"Mano patirtis sako, jog pirmą kartą mūsų politinėje realybėje tokios apklausos rezultatai gana tiksliai atspindi tikrą situaciją. Esu labai maloniai nustebinta", - BNS pažymėjo Liberaldemokratų frakcijos Seime narė Dalia Kutraitė-Giedraitienė.

"Džiugina, jog BNS ryžosi imtis šio projekto. Noriu pasidžiaugti tuo, kad apklausos duomenys apie pirmaujančius kandidatus buvo paklaidos ribose. Kol nebuvo oficialių rezultatų, šios apklausos duomenys buvo labai svarbūs ir vieninteliai, kuriuos galėjome aptarinėti", - BNS sakė Valdo Adamkaus rinkimų štabo atstovas spaudai Ramūnas Mačius.

"Manau, kad BNS apklausa buvo labai svarbi, nes jos rezultatai buvo pateikti iš karto po balsavimo", - pažymėjo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

VRK pirmuosius rezultatus paskelbė po pusantros valandos nuo rinkimų apylinkių užsidarymo. Rinkimų apylinkės užsidarė sekmadienį 20 valandą.

Kaip žinoma, prieš 10 metų per Seimo rinkimus Vakarų bendrovė atliko balsavusių rinkėjų apklausą, kurios rezultatai buvo visiškai priešingi tikriesiems. Respondentai nebuvo nuoširdūs - tąkart apklausa rodė, kad rinkėjai balsavo už dešiniuosius, tuo tarpu Seime daugumą gavo kairieji.

BNS apklausa teisingai įvardijo du daugiausiai balsų gavusius kandidatus - dabartinį šalies vadovą Valdą Adamkų ir Liberalų demokratų partijos lyderį ekspremjerą Rolandą Paksą bei nurodė atotrūkį tarp šių dviejų kandidatų, tačiau viršijo tokioms apklausoms taikomą 3 procentų paklaidą.

BNS apklausa taip pat teisingai įvardijo, jog nė vienas kandidatas nesurinks daugiau kaip pusės visų balsų ir turės būti rengiamas antrasis turas.

BNS apklausa paklaidos ribose apsiriko dėl kandidatų, užėmusių trečiąją ir ketvirtąją vietas. Apklausa nurodė, kad TV humoro laidos vedėjas Vytautas Šerėnas aplenkė Seimo pirmininką socialliberalų lyderį Artūrą Paulauską, tačiau A.Paulauskas priešingai, aplenkė V.Šerėną.

BNS atlikta balsavusiųjų apklausa taip pat teisingai įvardijo, jog penktasis pagal gautus balsus bus Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytenis Andriukaitis, šeštoji - Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos (VNDPS) pirmininkė Kazimira Prunskienė.

Prognozės dėl kitų kandidatų gautų balsų taip pat buvo artimos paklaidos ribose gautiems balsams. Vykdydama apklausa, BNS apklausė 1050 balsavusių rinkėjų 15-koje rajonų ir miestų.

BNS direktoriaus Rimanto Šimkaus teigimu, tokią pat balsavusiųjų apklausą BNS ketina organizuoti ir sausio 5 dieną, kai numatoma surengti antrąjį prezidento rinkimų turą.

"Šį kartą planuojame apklausti 2500 balsavusiųjų rinkėjų 30-tyje miestų ir rajonų, taip siekdami dar patikimesnių duomenų", - sakė R.Šimkus. Iš viso prezidento rinkimų pirmajame ture dalyvavo 17 kandidatų.