„Mano asmeninė nuomonė tokia – įsivesti eurą 2010 metais neįmanoma”, - pažymėjo ministras.

A. Butkevičius priminė, kad norint tam tikru metu įsilieti į euro zoną, reikia prieš dvejus metus pasirašyti specialų susitarimą su Europos Komisija ir Europos centriniu banku, vėliau dvejus metus atliekama šalies stebėsena. Tai reiškia, kad pagal dabartinius planus tokį susitarimą Lietuva turėtų pasirašyti jau kitais metais.

Be to, pasirašymo metu šalies infliacija turi būti ne daugiau kaip 0,5 procentinio punkto didesnė už visų Europos Sąjungos (ES) narių vidurkį. Lietuvai taip sumažinti infliaciją iki kitų metų, pasak A. Butkevičiaus, nepavyks.

Ministro įsitikinimu, Vyriausybės fiskalinė politika suvaldyti infliaciją menkai padėtų, mat „infliacijos struktūroje ji sudaro apie 25 proc.“

Euro įvedimo strategijoje numatyta, kad bendrą ES valiutą Lietuvoje bus bandoma įvesti 2010 metais. Pagrindinė problema įvedant eurą išlieka pernelyg didelė infliacija. Premjeras Gediminas Kirkilas taip pat yra nurodęs, kad planuojama euro įvedimo data yra 2010-ieji.

Tuo tarpu SEB Vilniaus banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda tikina, kad Lietuva euro negali tikėtis nei 2009, nei 2010 metais. „Realiai galima tikėtis, kad euras Lietuvoje būtų įvestas nuo 2012 metų“, – prieš keletą savaičių teigė jis.

Šio banko analitikai prognozuoja, kad šiais metais infliacija bus rekordiškai didelė – 4,8 proc., kitąmet – 5 proc., o 2009-aisiais sudarys 4 proc. ir bus nepakankama, kad būtų galima atitikti Mastrichto sutartyje nustatytą infliacijos kriterijų. Prognozuojama, kad šis kriterijus neviršys 3 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją