Skuba pirkti

Pasienio apsaugos rinktinės Neringos užkardos vado pavaduotojo vyriausiojo inspektoriaus Dariaus Kubiliaus teigimu, automobilių eilės Nidos pasienio užkardoje susidarė dėl spalio pradžioje įsigaliosiančios naujos automobilių įvežimo į Rusiją tvarkos.

Nuo spalio 1-osios į Rusijos Federaciją įvežtų senesnių nei 7 metų automobilių muitas atsieis dukart brangiau nei iki šiol.

Nidos pasienyje laukiantys automobilių prekeiviai iš Rusijos tvirtina, kad įsigaliojus naujai tvarkai eilių Lietuvos pasieniuose nebebus, nes niekas nepirks senų automobilių. Nikolajus Ivanovas iš Kaliningrado teigė, kad per Nidą į gimtąjį miestą automobilius, pirktus Lietuvoje, jis gabena kas antrą mėnesį.

Anot jo, anksčiau eilių Nidos pasienio poste nebūdavę, nors seni automobiliai Rusijoje visada buvo paklausūs. Rugsėjį žmonės skuba pirkti senesnius automobilius, kol neįsigaliojo nauja jų įvežimo į Rusiją tvarka, gerokai paploninsianti pinigines.

Laukia be streso

Vakar vidurdienį kilometro ilgio eilėje prie Nidos pasienio laukė apie 100 automobilių. Eilės pradžioje stovintys prekeiviai iš Rusijos tvirtino į Nidą atvykę antradienio vakarą. "Atvažiavęs į Nidą, eilėje buvau 68-as, - sakė Igoris Ukrainecas. - Esame priversti laukti, nes pro Nidos užkardos pasienio postą važiuoti apsimoka". Pasak perpardavinėtojų, per Kalvarijų pasienio postą važiuoti esą per brangu, nes lenkų pareigūnai reikalauja duoklės - pusantro šimto dolerių.

Daugelis Nidos pasienyje laukiančių rusų prekeivių, praėję Lietuvos ir Rusijos pasieniečių patikrinimą, sumokėję muitą, apsisuka, grįžta atgal į Nidos pasienio užkardos postą, įsigyja tranzitinius numerius ir per Klaipėdą vyksta į Rusiją.

Nidos pasienyje susidariusi automobilių eilė lietuvius pasieniečius stebina, tačiau rusų prekeivių ji netrikdo.