meno kūrinio meninės reikšmės, išraiškos, būdo ir formos. Pasak E. Vaitekūno, mokiniai, taip pat ir mažamečiai vaikai, ugdymo, mokymo metu sukuria įvairiausius dailės, fotografijos, drožybos, lipdybos ar literatūros kūrinius.

LATGA-A vadovas aiškina, kad minėtas įstatymas galioja tik lietuvių kalbos egzamino darbui. Kiti egzaminų darbai, anot jo, nebėra autoriaus teisės objektas, mat juose nėra kūrybos, darbus reikia spręsti kaip numatyta teoremose.

E. Vaitekūnas pastebi, kad esant abipusiam pageidavimui, moksleiviai savo užduotis mokymo įstaigai gali perduoti. Jeigu autorius nesutinka, mokymo įstaiga turi teisę pasilikti tik to kūrinio nuotrauką, jeigu tai vizualinis menas, arba kūrinio kopiją, jeigu tai natos ar tekstas. Jeigu originalas neribotam laikui kažkur turi pasilikti, kaip tai vyksta laikant egzaminą, dėl to su būsimais darbo autoriais iš anksto turi būti susitarta.

„Kai spaudoje skaitau, kad galbūt moksleiviai su darbų kopijomis susipažins rudenį... Kas gali paneigti, kad autorius, šiuo atveju moksleivis, po 20 ar 50 metų bus pasaulio genijus, ir tas rankraštis gali būti perparduodamas už didžiules sumas. Pafantazuokime, bet kas gali paneigti. Ir kur tas originalas tada bus, kodėl jis turėdamas didžiulę vertę atsidurs nežinia kur“, - kalbėjo autorių teisių gynėjas.

LATGA-A vadovo teigimu, egzamino darbų neatgaunantys autoriai turi autorių teises ir įstatymo nustatyta tvarka gali jas ginti teisme.

Ne kūrinys, o techninis darbas?

„Kodėl darbai laikomi ir neatiduodami? Tai yra dokumentas, kurio pagrindu išduodamas kitas dokumentas – brandos atestatas. Tai yra už valstybės pinigus vykusio proceso privalomas pabaigos darbas“, - DELFI situaciją komentavo švietimo ir mokslo viceministrė Virginija Būdienė.

Pasak jos, dokumentas saugomas, ir, iškilus abejonių, rudenį iš anksto užsirašę buvę abiturientai su darbais gali susipažinti NEC. Tuo tarpu išnagrinėjus apeliaciją, vieno egzamino užduoties puslapio kopija kandidatui parodoma tam, kad mokinys galėtų patvirtinti gavęs savo darbą ir įsitikintų, kad darbas nebuvo sumaišytas. V. Būdienė aiškina, kad 20 tūkstančių egzaminą laikančių abiturientų vienu metu parodyti egzamino darbus praktiškai neįmanoma.

Tačiau, pasak viceministrės, technologinės galimybės auga ir ateityje planuojama, jog darbus bus galima pamatyti internete. Tačiau tam reikia didelių investicijų.

V. Būdienės teigimu, LATGA-A ŠMM nėra išaiškinusi, kad lietuvių egzamino darbas – kūrinys. Tai, pasak jos, yra techninis, atliekant tam tikrus kriterijus parašytas darbas.

ŠMM žiniomis, LATGA-A kol kas nesiruošia ginti 20 tūkstančių abiturientų teisių. Jeigu būtų nuspręsta kitaip, ŠMM galvotų apie sutarčių su abiturientais pasirašymą.

Kultūros ministerija prieš egzaminą siūlys pasirašyti

Kultūros ministerija, siekdama išvengti panašaus pobūdžio konfliktų ateityje, praneša siūlysianti ŠMM brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašą papildyti nuostatomis, aiškiai reglamentuojančiomis abiturientų darbų (kūrinių) kopijų grąžinimo jų autoriams tvarką (nustatyti terminus ir kitas sąlygas).

„Jei su tokiomis specialiomis taisyklėmis jų darbų atžvilgiu abiturientai būtų supažindinami prieš egzaminą ir patvirtintų parašu, jog su sąlygomis sutinka ir pretenzijų nereikš – ateityje problemų kilti neturėtų. O savo kūrinių kopijas nustatyta tvarka atgavę ateities Biliūnai ir Žemaitės turėtų visas sąlygas įgyvendinti įstatymo jiems garantuojamas autorių teises“, - rašoma Kultūros ministerijos pranešime.

Kaip pažymima pranešime, tokiam tikslui kaip egzamino rezultatų apskundimas naudoti autorių teisę yra nesąžininga ir neteisinga.