Istorinę pergalę iškovoję Rusijos rinktinės nariai tryško džiaugsmu po sunkių rungtynių. Rusai po Sovietų Sąjungos subyrėjimo pirmą kartą iškovojo Senojo žemyno pirmenybių aukso medalius. Ispanijos krepšininkai Europos pirmenybių finale žaidė jau šeštąjį kartą, tačiau nė sykio jo nelaimėjo.

"Iki šiol negaliu patikėti, kad mes tai padarėme, - po finalo prisipažino Rusijos rinktinės strategas D. Blattas. - Aš dabar esu turbūt laimingiausias žmogus pasaulyje. Noriu išgerti rusiškos degtinės už Rusijos krepšinį, kuris vertas didžiausio susižavėjimo. Dėkoju visiems - nuo krepšininkų ir savo padėjėjų iki žurnalistų. Kartu mes atlikome didžiulį darbą. Tai svarbiausia akimirka Rusijos istorijoje. Mes tapome pirmais naujosios Rusijos čempionais. Didžiuojuosi, kad galėjau vadovauti šiai istorinei kelionei. Man pasisekė, kad tapau Rusijos ir Europos krepšinio istorijos dalimi".

D. Blattas po mačo pažymėjo puikų Andrejaus Kirilenko ir Viktoro Chriapos žaidimą. Pasak jo, išplėšti pergalę padėjo ir tai, kad komanda tiksliai įvykdė nurodymą neleisti ispanams atitrūkti.

"V. Chriapa buvo mūsų sėkmės paslaptis. Pirmiausia noriu padėkoti dviem savo žvaigždėms - A. Kirilenko ir V. Chriapai. Jie abu yra nuostabūs žmonės ir puikūs krepšininkai. Mes norėjome visą mačo laiką išlaikyti nedidelį skirtumą. Nagrinėdami ispanų žaidimą pirmiausia nustatėme tikslą neleisti varžovams atitrūkti ir priversti juos nuolat jausti spaudimą. Jie juto karštį ir mes tuo pasinaudojome", - kalbėjo Rusijos rinktinės treneris.

"Nenorėjome per daug dėmesio skirti Pau Gasoliui. Pastatėme prie jo du krepšininkus tik mačo pabaigoje, tačiau mums pavyko sustabdyti Jose Manuelį Calderoną ir jis nesužaidė taip gerai, kaip ankstesniame mūsų susitikime. Žmonės turi pripažinti, kad Johnas Robertas Holdenas per pastarąsias tris dienas sustabdė tris puikius žaidėjus - Tony Parkerį, Šarūną Jasikevičių ir J. M. Calderoną".

"Mes nusipelnėme šios pergalės. Nusipelnėme jos savo prakaitu ir krauju, - po finalo sakė Rusijos rinktinės kapitonas A. Kirilenko, kuris buvo išrinktas naudingiausiu čempionato žaidėju. - Mes buvome tikra komanda, vienminčių kompanija, siekianti vieno tikslo. Ir mes tai padarėme! Pergalė finale prieš pasaulio čempionus daug verta. Mums teko kovoti ne tik prieš penkis vaikinus aikštėje, bet ir prieš 15 tūkst. sirgalių tribūnose".

Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubui "Utah Jazz" atstovaujantis puolėjas iš Rusijos išreiškė viltį, kad šis titulas rusams nebus paskutinis.

"Tikiuosi, tai bus pirmasis iš daugybės titulų. Ispanai turi puikią komandą, bet mes šįvakar žaidėme išties gerai. Privertėme Ispaniją nervintis ir žaidėme kaip tikra komanda. Gal aš ir naudingiausias žaidėjas, tačiau viską pasiekėme komandinėmis pastangomis", - kalbėjo A. Kirilenko.

Nepaisant skaudaus pralaimėjimo, Ispanijos rinktinės vyriausiasis treneris Pepu Hernandezas negailėjo pagyrimų savo auklėtiniams.

"Ši komanda man yra labai svarbi, ji ne tik žaidžia krepšinį, bet ir rodo pavyzdį ateities kartoms. Man ji yra geriausia komanda per visą Ispanijos istoriją, - sakė krepšinio specialistas iš Ispanijos. - Aišku, niekas nepasitenkins sidabro medaliu, tačiau tai jų nepaguos. Trenerių štabas atliko didžiulį darbą. Mes vis dar tikime, kad galime kovoti su bet kuo. Galbūt po kelių dienų mes pažvelgsime į viską kitaip ir pamatysime prieš save nuostabią ateitį".

"Turite suprasti, kad šiandien mums yra labai liūdna diena. Pripažįstu, kad nebuvau geriausios formos, tačiau prisiimu atsakomybę už tai, - kalbėjo vienas iš Ispanijos rinktinės lyderių Pau Gasolis. - Paskutinio metimo metu mintyse mačiau, kaip kamuolys įkrenta į krepšį, galbūt man reikėjo žengti dar vieną žingsnį į priekį".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją