„Dabar vyraujančios tendencijos pasaulinėje pieno rinkoje akivaizdžiai rodo, kad pienas produktų kainos dar kris", – sakė jis.

Vėliau jau kalbėdamas su žurnalistais jis nesiėmė prognozuoti, kiek procentų galėtų mažėti kainos parduotuvėse.

„Šiandien statistika rodo, kad mūsų pieno produktai lyginant su pernai metų pabaiga pabrangę yra apie 2-3 proc. Kai kurie jau pradeda pigti, šiaip jie turėtų atpigti. Gali būti taip, kad prekybininkams susitarus su perdirbėjais kaina gali ir neatpigti, nors vertinant vasaros sezoną, visada pieno kaina krenta“, – dėstė V. Grušauskas.

ŽŪM duomenimis, Lietuvos pieno perdirbėjų kovo mėnesį sudarytose pardavimo sutartyse fermentinių sūrių kainos yra 27 proc., sviesto ir grietinėlės – 40 proc., lieso pieno miltelių – 42 proc., pieno cukraus – keturis kartus mažesnės nei 2007 metų kainų piko metu.

„Tapo sunku parduoti produkciją net ir mažesnėmis kainomis, nes sumažėjo pieno produktų paklausa, ir jie kaupiami įmonių sandėliuose", – komiteto posėdyje sakė ŽŪM sekretorius.

Ministerijos duomenimis, 2008 m. sukauptos atsargos sandėliuose sausį buvo 2-3 kartus didesnės lyginant su 2007 m. sausiu.

ŽŪM kreipėsi į Europos Sąjungos institucijas, kad būtų grąžintos eksporto išmokos, siekia mažinti PVM šviežiems pieno produktams, taip pat Vyriausybės Strateginio planavimo komitete biudžete siūlė numatyti 70 mln. Lt papildomoms tiesioginėms išmokoms.

Lietuvoje pieno supirkimo kainos sausį dar nebuvo mažinamos, vasarį jos krito 2,5 proc., o kovo viduryje numatytas 20-25 proc.

„Jeigu kainos toliau kris, atvešim tą pieną išpilsim, parodysim, kad jis tikrai nereikalingas, aš jums atsakingai sakau“, – posėdyje grasino Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis.

DELFI jau rašė, kad pienininkai mėnesio pradžioje skelbė pieno produktus parduotuvėse piginsiantys 3-18 proc.

„Mums apskritai reikėtų atsisakyti pienininkystės, nes dabar mano ūkio rentabilumas yra 25 proc., o augalininkystės – 120 proc., be to, man augalininkystei reikia 5 žmonių, o gyvulininkystėje – 60“, – posėdyje piktinosi kitas ūkininkų atstovas Edvardas Karečka .

Jo teigimu, bent 1 Lt už kilogramą natūralaus pieno ūkininkai būtinai turi gauti iš perdirbėjų.

Bendrovės „Rokiškio pienas“ direktorius Dalius Trumpa pripažino, kad šis pusmetis bus labai sunkus Lietuvos pieno ūkiui, tačiau pataria neieškoti kaltų.

„Mes savo planuose esame numatę, kad pirmaisiais šių metų mėnesiais pelno negausime, skolinamės iš bankų, kad galėtumėme sumokėti ūkininkams“, – dėstė vieno didžiausių pieno perdirbėjų atstovas.

2007 metais Lietuvoje buvo 399 tūkst. karvių, o pieną parduodančių ūkių yra 52 tūkst. 2007 metais vidutinis Lietuvos ūkio dydis buvo 3,27.

2007 metais vidutinė pieno supirkimo kaina buvo 830 Lt/t, tačiau ji yra viena mažiausių ES.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją