1. Amžinai antras


Kaip atpažinti: jis kiekvieną vakarą neslėpdamas pasididžiavimo žiūri į jus, bet prieiti arčiau bijo. Kad ir kaip pritrenkiančiai beatrodytumėte, jis susipažins ne su jumis, o su panele, apie kurią paprastai sako „pilka pelytė“.

Ką daryti: psichologas Dmitrijus Sinariovas aiškina: kuomet vyras mato nuostabaus grožio merginą, pirma mintis, ateinanti jam į galvą, būna tokia: „Ši gražuolė negali būti vieniša“. Jaunuolis tikina save, kad mergina jau turi vaikiną, o jei jam pavyks su ja susipažinti bei užmegzti kažkokius santykius, vėliau teks nuolat grumtis dėl dėmesio, nes palink ją ratus suks vyrų minios...

Kad jo fantazijos nenukeliautų taip toli, kreipkitės į jį pirma.

„Jis neabejotinai įvertins jūsų susidomėjimą, o svarbiausia – supras, kad su jumis bendrauti paprasta“, - "Dobryje sovety" sakė psichologas.

2. Prasto meilužio kompleksas

Kaip atpažinti: jei lovoje jis pradeda atsiprašinėti už tai, ko dar nepadarė bei kiekvieną minutę klausinėja ar viską daro teisingai, jis arba pernelyg jumis rūpinasi, arba jam būdingas prasto meilužio kompleksas. Noras nuolat su kuo nors varžytis taip pat byloja apie pasitikėjimo savimi problemas.

Jūsų herojus geidžia palyginimų? Jam norisi žinoti, kiek turėjote partnerių iki jo, kas iš jų buvo geriausias ir kodėl?

„Nenustebkite, jei po jūsų pasakojimo brangiausiasis pareikš, kad jūsų buvusių meilužių būrys (nors ir paminėjote vos du) jus taip ištvirkino, kad jis negali jumis pasitikėti, vadinasi, ir atsipalaiduoti būnant kartu“, - įspėja seksologas Aleksejus Larinas, vadovaujantis Maskvos seksologų sąjungai.

Ką daryti: viskas, ko reikia – parinkti tinkamus žodžius.

„Sakykite, kad jis vienintelis ir nepakartojamas, kad nuo ankstesnių dviejų vaikinų pabėgote dėl to, jog jie neverti dabartiniam ir batų valyti“, - pataria A. Larinas.

Padėkite jam nusimesti kiautą, bet per daug tuo nepiktnaudžiaukite. Pasakyti, kad viskas buvo gerai ir sumeluoti – tai du skirtingi dalykai.

3. Apgautojo kompleksas

Kaip atpažinti: praleidžiate daug laiko kartu, o jis nė karto net nepabandė jūsų apkabinti? Su malonumu vaikštinėtumėte kartu susikibunę rankomis iki ryto, bet jis neparodo jokios iniciatyvos? Norite prisiglausti prie peties, bet jis tučtuojau atsitraukia?

Be abejo, galima būtų suabejoti seksualine orientacija, bet jis nuolat pasakoja apie buvusias drauges, tiksliau, apie tai, kaip jos jį metė. Jis bando pateikti save kaip patyrusį ciniką ir pasirengęs valandų valandomis svarstyti apie tai, kad bet kokie santykiai yra pasmerkti.

Ką daryti: tokie vyrai pasitaiko retokai, nes dauguma jų savo prigimtimi yra medžiotojai, kurie daro viską, kad amžinai apgautosios kompleksas atsirastų moteriai. Visų antra, su intymofobija – tai yra kitas to paties komplekso pavadinimas – kovoti galima ir būtina.

„Naudokite laukimo taktiką. Neskubėkite plėtoti santykių. Juk jis baiminasi, kad kai tik atsivers, būtinai tuo pasinaudosite savanaudiškais tikslais. O jei santykių užmezgimo iniciatyvos imsitės pati, tai ir tuos santykius nutraukti, kitaip tariant, jį mesti jums nebus sunku“, - aiškina Dmitrijus Sinariovas.

Leiskite vyrui suprasti, kad laukiate pirmųjų jo žingsnių: „Būkite spontaniška ir nuoširdi. Tai būtent tai, ko jis iš jūsų mažiausiai tikisi. Jo įprastinės schemos žlugs – ir jis pasikeis“.

4. Nerealizuotumo kompleksas

Kaip pažinti: vyras namo grįžta pavargęs, net jei darbe visą dieną prie kompiuterio stumdė kortas. Arba pasirengęs tūkstantąjį kartą išklausyti jūsų pasakojimą apie basutes, kurias matavotės per pietų pertrauką, bet apie tikrąsias problemas jis niekada neištars nė žodžio.

Ką daryti: vyrui be galo svarbi savirealizacija darbe. Bet net jei jis ir suklydo rinkdamasis profesiją, tai nereiškia, kad visą gyvenimą teks taikstytis su šiuo kompleksu.

Pabandykite pradėti pokalbį apie tai, kas jam patiko vaikystėje. Gal jam patikdavo meistrauti lėktuvėlius? Papasakokite apie vietinį aviamodeliuotojų klubą. Jis nepaleidžia iš rankų fotoaparato? Pakvieskite jį į fotografijos parodą ir padovanokite fotoaparatą, ir t.t.

„Esmė paprasta: jei vyras turės bent vieną užsiėmimą, kuris teiks malonumą, tai ir biuro reikalai pradės taisytis“, - įsitikinusi L. Borukajeva.

5. „Tėtušio“ kompleksas

Kaip pažinti: „Vyras arba didžiuojasi tuo, kad turi jauną draugę, arba bijo, kad jo jauniklė netrukus susiras sau jaunesnį vyrą“, - komentuoja D. Sinariovas. Jei teisingas antras variantas, jis nenorės, kad kas nors ką nors žinotų jūsų metus, galbūt slėps jūsų santykius. Žodžiu, bijos, kad būsite pavadinta jo anūke...

Ką daryti: jei esate daug jaunesnė, nesirenkinte kaip paauglė.

„Kaip galima dažniau priminkite jam apie tai, kad niekas iš bendraamžių negali jums suteikti to, ką duoda jis“, - rekomenduoja psichoterapeutė Julija Baskina. Juk jums ir iš tiesų su juo daug įdomiau? Todėl būtent tai ir akcentuokite.

6. Nevisavertiškumo kompleksas

Kaip pažinti: tokį kompleksą turi visi, taip pat ir jūs. Belieka nustatyti, kaip stipriai kompleksuotas jūsų išrinktasis ir kas būtent jam neduoda ramybės.

„Vienintelis 100 proc. nevisavertiškumo komplekso ženklas yra pavydo jausmas“, - sako D. Sinariovas.

Ką daryti: neakcentuokite jo nepasitikėjimo savimi priežasties (nedidelis ūgis, plikė, alaus pilvas ir t.t.), o kalbėkite apie privalumus.

Jei jis mažo ūgio, girkite už humoro jausmą, jei galva primena biliardo rutulį – girkite jo mokėjimą žaisti futbolą ir panašiai. Kartais kompleksuotas vyras gali pradėti kompensuoti savo trūkumus žemindamas aplinkinius.

„Jei pajutote, kad jis ant jūsų išsilieja, pagalvokite, ar šie santykiai verti jūsų pastangų. Jei taip – pagalbos sprendžiant problemą kreipkitės į specialistą“, - pataria D. Sinariovas.

7. Pirmūno kompleksas

Kaip pažinti: nejaugi blogai, jei jis visur ir visada siekia būti geriausias?

„Viskam turi būti ribos. Atkreipkite dėmesį į tai, kiek jam kainuoja nuolatinis pirmavimas“, - įspėja L. Borukajeva. Jei jis pažadėjo ką nors padaryti, bet dėl kokios nors priežasties nesugebėjo, jis labai dėl to išgyvens tol, kol galų gale įvykdys pažadą. Nors jums visiškai aišku, kad galėtumėte kuo puikiausiai apsieiti ir be to.

Ką daryti: „Svarbu leisti jam suprasti, koks jis yra ir kad vienos žvaigždės iš dangaus jums visiškai pakanka. Pavyzdžiui, jei šiais metais jam niekaip neišeina nusivežti jus atostogų į Seišelių salas, kodėl gi nepasakius: „Brangusis, gal šias atostogas praleiskite tavo vasarnamyje?“ Jis, be abejo, nustebs, bet jums padėkos, o visus tolesnius veiksmus padiktuos ne baimė kristi veidu į purvą, bet dėkingumo jausmas, kad jį mylite ne tik už tai, jog apipila jus dovanomis“ - rekomenduoja psichologė L. Borukajeva.

8. Pinigų stokos kompleksas

Kaip pažinti: jis pro brangius restoranus prakiūtina nuleidęs galvą, vengia pokalbių finansinėmis temomis, visus geriau gyvenančius žmones vadina mafijozais ir sako, kad rankinę už tūkstantį litų gali pirkti tik visiškas beprotis. Yra ir kitas variantas – tiesiog priešingas: jis nedaro nieko kito, kaip tik pasakoja, kad labai gerai būtų gyventi Senamiestyje, važinėti naujutėlaičiu BMW, o kostiumus pirkti ne prastesnėse nei „Ralph Lauren“ parduotuvėse.

Ką daryti: ir vienu, ir kitu atveju jūsų vyras nemoka teisingai surikiuoti prioritetų.

„Jūsų užduotis – pasakoti jam ne apie piniginius, o apie dvasinius džiaugsmus“, - įsitikinusi J. Baskina. Kad jis imtųsi vertybių perrikiavimo, jums teks pateikti ne vieną dešimtį pavyzdžių. Nusiveskite jį į vieną pigiausių miesto kavinių, kur gaminamas mėgstamiausias jūsų desertas, nueikite į menininko parodą, į kurią galima patekti nemokamai ar į talentingos, bet kol kas nelabai populiarios grupės, nemokamai grojančios klubuose, koncertą.

„Jis liausis kompleksuoti dėl pinigų iškart, kai tik sužinos, kad jums patrauklus atrodo nepriklausomai nuo to, kiek uždirba ir kokias dovanas dovanoja, kad jums kur kas svarbesnis yra jo dėmesys“, - tvirtina J. Baskina.

9. Nesuderinamumo kompleksas

Kaip pažinti: jūs – didmiesčio vaikas, o jis vos užpernai atvyko iš provincijos; jūs puikiai uždirbate, o jis įpratęs taupyti kiekvieną centą; jūs turite universiteto diplomą, o jis - tik kolegijos. Galbūt jūsų vyrui nestinga pasitikėjimo savimi ir visi jo matomi trūkumai – visiškas niekis lyginant su privalumais.

„Visi siekia pusiausvyros, ir jei jūs turite tai, ko trūksta jam (ir atvirkščiai), reiškia, abiems yra ko pasimokyti, kad galėtumėte mėgautis visaverčiais santykiais. Ir tai, kad esate skirtingų aplinkų žmonės, visiškai nesvarbu“, - tvirtina L. Borukajeva.

Sudėtingiau, jei jis nuolat apsiputojęs įrodinėja, kad didmiesčio vaikams gyventi paprasčiau, kad tėvų išlaikomiems sūneliams viskas suteikiama be jokių pastangų, kad bet kokį diplomą galima nusipirkti, o milijardai sąžiningu būdu neuždirbami...

Ką daryti: „Neverta atvirai sakyti, kad jo emocinis nusiteikimas išduoda paties problemas – net jei tai iš tiesų taip ir yra. Jei esate iš skirtingų visuomenės sluoksnių, teisingiau būtų šalintis to, kas jus skiria. Atraskite bendrų interesų, domėkitės bendrais dalykais ir dažniau sakykite „mes“. Jei abu sudarysite vieną vienetą, tai kada nors jis liausis galvojęs apie tai, kaip labai vienas kitam netinkate“, - sako J. Baskina.

10. Vidutinio amžiaus krizė

Kaip pažinti: psichologas D. Sinariovas įsitikinęs, kad kiekvieno vyro gyvenime yra dvi amžiaus krizės: pirmoji – sulaukus trisdešimties ir antroji – sulaukus keturiasdešimt penkerių. Pirmoji – tai pradinio rezultatų įvertinimo pasekmė, kuomet jis svarsto, ką yra pasiekęs per gyvenimą ir ką dar turėtų nuveikti. Antrosios priežastis – noras ištaisyti klaidas: pakeisti darbą, o kartais ir jį supančius žmones.

Ką daryti: pirmuoju atveju jums gresia arba santykių nutraukimas, arba širdies ir rankos pasiūlymas. O jei norite antrojo – jo vaizduotėje pieškite rožinius šeimyninio gyvenimo paveikslus.

„Keturiasdešimties metų krizę išgyventi sunkiau. Apsiginkluokite kantrybe ir pasistenkite jam visų pirma būtų drauge“, - rekomenduoja D. Sinariovas.

Paskutinė diagnozė

- 75 proc. moterų kenčia dėl savo vyrų kompleksų;

- 50 proc. bando kovoti su savo vyrų kompleksais;

- 13 proc. mano, kad jų vyrai turi prasto meilužio kompleksą;

- 28 proc. tvirtina, kad jų vyras pergyvena manydamas, kad jis jai netinka;

- 50 proc. įsitikinusios, kad vyrų be kompleksų nėra ir pagal apibrėžimą būti negali. O kovoti su vyriška prigimtimi – bergždžias laiko ir jėgų švaistymas;

- 27 proc. bandė kovoti su vyrų kompleksais, bet, deja, nepasiekė jokio rezultato;

- 23 proc. moterų sako, kad joms visgi pavyko įtikinti savo vyrus, kad jų kompleksai yra be pagrindo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją