Lietuviai olimpiadoje kausis A grupėje kartu su olimpiniais čempionais argentiniečiais, Europos čempionais rusais, Australijos ir Irano krepšininkais. Dar vienas A grupės dalyvis paaiškės po kvalifikacinio turnyro Atėnuose.

B grupėje jėgas išmėgins JAV, Ispanijos, Kinijos, Angolos rinktinės. Dar dvi šios grupės dalyvės paaiškės po kvalifikacinio turnyro.

Į kitą etapą pateks po keturias abiejų grupių ekipas. Norint ketvirtfinalyje išvengti akistatos su B grupės favoritėmis JAV ir Ispanijos rinktinėmis, Lietuvos krepšininkams greičiausiai reikėtų užimtų ne žemesnę nei 2-ąją vietą A grupėje.

Prieš burtų traukimą Lietuvos rinktinė pateko į antrąjį krepšelį kartu su olimpiados šeimininke Kinijos komanda. Pirmajame krepšelyje buvo dvi kvalifikacinio turnyro komandos, trečiajame – Rusija ir Ispanija, ketvirtajame – Argentina ir JAV, penktajame – Australija ir kvalifikacinio turnyro komanda, šeštajame – Angola ir Iranas.

Treneriui rūpesčių nestinga

„Mūsų grupėje – stiprios komandos. Neįžeidžiant kitų, pirmiausia reikėtų paminėti olimpinę čempionę Argentiną ir Europos čempionę Rusiją. Tačiau kitoje grupėje atsidūrė JAV ir Ispanijos krepšininkai, tad nemanyčiau, kad kuri nors grupė yra stipresnė, o kita – silpnesnė. Negalima nurašyti ir Azijos ar Afrikos čempionų. Per tokius trumpus turnyrus visos komandos gali pateikti staigmenų, todėl reikia vienodai gerai žaisti su visais varžovais.

Mes sau keliame aukštus uždavinius, važiuosime kovoti dėl medalių, todėl nėra per daug svarbu, su kuo žaisti. Vis tiek tuos varžovus kada nors turėsime įveikti“, – kalbėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Ramūnas Butautas.

Tačiau jam didesnį nerimą nei tekę varžovai kelia kitos problemos: „Nemažai mūsų žaidėjų yra traumuoti, turėsime nedaug laiko pasirengti olimpiadai, nes vėlai baigsis nacionaliniai čempionatai. Rūpesčių yra daug, o burtai yra mažiausias iš jų“.

Pasiteiravus, ar nenorėjo patekti į vieną grupę su amerikiečiais, R. Butautas atsakė: „Apie tai negalvojau, vis tiek nuo mūsų tai nepriklauso. Esame kareiviai ir stengsimės laimėti prieš bet kurį varžovą“.

Konkurencija – milžiniška

Olimpinis krepšinio turnyras prasidės rugpjūčio 10 dieną. Pirmąjį mačą lietuviai žais su Argentina. Ketvirtfinalių kovos prasidės rugpjūčio 20-ąją.

Kvalifikacinis vyrų krepšinio turnyras dėl trijų likusių kelialapių į olimpines žaidynes vyks liepos 14-20 dienomis Graikijoje. Jame kovos Brazilijos, Graikijos, Kamerūno, Kanados, Kroatijos, Libano, Naujosios Zelandijos, Pietų Korėjos, Puerto Riko, Slovėnijos, Vokietijos ir Žaliojo Kyšulio Respublikos komandos.

Į tris laisvas vietas rimčiausiai pretenduos bent šešios kvalifikacinio turnyro rinktinės.