Nors bankas vilniečiams sutuoktiniams 57 metų Kristinai ir penkeriais metais vyresniam Mykolui (pavardės redakcijai žinomos) pinigus grąžino, tačiau jie mano, kad dėl SEB Vilniaus bankas darbuotojų aplaidumo patyrė moralinę žalą. Ją sutuoktiniai įvertino 50 tūkst. litų.

Kristinos ir Mykolo pareikštą ieškinį SEB Vilniaus bankas pirmadienį pradėjęs nagrinėti Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas nusprendė paskirti medicinos ekspertizę, po kurios esą turėtų paaiškėti, ar iš tikrųjų sutuoktiniams pablogėjo sveikata, kai šie sužinojo apie iš banko sąskaitos pavogtus pinigus.

„Kaip gali nepablogėti sveikata? Juk tokį stresą patyrėme, kai sužinojome, kad pavogti bankui saugoti patikėti pinigai“, - po teismo posėdžio DELFI piktinosi sutuoktiniai.

Teismui pateiktuose dokumentuose sutuoktinių advokatas nurodė, kad ieškovai ne tik prarado sveikatą, bet ir patyrė dvasinius išgyvenimus, sukrėtimus, nepatogumus, emocinę depresiją. Mykolui sveikata pablogėjo labiausiai – esą po incidento su banku jam nustatytas dešinio inksto tumoras. Netrukus medikai jam atliko operaciją ir iš inksto pašalino beveik 5 cm naviką.

Sutuoktinių bėdos prasidėjo dar 2004-ųjų rugpjūtį, kai jie viename salone nusprendė nusipirkti baldų. Nuėję į SEB Vilniaus bankas Naugarduko filialą vilniečiai nusiėmė 2 tūkst. litų.

„Mes visada atsispausdiname sąskaitos likutį, tą padarėme ir tąkart, - pasakojo Mykolas. – Kai į ataskaitą pažvelgę pamatėme, kad sąskaitoje yra 100 tūkst. litų mažiau, nepatikėjome. Tačiau kai dar kartą atsispausdinome kvitą, patyrėme šoką“.

Netrukus su banko administracija susisiekę sutuoktiniai sužinojo, kad iš jų sąskaitos vos prieš 15 min. banko filiale Gedimino pr. buvo nuimti pinigai. Banko darbuotojai esą buvo pateikti oficialiai patvirtinti dokumentai, kuriais vienam Ukmergėje registruotam asmeniui buvo patikėta tvarkyti sutuoktinių finansinius ir nekilnojamojo turto reikalus.

„Atsitiktinumas, kad mes tuo metu ketinome pirkti baldus ir mums prireikė pinigų, - sakė Kristina. – Jeigu būtume nepastebėję, kad kažkas pasisavino mūsų pinigus, greičiausiai būtų tekę jų ieškoti per teismus“.

Tą pačią dieną sutuoktiniai kreipėsi į Vilniaus policiją, pagal jų skundą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį kontroliuoja Generalinė prokuratūra. Įtariamųjų pareigūnams dar nepavyko nustatyti. Šioje byloje bankas pripažintas civiliniu ieškovu – jei pavyks nustatyti ir nuteisti nusikaltėlius, jie privalės bankui sugrąžinti pavogtus pinigus.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad į banką pinigų atėjęs nuimti asmuo turėjo svetimą pasą – jo šeimininkas prieš kurį laiką buvo parašęs pareiškimą dėl dokumentų praradimo. Suklastoti buvo ir notarų įgaliojimai, kuriais buvo leista ne tik nuimti pinigus iš sutuoktinių sąskaitos banke, bet ir leista parduoti jiems priklausantį nekilnojamąjį turtą.

Sutuoktiniai teigia, banko darbuotojai pasisavintus pinigus grąžino tik po savaitės. Iš karto po to jie nutraukė sutartį ir pinigus pervedė į kitą banką.

Beje, 100 tūkst. litų iš sutuoktinių dingo praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai jie į banko sąskaitą padėjo 1,5 mln. litų. Sutuoktiniai taip pat nurodė, kad banko vadovams beveik pusdienį nepavyko susiekti su kasininke, kuri nusikaltėliams perdavė pinigus.