Pusantrų metų dukrą Estelą auginanti Inga Paksaitė-Stumbrienė neslėpė, kad plaukai po gimdymo labai susilpnėjo. Kuokštais, sako, neslinko, tačiau pradėjo lūžinėti.

„Po gimdymo praėjus maždaug keturiems mėnesiams plaukai kažkodėl pasidarė labai silpni, nusausėjo. Turbūt maitinant kūdikį visas organizmas nusilpo, gal trūko vitaminų. Todėl iškart kreipiausi į specialistus“, – pasakojo moteris ir pridūrė, jog plaukus sustiprinti nebuvo taip paprasta. Tam, anot jos, iki šiol reikia nemažai kantrybės ir pastangų.

Liaudies priemonėmis nepasikliauja

Dar prieš konsultuodamasi su grožio specialistais I.Stumbrienė daug skaitė apie liaudiškas plaukų stiprinimo priemones. Kai nutarė kai kurias jų išbandyti, nusivylė.

„Kažkur skaičiau, kad plaukus reikia stiprinti žibalu ir, kad ir kaip būtų keista, grietine. Nutariau išbandyti. Grietinę reikėjo sumaišyti su kažkokiu produktu ir šiuo mišiniu išsitepti galvą. Kai ištrinkau galvą, iššukuoti plaukų nebuvo įmanoma“, – juokėsi moteris. Nuo to laiko, tikino, liaudies patarimais nesivadovauja.

Jau kuris laikas Inga atidžiai klauso profesionalios kirpėjos patarimų ir džiaugiasi, kad plaukai pradėjo stiprėti. Galvą ji trenka specialiu šampūnu, tačiau prieš tai kaskart įtrina stiprinamosios kaukės.

„Džiovintuvų nenaudoju, kad dar labiau nenualinčiau plaukų. Jų galiukus visuomet ištepu aliejumi, – plaukų grožio paslaptimis dalijosi pašnekovė ir pridūrė, jog viską reikia daryti reguliariai. – Kartą prieš plaudama nenaudojau kaukės ir iškart pastebėjau, jog plaukai ne taip žvilga.“

Visą gyvenimą ilgaplaukė R.Pakso dukra pastebėjo, jog plaukai susilpnėjo, kai ėmė juos šviesinti. Todėl dabar renkasi kuo natūralesnes plaukų dažymo priemones, be peroksido.

Slenka? Ieškok priežasčių!

Pasak dermatologų, norint sustiprinti plaukus ir sustabdyti jų slinkimą, pirmiausia reikia išsiaiškinti priežastis. Dažniausios – stresas, gimdymas, menopauzė, infekcinės, inkstų, endokrinologinės, ginekologinės ligos. Plaukai gali slinkti ir dėl netinkamos priežiūros – dažnai džiovinimo elektriniu džiovintuvu, po cheminio šukavimo, dažymo.

„Plaukų mažiausiai reikia kūnui, todėl jų slinkimas yra rodiklis, kad organizmui kažkas negerai. Plaukai ypač jautriai reaguoja, jei organizmui trūksta vitaminų, ypač B grupės, ir kai kurių mineralinių medžiagų“, – sakė dermatologė Aldona Ruškienė.

Kaip sustiprinti plaukus

Patartina naudoti specialias skalavimo priemones bei kaukes. Visiems plaukų tipams ypač tinka linų sėmenų kaukė. Ji veiksminga ir išbandyta dar mūsų prosenelių. Tai puiki priemonė slenkantiems ir lūžinėjantiems plaukams.

Ypač efektyvi priemonė – svogūnų sultys. Įtrinkite jomis plaukų šaknis. Jau po poros savaičių plaukai ima žvilgėti, sustiprėja. Vienas minusas – kurį laiką plaukai nemaloniai kvepia.

Žolininkai rekomenduoja silpnus ir lūžinėjančius plaukus skalauti dilgėlių nuoviru ir ajerų šaknimis. Ne mažiau efektyvi kiaušinių trynių kaukė. Įtrinkite ja plaukų šaknis ir palaikykite ne trumpiau kaip pusvalandį. Tada kruopščiai išskalaukite. Šią kaukę patartina naudoti kartą per savaitę.

Kad plaukai būtų sveiki ir gražūs, pirmiausia reikia stiprinti visą organizmą – susirūpinkite mityba. Būtina valgyti visavertį maistą, patartina vartoti vitaminų bei mikroelementų preparatų. Net ir labai pažeistus plaukus galima atgaivinti vartojant alaus mielių preparatus. Jose gausu plaukams reikalingų B grupės vitaminų, amino rūgščių ir mineralų.