Į Kuršių nerijos nacionalinį parką trečiadienį atvykę Seimo audito komiteto nariai išvydo ir R. Zujevo prieglobstį, ir čia pat statybinėmis atliekomis apšnerkštą Kuršių nerijos pakrantę.

R. Zujevas kartu su G. Jakavoniu neseniai Kuršių nerijos nacionaliniame parke (KNNP) buvo surengę piketą dėl esą šio parko direkcijos taikomų per griežtų reikalavimų, tuo pačiu reikalaudami KNNP vadovės Aurelijos Stancikienės ir Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovės Rūtos Baškytės atstatydinimo.

Prie R. Zujevo „tvirtovės“ – A. Skardžiaus šou

Seimo audito komiteto pirmininko pavaduotojui ekssocialliberalui Artūrui Skardžiui R. Zujevo statinys vaizdo negadino.

Beje, anot KNNP darbuotojų, specialiai iš Vilniaus atvykusiai parlamentarų delegacijai R. Zujevas savo statinį papuošė viduramžių jūrų piratų simbolika – kaukolės atvaizdu juodame fone.

Trečiadienį per Audito komiteto išvyką kur kas didesnio A. Skardžiaus pasipiktinimo, reiškiamo pakeltu tonu ir ekspresyviu pasirodymu prieš televizijų kameras, taip pat sulaukė ne kas kitas, o KNNP direktorė Aurelija Stancikiėnė ir VSTT vadovė Rūta Baškytė.

„Man vagonėlis vaizdo negadina, man štai šiukšlės bado akis. O šiukšlės jums akių nebado?“, -besipiktindamas klausė A. Skardžius.

Tiesa, parlamentaras buvo linkęs klausytis ir girdėti atsakymų bei paaiškinimų, kad jo minimos šiukšlės yra supiltos privačioje valdoje, kurios nuomininkas ar savininkas atvyksta į vagonėlį tik naktimis, todėl net protokolą už aplinkos teršimą neįmanoma jam į rankas įteikti.

„Kai nenorite, tai ir nebaudžiate“, - replikavo aplinkos ministro patarėjas Ignas Stankevičius.

„Suteikite įgaliojimus – iškart nubausime. Ne mes, Klaipėdos apskrities statybos inspekcija turi bausti ir priversti vagonėlį nutempti“, - aiškino A. Stancikienė.

„Tai surenkite talką ir išvežkite tas šiukšles“, - vengdamas kalbos apie vagonėlį vėl apie šiukšles kalbą kreipė A. Skardžius.

„Pabandykite paliesti bent vieną čia esantį plytgalį ir pamatysite, kas jums bus“, - atsakė R. Baškytė, čia pat besistebėdama parlamentaro nenoru matyti, girdėti ir suprasti problemų esmės bei visumos.

Parlamentarų kelionė saulei leidžiantis virto kiek komiška, kuomet buvo vykstama ir ieškoma galimų įstatymų pažeidimų net tose vietose (viena tokių aplankyta Preiloje), kurios pačių aplinkosaugininkų buvo vadinamos pavyzdinėmis ir nekliuvo nei savivaldybei, nei apskričiai, nei aplinkosaugos tarnyboms.

Komiteto nariai išvažiuojamąjį posėdį baigė Nidoje prie buvusių poilsio namų „Dobilas“ teritorijos. Šios teritorijos detalusis planas, pagal kurį buvęs suprojektuotas keturių aukštų poilsio namų pastatas buvo perdarytas į kelių kuršių žvejų tipo namų projektą, šiuo metu apskųstas teismui.

Kuršių žvejų tipo namai jau yra pastatyti, juos anksčiau yra projektavusi dabartinė KNNP vadovė A. Stancikienė. Vienas iš minėtų namų priklauso A. Stancikienės motinai.

A.Skardžiaus nuomone, šis atvejis akivaizdus įrodymas, kad dabartinė KNNP vadovė pati yra padariusi grubių pažeidimų.

KNNP vadovė gynėsi, jog jei pažeidimų buvo padaryta – juos nustatys teismas ir pažeidimai tokiu atveju nesipriešinant bus šalinami.

R. Baškytė: atvykusieji norėjo daug pasakyti, bet nenorėjo girdėti

„Man atrodo, kad kai kas atvažiavo su išankstinėm nuostatom. Ir to nusistatymo, manau, buvo abiejų pusių – ir atvykusiųjų iš Vilniaus, ir atvykusiųjų iš Klaipėdos. To, kas šiandien iš pradžių vyko, nebuvo įmanoma vadinti susikalbėjimu, nebuvo bandoma spręsti problemų, bet tiesiog buvo ieškoma, ką prikalti prie kryžiaus. Daugeliu atveju buvo bandoma kaltinti direkciją, arba KNNP direktorę dėl visų čia esančių problemų“, - susitikimus ir pokalbius Kuršių nerijos pakrantėse su įstatymų leidžiamosios bei vykdomosios valdžių atstovais apibendrino R. Baškytė.

Seimo Audito komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas savo ruožtu stebėjosi, jog žūtbūtinė kova vyksta tarp valstybės institucijų, o ne tarp valstybės ir įstatymo pažeidėjų.

„Kuršių nerija - mūsų visų nacionalinis turtas, bet, susidarė toks įspūdis, kad dėl jo vyksta žūtbūtinė kova ir blogiausia, kad šiuo atveju skirtingose barikadų pusėse kovoja valstybės institucijų – aplinkosaugos ir vykdomosios valdžios pareigūnai. Nors kova turėtų vykti tarp valstybės ir kitoje barikadų pusėje esančių įstatymų pažeidėjų“, - teigė D. Jankauskas.

Kita vertus, anot parlamentaro, į akis krinta ir vienas teigiamas aspektas – tai, jog bent jau Kuršių nerijoje nustatytas nelegalias statybas bent jau laikinai pavyko pristabdyti.

„Skirtingai nei šiandieną matėme, pavyzdžiui, Šventojoje – visos nelegalios statybos Kuršių nerijoje vykstant teismams bent jau nejuda į priekį. Taigi yra pavykę pasiekti bent tiek, kad jos yra sustabdytos. Dabar - laukimas. Visi laukia pirmųjų įsiteisėjusių ir galutinių teismų sprendimų, kurie, manau, ir nulems visą tolesnę Kuršių nerijos ateitį“, - sakė D. Jankauskas.