Šis prieš gerą savaitę prasidėjęs konkursas įgauna vis didesnį pagreitį. "Siųsk mitą apie Lietuvą" rengėjų teigimu, per dieną jie sulaukia iki 20 gandų.

Lietuviai entuziastingai pasakoja girdėję, kaip juos vadina netoli Graikijos gyvenančia tauta, sukūrusia virtualaus bendravimo programą "Skype". Kai kurie guodžiasi lauktuvių iš Švedijos gavę cukraus, miltų ar tualetinio popieriaus, kurio esą trūksta Lietuvos prekybos centruose. Beje, ar žinojote, kad mes gaminame skaniausią pasaulyje kiaulės pieno sūrį?

Šiuos ir kitus mitus lietuviai išgirdo iš britų, turkų, amerikiečių, egiptiečių, rusų ar prancūzų. Pasak daugiau nei trejus metus Liuksemburge gyvenančios Rugilės Balžekaitės, ji jau seniai įprato prie mitų apie Lietuvą. Europos Parlamente ekologijos specialiste dirbanti mergina pasakojo, kad prieš keletą metų išgirdusi neteisingų faktų apie Lietuvą, ji ne juokais supykdavo.

"Dabar jau nebekreipiu dėmesio į tuos mitus. Liuksemburge gyvena apie 300 lietuvių, tad neišmanėlius mes jau apmokėme. O kitiems - kantriai aiškinu, kur ta Lietuva ir kas tie lietuviai", - juokėsi R.Balžekaitė.

Merginos teigimu, Liuksemburge dažniausiai sklando gandai, esą Lietuva yra Rusijoje ar Ukrainoje, o šalies sostinė - Ryga.

"Kantriai aiškinu, kad mes visai ne slavai ir kalbame ne slavų, o baltų kalba. Nors Lietuva dabar jau nebėra tokia egzotika, kokia buvo prieš trejetą metų, man vis dar tenka ginti savo tėvynę", - pasakojo R.Balžekaitė.

Su panašiais mitais teko susidurti ir Linai Martutaitytei, trejus metus gyvenusiai Didžiojoje Britanijoje. Restoranų vadybininke Londone dirbusios L.Martutaitytės teigimu, visi mitai apie Lietuvą kyla dėl prastų užsieniečių geografinių žinių.

"Dažniausiai žmonės nė nežino, kur yra mūsų šalis. Kartą įrodinėjau, kad mes gyvename ne Afrikoje, o Europoje. Lengviausia britams paaiškinti, kad Lietuva yra šalia Lenkijos. Tuomet nebelieka jokių abejonių, kur mes gyvename", - sakė į Vilnių grįžusi L.Martutaitytė.

Tuo tarpu trejus metus Maskvoje praleidęs Rytis Budrys teigė, kad užsienyje apie mūsų šalį sklando ne tik mitai, bet ir puikūs atsiliepimai.

"Rusijoje viskas priklauso nuo žmonių išsilavinimo. Architektai, advokatai, verslo žmonės puikiai žino, kas yra Lietuva, labai vertina mūsų pajūrį, alų, sūrius ir šakočius. Pasiturintys rusai dažnai važiuoja į Palangą. O tie, kuriems stinga geografinių ir istorijos žinių, dažnai painioja mus su latviais, vadina fašistais ir Lietuvos sostine laiko Rygą", - pasakojo lietuviškai kapitalo įmonei Maskvoje atstovavęs R.Budrys.

Su mitais apie Lietuvą dažnai tenka susidurti ir svetur įsikūrusių mūsų šalies ambasadų vadovams.

Japonijoje Lietuvai atstovaujantis ambasadorius Dainius Kamaitis tikino, kad žinios apie mūsų valstybę tekančios saulės šalyje yra labai menkos. Ambasadoriaus teigimu, dėl to kaltas didelis atstumas. D.Kamaitis savo darbe neišvengia ir kuriozų.

Kartą, lankant vieną istorinį objektą, prie ambasadoriaus priėjo japonų pora ir paprašė nufotografuoti juos to objekto fone. Kai D.Kamaitis japoniškai atsakė, kad mielai tai padarys, pora pasidomėjo, iš kur jis atvykęs. Pasisakęs, kad yra lietuvis, išgirdo užuojautos kupinus žodžius: "Kaip gaila, pas jus ten karas vyksta."

"Aš su nuostaba pasiteiravau, apie kokį karą jie kalba, o porelė manęs dar kartą paklausė, ar tikrai pas mus niekas nekariauja. Likau spėlioti, ar šis nesusipratimas kilo ne dėl to, kad japonų kalboje Baltija (jap."baruto") ir Balkanai ("barukan") skamba labai jau panašiai?" - "15min" pasakojo Lietuvos ambasadorius Japonijoje D.Kamaitis.

Pasak D.Kamaičio, mitų apie Lietuvą tenka išgirsti gana retai, bet tie, kuriuos jis yra girdėjęs - verti prizo.

"Japonai mano, kad lietuviški patiekalai yra karpačio ir kepti ananasai, o Lietuva - turtinga aliuminio. Vienas japonas su užsidegimu man pasakojo prisimenąs, kaip prieš 15 metų jis per kalnus atvyko į mūsų šalį iš Latvijos. Tai pats geriausias mitas. Beje, džiugu, kad beveik nebeliko klausimų apie tai, ar Lietuvoje yra saugu", - kalbėjo D.Kamaitis.

Tuo tarpu Vokietijoje gyvenantis ambasadorius Evaldas Ignatavičius pasakojo, kad vokiečiai apie Lietuvą kalba dvejopai.

Vieni mūsų šalį priskiria mįslingai Sarmatijai, Rytuose ir Šiaurėje esančiam kraštui su daugybe kalbų, kultūrų ir religijų. Šiuose mituose Lietuva iškyla kaip egzotiškas kraštas, pasižymintis ypač gražia gamta, senais papročiais. Naujesni "šaltojo karo" mitai vaizduoja Lietuvą kaip varganą sovietinį kraštą, kuriame žmonės neturi ko valgyti, kalba rusiškai ir geria degtinę. Šis mitas Vokietijoje pamažu nyksta, nes žmonės gauna daugiau informacijos, lankosi Lietuvoje.

"Man tenka nuolat kantriai aiškinti, kad Vilnius yra ne toliau nuo Berlyno nei Paryžius, kad lietuviai kalba lietuviškai, o įvairių socialinių kontrastų galima atrasti ir Vokietijoje ar Amerikoje", - juokėsi E.Ignatavičius.