Vyriausybės posėdyje taip pat pritarta ir Lietuvos visuomenės informavimo ir komunikacijos dėl euro įvedimo strategijai.

„Mes turime savo nusistatymą įvesti 2010 m., ir įsivesime, kai kuriuose dokumentuose tai yra", – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams apie galimą euro įvedimo datą sakė premjeras Gediminas Kirkilas.

Jo teigimu, kol kas data šiame dokumente neįrašyta dėl sunkiai prognozuojamos infliacijos, tačiau rudenį ketinama pranešti galutinę datą.

Taip pat posėdyje nuspręsta, kad Finansų ministerija per porą mėnesių išanalizuos galimybę dar neįvedus euro Lietuvoje atsiskaityti ir šia valiuta, premjero nuomone, čia iniciatyvos turėtų imtis ir verslas.

Anot G. Kirkilo, de facto,/i> Lietuva eurą turi, todėl, pavyzdžiui, turistams reikėtų pranešti, kur būtų galima atsiskaityti eurais.

Jis tvirtino, kad visuomenės parama euro įvedimui yra būtina, todėl būtina ir gera informavimo kampanija.

„Aš ją kritikavau, nes jos iš esmės nebuvo, ji turi būti, manau, kad tai yra labai svarbu. Kiek aš suprantu, mažas visuomenės palaikymas nėra oficialus kriterijus, bet į jį atsižvelgiama", – pernai metų informacinę kampaniją kritikavo G. Kirkilas.

Euro įvedimo plane numatyta, kad savanoriškai kainas abiem valiutomis bus galima nurodyti likus šešiems mėnesiams ir šios valiutos įvedimo, o privalomai – ne vėliau nei likus keturiems mėnesiams ir praėjus keturiems mėnesiams po bendros Europos Sąjungos valiutos įvedimo. Dokumente numatyta, kad sausio 15 dieną euras taptų vienintele Lietuvos valiuta.

Taip pat numatyta, kad du mėnesius nuo euro įvedimo komerciniuose bankuose nebus imamas užmokestis už nacionalinės valiutos keitimą į eurus. Lietuvos bankas litus į eurus nemokamai keis visą laiką.

Numatyta, kad pensijos, darbo užmokestis ir socialinės išmokos 4 mėnesius iki euro įvedimo bus nurodomos ir eurais.

Šiame plane numatyta, kad ES Tarybai priėmus sprendimą dėl leidimo Lietuvai įsivesti eurą, pradėtų veikti nemokamas „Euro telefonas", kuriuo būtų teikiama informacija apie pasirengimą Bendrijos valiutai. Žadama, kad kiekvienas šalies gyventojas bus supažindintas su eurų nominalais, litų keitimo į eurus galimybėmis, litų perskaičiavimo į eurus tvarka.

Numatoma, kad verslo organizacijos bus skatinamos priimti Geros valios praktikos kodeksą, Statistikos departamentas stebės mažmeninių kainų pokyčius, Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba tirs vartotojų skundus ir nustatys vartotojų teisių pažeidimo atvejus.

Vyriausybės priimtame plane tvirtinama, kad kainų stebėjimo rezultatai ir piktnaudžiavimo atvejai bus viešinami spaudoje ir internete.

Lietuva siekė įsivesti bendrąją Europos Sąjungos valiutą nuo 2007 metų kartu su Slovėnija, tačiau šalies infliacija buvo didesnė už numatytą Mastrichto kriterijų – jį viršijo 0,1 proc. Vyriausybė prognozuoja, kad Lietuva įvykdys visus Mastrichto kriterijus ir galės įsivesti eurą apie 2010 metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją