"Mūsų karta dabar išgirdo istorijos iššūkį ir mes atsiliepsime į jį", - sakė G.W.Bushas, trečiadienį vėlai vakare kreipdamasis į amerikiečius iš Niujorko Aukštutinėje įlankoje esančios Elis Ailendo salos. Už jo dešiniojo peties bolavo apšviestas Amerikos simbolis - Laisvės statula, o kairėje pusėje plaikstėsi JAV vėliava.

"Mes neleisime jokiam teroristui ar tironui kelti grėsmę civilizacijai masinio naikinimo ginklais", - sakė G.W.Bushas savo kreipimesi, kuriame pagrindinis dėmesys buvo skirtas nebe rugsėjo 11-osios metinėms, o jo ketinimams nuversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną.

G.W.Bushas kalbėjo apsilankęs vietose Vašingtone, Niujorke ir Pensilvanijoje, kur lygiai prieš metus sudužus keturiems užgrobtiems keleiviniams laineriams, žuvo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Šie neregėto masto išpuoliai pastūmėjo JAV pradėti pasaulinę kovos su tarptautiniu terorizmu kampaniją.

G.W.Bushas ketvirtadienį ketina sakyti kalbą Jungtinėse Tautose ir išdėstyti joje savo poziciją dėl Saddamo Husseino režimo.

Nors JAV nepateikė įrodymų, kad Irakas yra tiesiogiai susijęs su rugsėjo 11-osios atakomis, G.W.Bushas sausio mėnesį išplėtė savo kovos su terorizmu kampaniją, pareikšdamas, jog ji turi apimti ir tas šalis, kurios gali teroristams perduoti masinio naikinimo ginklus.

G.W.Bushas savo kreipimesi, transliuotame iš Elis Ailendo, tiesiogiai nepaminėjo nei Irako, nei jo diktatoriaus Saddamo Husseino.

"Šventas pažadas"

"Dviejų dangoraižių griuvėsiuose, prieš Pentagone išskleistą vėliavą ir žuvusiųjų laidotuvėse mes davėme sau ir pasauliui šventą pažadą. Mes nenurimsime, kol teisingumas nebus įvykdytas ir mūsų tauta nebus saugi, - sakė G.W.Bushas. - Tai, ką mūsų priešai pradėjo, mes užbaigsime".

Niujorke esančiame "Epicentre", kur prieš metus sugriuvo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai ir žuvo 2 801 žmogus, G.W.Bushas beveik dvi valandas guodė apie tūkstantį šeimos narių, praradusių čia savo artimuosius.

Tai buvo paskutinė iš trijų tragedijos vietų, kurias trečiadienį jis aplankė . Lydimas uniformuotų gelbėtojų, prezidentas kartu su žmona Laura Bush nusileido į duobę, kur anksčiau stovėjo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai dvyniai.

Jis padėjo vainiką "Garbės rate" - mediniame memoriale, skendinčiame gedėtojų padėtose gėlėse ir papuoštame vėliavėlėmis bei kai kurių aukų nuotraukomis.

Tada jis spaudė rankas susirinkusiems aukų giminaičiams, kurie laikė žuvusių artimųjų nuotraukas ir prie krūtinių buvo prisisegę raudonas juosteles. Prezidento akyse pasirodydavo ašaros.

"Melsiuosi už jus", - sakė jis gedintiems žmonėms.

"Epicentre" vėjui nešiojant dulkes karinis choras sudainavo patriotinę dainą "Puikioji Amerika" (America the Beautiful). G.W.Bushas turėjo Niujorko policininko, kuris žuvo per gelbėjimo operaciją Pasaulio prekybos centre, ženklelį.

"Visiems amerikiečiams per praėjusius metus teko susitaikyti su sunkia mintimi, kad mūsų tauta turi rimtai nusiteikusių priešų ir kad mes esame pažeidžiami jų atakų", - sakė G.W.Bushas savo kalboje Elis Ailende.

Apsilankymas "Epicentre" buvo gerokai jausmingesnis už atminimo ceremoniją Pensilvanijoje, pievoje netoli Šanksvilio, kur nukrito "United Airlines" lėktuvas. Daugeliui amerikiečių šis laukas tapo pirmosios karo su terorizmu pergalės simboliu, nes čia nukritusio lainerio keleiviai pasipriešino pagrobėjams, kurie, kaip manoma, norėjo sudaužyti lėktuvą į kokį nors svarbų objektą Vašingtone.

Visi 40 lainerio keleivių ir įgulos narių, taip pat - keturi teroristai, žuvo.

G.W.Bushas ir jo žmona stebėjo, kaip lėktuvo katastrofos vietoje padedamas vainikas.

Prezidentas dažnai kalba apie 93-iuoju reisu skridusio lėktuvo "Boeing 757" keleivių pasipriešinimą, tačiau trečiadienį Šanksvilyje viešai nekalbėjo, nors asmeniškai pasiteiravo aukų artimųjų apie jų savijautą ir palinkėjo jiems Dievo palaimos.

Jų mirtis nebuvo beprasmė

Kalbėdamas pirmojoje trečiadienį aplankytoje vietoje - Pentagone - G.W.Bushas pažadėjo nugalėti "negailestingus fanatikus", kurie savo taikinius taranavo užgrobtais lėktuvais.

"Nekaltųjų žudynių negalima paaiškinti, tik ištverti. Jų žūtis buvo tragiška, tačiau ne beprasmė", - sakė G.W.Bushas saulėtą tragiškų įvykių metinių rytą, kuris buvo labai panašus į rytą 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją, kai Pentagone žuvo 189 žmonės, įskaitant penkis lėktuvo pagrobėjus.

Į ceremoniją po atviru dangumi susirinko 13,5 tūkst. žmonių. Prezidentas kartu su jais stebėjo, kaip ant atstatyto Pentagono korpuso išskleidžiama Amerikos vėliava. Pro dulkes, vis dar dengiančias ką tik atstatytą pastato dalį, neaiškiai matėsi lange iškabintas nedidelis užrašas "Marian, mes tavęs ilgimės".

Prezidentas pažadėjo pergalingai užbaigti karą su terorizmu, kurį jis paskelbė po praėjusių metų tragiškų išpuolių.

Vašingtonui, kuris kovos su terorizmu kampaniją pradėjo nuversdamas Talibano režimą, Afganistane priglaudusį įtariamą rugsėjo 11-osios atakų rengėją Osamą bin Ladeną, dabar vis labiau rūpi pakeisti Irako režimą.

Elis Ailendo kreipimesi G.W.Bushas pabrėžė, kad dabartinė JAV misija toli gražu nėra nauja.

"Ši tauta sutriuškino tironus, sunaikino mirties stovyklas ir iškėlė laisvės deglą visose pavergtose šalyse. Mes neketiname taikstytis su nauja fanatikų gauja, kuri žudynėmis skinasi kelią į valdžią", - sakė jis.

Pirmąją tragiškų įvykių metinių dieną prezidentas pradėjo uždaromis pamaldomis Šv.Jono protestantų bažnyčioje prie Baltųjų rūmų ir užbaigė Elis Ailende pasakyta kalba.

"Jie mus sužeidė, bet nepalaužė", - prezidentui ir šimtui kitų bažnyčioje susirinkusių žmonių, tarp kurių buvo keli kabineto nariai, sakė tėvas Luisas Leonas.

Baltuosiuose rūmuose, kur buvo imtasi papildomų saugumo priemonių, priminusių apie šaliai tebegresiantį terorizmo pavojų, JAV prezidentas 8 val. 46 min. vietos (14 val. 46 min. Lietuvos) laiku, kai lygiai prieš metus pirmasis užgrobtas laineris rėžėsi į Pasaulio prekybos centrą, rugsėjo 11-osios aukas paminėjo tylos minute.