Nesibūriuojame bažnyčiose ar šventyklose, bet tai dar nereiškia, kad atsukome nugaras dvasingumui. Priešingai, vis daugiau žmonių jo ieško.

Dainininkė Sati domisi Rytų išmintimi. Alanas Chošnau neseniai baigė pirmą energetinio tobulėjimo kurso pakopą Vilniuje. Liveta Kazlauskienė nudūmė pas karminės astrologijos žinovą Igorį Vasiljevą į Latviją, kad išsiaiškint, ar vykdo teisingą misiją šiame gyvenime.

Verslas dvasiniais motyvais pasiekė bumą visoje Europoje. Lietuvoje taip pat daugėja meditacijos centrų, jogos stovyklų. Knygynai užversti ezoterine ir astrologine literatūra. Maža to, patys kuriame naujų religijų receptus: imame jogos iš induizmo, zeno praktikos iš budizmo, žiupsnelį maldų iš krikščionių, kabalos iš judaizmo ir viską maišome iki sau patogaus dvasingumo.

Psichologų nuomone, nieko keista: tradicines religijas visame pasaulyje ištiko krizė, jos neteko ryšio su modernia visuomene ir tampa kultūros, bet ne gyvenimo dalimi.

Kažkas atsitiko

Vis sunkiau įpiršti pašnekovui mintį, kad pasaulis tampa geresne vieta gyventi. “Šiuolaikinėje planetoje susipina daugybė problemų: nuo didėjančios ozono skylės iki agresyvių paauglių. Žmonės išvarginti gyvenimo tempo”, — teigia psichologas Rimantas Tamašauskas.

Taigi puolame ieškoti dvasinių kelių į gražesnį gyvenimą.

“Manęs niekas nesupranta, todėl noriu atsiriboti nuo visko, kas verčia jaustis blogai”, — sako Ajurveda susidomėjusi Danguolė.

Tačiau ji nemano, kad įsikibs į tikėjimo tiesas norėdama pataisyti savo dvasinę būklę: tiesiog ji nori pažinti kitokių dvasinio tobulėjimo būdų ir iš jų pasiimti tai, kas jai patinka.

Psichologų teigimu, dvasiniai ieškojimai suaktyvėja, kai žmogui tenka priimti svarbius gyvenimo sprendimus. O atėjus į dvasinio tobulėjimo kursus randama nauja tiesa. Žmonės aplinkui malonūs, skiria daug dėmesio vienas kitam, be to, ir lyderis — ne kažkur aukštybėse, bet čia pat, šalia.

Mergaitiški reikalai?

Šiandieniais dvasiniais ieškojimais galima vadinti viską: nuo maldų, meditacijų, ekstazės iki kelių parų žygio į viršukalnę. Net šuolis su guma saulėlydžio fone gali tapti dvasingumo simboliu, jei tik po jo nuspręsi keisti savo gyvenimo būdą.

Psichologas R.Tamašauskas įsitikinęs: moterys labiau linkusios į dvasinius ieškojimus nei vyrai. Vienatvės laikotarpiu moterys išmoksta būti stipresnės, tobulėja dvasiškai: lanko kursus, keliauja, atsideda kūrybai. Jos nori augti kaip asmenybės.

“Santuoka per stipriai romantizuojama, tarsi būtų vienintelis gyvenimo tikslas”, — po kelių vizitų į savęs pažinimo mokyklą psichologui prasitarė viena pacienčių.

Užhipnotizuotų avelių gaudymai

Vos tik kas nors iš artimųjų ima ieškoti naujų dvasingumo apraiškos būdų, sukrunta visa giminė. Kaip ištraukti paklydėlį iš sektos nagų?! Juk vargšelis vaikšto į naujos bendruomenės susirinkimus taip stropiai, lyg būtų užhipnotizuotas. Giminėms sunku suprasti, kad vienam iš jų klano paprasčiausiai ėmė stigti... dvasingumo.

Dauguma naujų Lietuvoje susibūrusių religinių bendruomenių per jėgą savo tiesų nebruka: žmonės laisvai į jas ateina ir iš jų išeina. Sąmoningai pritardami skleidžiamoms idėjoms patys atsisako turto, draugų, kontaktų su visuomene. Atitolsta nuo tikrosios šeimos - dėl jos pasenusių pažiūrų. Stengdamiesi naujosios šeimos labui aukoja senosios daiktus, vogčia išnešę juos iš namų. Lieja devynis prakaitus kur nors Ispanijos šiltnamiuose, kad greičiau iškiltų naujų pranašų šventykla.

“Po dvasinio tobulėjimo kursų draugė atsiribojo nuo pasaulio, nesimoko, nedirba”, — nerimauja Agnė, bet tiki, kad artimųjų padedama mergina atsikvošės ir ras jėgų peržengti užburtą ritualų ratą.

Pirmas žingsnis jau žengtas: ji sutiko apsilankyti pas psichologą.

Ekspertų nuomone, nauji dvasiniai judėjimai turi ir daug pozityvių aspektų, nes į autentišką tikėjimą veda dažniau nei į baimę ar autoritarizmą, bet vis dėlto svarbiausia nepamiršti: ištroškusiems dvasingumo iš tiesų reikia tik artimųjų palaikymo — kad ieškodami gyvenimo kelio nepaklystų kaip užhipnotizuotos avelės.

Nauji judėjimai Lietuvos padangėje

Bahaizmas: tikėjimas iš Persijos laikų. Siekia jungti kuo įvairesnes religijas.

Romuva: senovės baltų tikėjimą bandanti atkurti bendrija.

Vudu: Haityje paplitęs šamanistinio pobūdžio tikėjimas, kilęs iš juodaodžių sektų.

Žiurkininkės: įvairiai vertinama satanistinės pakraipos lesbietiška sekta, garbinanti moterų promotę Lolitą.

Falun Gong: tikėjimas, kilęs iš Kinijos. Meditaciniais pratimais žada išgelbėti žmoniją.