Daugiau nenori rizikuoti

Besiverčiantieji kaimo turizmu teigė: neoficialioji išleistuvių dalis, kurią vis populiariau perkelti iš klubų ir restoranų į užmiesčio sodybas, pasižymi gerokai prastesnėmis manieromis nei mokyklų aktų salėse.

Todėl apytikriai kas trečias Kauno rajone esančios kaimo sodybos savininkas abiturientų išleistuvių organizatoriams piktai atšauna: „Ne.“

„Dabar, per patį dvyliktokų išleistuvių piką, skambina kiekvieną dieną: ar jūsų sodyboje tilps penkiasdešimt žmonių? Ar nieko, jei atsivešime savo valgius ir gėrimus? Ar bus, kur kepti šašlykus ir pernakvoti?” - kalbėjo Arūnas Birvainis, nuomojantis sodybą Kauno ir Jonavos pusiaukelėje.

„Atsakau neigiamai, - neslėpė verslininkas. – Ačiū, man jau gana. Po to, kai pernai kompanija iš Kauno nusiaubė mano sodybą, nusprendžiau, kad daugiau jokių išleistuvių pas mane nebus.”

A.Birvainis sutiko, kad žmonių būna visokių ir anaiptol ne visi Kauno abiturientai yra užkietėję vandalai.

Vis dėlto verslininkas sakė daugiau rizikuoti nenorintis. Jis turėjo daug rūpesčių reikalaudamas atlyginti nuostolius. Jų sodyboje parą šėlę abiturientai, A.Birvainio skaičiavimu, nuostolių padarė už 8 tūkstančius litų.

Sklando liūdni pasakojimai

„Ne, abiturientų išleistuvėms sodybos nenuomosiu”, - nukirto Neringa Petronienė. Jos kaimo turizmo sodyba „Petronių dvarelis” antrus metus veikia Piliuonos kaime, vienkiemyje, esančiame 8 kilometrai nuo Kauno.

N.Petronienė pastarosiomis dienomis sulaukia daugybės skambučių su prašymais išnuomoti „Petronių dvarelį” išleistuvininkams. Tačiau verslininkė, kuriai yra tekę mokytojauti, kategoriškai nesutinka įsileisti buvusių dvyliktokų, net jei jie ketina švęsti su tėvais ir pedagogais.

„Žinau, kiek tų mokytojų būna – keli iš mandagumo. Įprastas scenarijus: iš pradžių bendra lyg ir graži programa, kuri, priklausomai nuo išradingumo, tęsiasi kelias valandas. O paskui – šokiai ir gėrimas. Mokytojai su tėvais geria vienoje kompanijoje, abiturientai – kitoje, paskui tėvai su pedagogais išvažiuoja ir situacija tampa nevaldoma”, - kalbėjo N.Petronienė.

Verslininkė sakė, kad šiemet tarp jos pažįstamų pakaunės kaimo turizmo sodybų savininkų jau sklando pasakojimai apie liūdnas abitūros išleistuvių pasekmes.

Situacija tapo nevaldoma

Rimantas Petrauskas, Kulautuvoje prie Nemuno turintis „Petrauskų sodybą” – vienas iš verslininkų, jau besirūpinančių, kaip išieškoti abiturientų išleistuvių padarytus nuostolius.

Jo sodybos nuoma – 1200 litų, tačiau abiturientų išleistuvėms R.Petrauskas erdvias užmiesčio patalpas su sutvarkyta aplinka, kaip ir daugelis verslininkų, išnuomojo brangiau – už 1500 litų. Tačiau net sumokėję didesnę sumą išleistuvių organizatoriai turės atverti piniginę, kad atlygintų nuostolius „Petrauskų sodybos” savininkui.

R.Petrauskas pasakojo, kad į savo išleistuves vienos Kauno gimnazijos abiturientai prisikvietė draugų, šie atvažiavo su savo draugais, kilo konfliktas, į jį bandė įsikišti tėvai. Besiaiškinant santykius, dužo ir lūžo „Petrauskų sodybos” inventorius.

Padubysio kaime esančioje „Zalensų sodyboje” šiandien švenčiamos abiturientų iš Kauno išleistuvės. Sodybos savininkė Roma Zalensienė jų laukė baimindamasi. „Visko pasitaiko”, - aptakiai tarė ji, paklausta, kokia jos patirtis nuomojant sodybą tokiam pokyliui.

Tenka būti prievaizdu

Gintas Vasiliauskas, Virbališkių kaime įkurtos kaimo turizmo sodybos „2 broliai” savininkas, į klausimą, ar įmanoma išsinuomoti jo sodybą abiturientų išleistuvėms, iš pradžių atsakė ilga tyla.

„Bandome nepriimti”, - neslėpdamas paaiškino jis, sužinojęs, kad kalba su „Kauno diena”. G.Vasiliauskas yra nuomojęs savo sodybą išleistuvėms, ir ši patirtis jo toli gražu nepavertė optimistu.

„Reikia samdyti apsaugą arba pačiam kaip prievaizdui sukiotis aplink”, – kalbėjo verslininkas apie saugiklius, kurie, jo teigimu, būtini norint išvengti didelių nuostolių.