Šiandien prezidentas Valdas Adamkus ketina susitikti su kandidatais į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus. Tarp jų minimas Muitinės departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Rimkevičius, vis dar nepamirštamas Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Povilas Malakauskas.

Kaip vienas realiausių pretendentų į saugumo vadovo postą įvardijamas Estijoje esančio Baltijos gynybos koledžo (BALTDEFCOL) viršininkas 43 metų brigados generolas Algis Vaičeliūnas. Tačiau tvarkingoje aukšto rango kariškio biografijoje esama ir tokių faktų, kurie jam gali apsunkinti kelią į VSD direktoriaus kėdę.

Kandidatas neslepia sovietmečiu priklausęs komunistų partijai, nes tai padėjo lengviau kopti karjeros laiptais. A.Vaičeliūnas taip pat patvirtino turįs giminystės ryšių su skandalingai pagarsėjusio iš posto besitraukiančio dabartinio VSD vadovo Arvydo Pociaus žmona - moteris yra jo pusseserė. O kur dar bendras darbas Prezidentūroje su dabartiniu premjero patarėju Albinu Januška?

Tačiau pro akis praslydo skandalingas faktas, kad vadovauti Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijai (LKA) A.Vaičeliūnas buvo paskirtas neturėdamas aukštojo išsilavinimo. Tokio kuriozo Lietuvoje dar nebuvo: aukštajai mokyklai vadovauja žmogus, nebaigęs aukštojo mokslo. Karo akademijos viršininko postą A.Vaičeliūnas gavo įtakingų globėjų dėka. Ar ne jie padėjo padaryti itin sėkmingą karjerą, o dabar tiesia kelią į VSD?

Nebaigė dėl politinių motyvų

A.Vaičeliūno biografija iš tiesų šlovinga. 1986 metais jis baigė Kaliningrado aviacijos karo technikos mokyklą ir įgijo radiotechniko specialybę. Nuo 1988-ųjų neakivaizdžiai studijavo Rygos aukštojoje karo aviacijos inžinerijos mokykloje, tačiau, Lietuvoje prasidėjus atgimimui, 1989-aisiais dėl politinių motyvų jis pasitraukė iš sovietų kariuomenės ir šios mokyklos nebaigė. 1990 metais Sovietų Sąjungos gynybos ministro įsakymu A.Vaičeliūnas buvo išleistas į atsargą.

1991-1992 metais jis buvo Krašto apsaugos departamento mokomojo junginio vado pavaduotojas, 1992-1994 metais - Panevėžio Karaliaus Mindaugo atskiro motodesantinio bataliono vadas, 1996-1998 metais - "Geležinio vilko" motorizuotosios pėstininkų brigados štabo viršininkas.

Nuo 1998 iki 2000 metų A.Vaičeliūnas dirbo prezidento V.Adamkaus nacionalinio saugumo ir užsienio politikos patarėjo A.Januškos pavaduotoju gynybos klausimais. 2000-ųjų vasarį jis buvo paskirtas LKA viršininku, šias pareigas ėjo iki 2003 metų rugsėjo. 2004-ųjų gruodį A.Vaičeliūnas pradėjo vadovauti Baltijos gynybos koledžui, prieš tai prezidentas V.Adamkus suteikė jam brigados generolo laipsnį. Generolas tobulinosi Vokietijoje, Kanadoje, Italijoje.

Mokosi ir dabar

Iš biografijos duomenų galima daryti išvadą, kad A.Vaičeliūnas, kuris 2000-ųjų vasario 22 dieną tuometinio krašto apsaugos ministro Česlovo Stankevičiaus įsakymu paskirtas LKA viršininku, neturėjo aukštojo išsilavinimo. Mokslus "krimsti" jis ėmėsi jau vadovaudamas akademijai.

Baltijos gynybos koledžo tinklalapyje pateiktoje generolo biografijoje nurodoma, kad LKA įgydamas bakalauro laipsnį viešojo administravimo srityje jis baigė 2004 metais, jau nebūdamas akademijos viršininkas. Tad baigimo diplomą jam įteikė buvę pavaldiniai, kurie buvo priversti vertinti savo viršininko žinias.

Šiuo metu A.Vaičeliūnas studijuoja dar vienoje aukštojoje mokykloje - Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Pakalbėti su generolu apie jo studijas, o ypač laikytus egzaminus ir įskaitas pas buvusius pavaldinius, LŽ vakar nepavyko - jis neatsakė į telefono skambučius.

Abejonės neišsklaidytos

Tiek parlamentarams, tiek žiniasklaidai užkliuvo kandidato į VSD vadovus giminystė su šį postą paliekančio A.Pociaus šeima. Pasak generolo, su pussesere (A.Pociaus žmona) jis bendraująs labai retai, dažniausiai susitinkantis tik kapinėse.

Tam tikrų abejonių politikams sukėlė ir faktas, kad svarbų valstybės postą galinčio užimti pareigūno žmona yra rusų tautybės, o jos tėvas - sovietų armijos karininkas. Nors A.Vaičeliūnas aiškino, kad jo uošvis jau miręs, įtarimų, jog šeima ir toliau gali palaikyti ryšius su svetimos valstybės kariniais sluoksniais, kai kuriems politikams liko. Parlamentarams užkliuvo ir bendras A.Vaičeliūno darbas su prieštaringai vertinamu dabartiniu premjero patarėju A.Januška, kuris ne kartą minimas VSD veiklos tyrimo medžiagoje.

Tinkamas kandidatas

"Per VSD skandalą buvo kalbama, kad reikalingas jaunas vadovas, kuris turės kietą, griežtesnę poziciją, kad ten reikia tvarkos. Manau, įvertinus visus šiuos aspektus generolas Algis Vaičeliūnas yra tinkamas kandidatas", - yra sakęs premjeras Gediminas Kirkilas.

Anot jo, A.Vaičeliūnas BALTDEFCOL pradėjo vadovauti sudėtingu metu ir per tą laiką "padarė labai rimtų reformų, proveržių, pakėlė gynybos koledžą", nors prieš tai esą net abejota, ar tokios mokymo įstaigos reikia.

"Kaip vadovas jis padarė didžiulį darbą, kaip karininkas yra nepriekaištingos reputacijos, juo labiau - jauniausias generolas. Gerai pažįsta NATO sistemą", - tvirtino G.Kirkilas.

Specifinės pareigos

Paklaustas, ar politikams neužklius tai, kad A.Vaičeliūnas per pirmąją V.Adamkaus kadenciją buvo A.Januškos patarėjas, premjeras pabrėžė, jog A.Vaičeliūnas buvo deleguotas Krašto apsaugos ministerijos ir ėjo specifines pareigas.

"Manau, kad vieną kartą reikėtų demistifikuoti A.Januškos įtaką visai Lietuvos politikai, nes vėliau pradėsime ieškoti, su kuo A.Januška pasisveikino koridoriuje. Nenukrypkime į kraštutinumus. Juk tuo metu ir Darius Kuolys dirbo prezidento patarėju. Visi žinome, kad D.Kuolys ir A.Januška buvo įtakingiausi patarėjai", - teigė premjeras.

Reikia civilio

Seimo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis yra įsitikinęs, kad naujasis kandidatas į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus neturėtų turėti "sovietinės kupros".

V.Bogušio nuomone, VSD vadovu turėtų tapti Lietuvoje mokslus baigęs, komunistų partijai nepriklausęs ir sovietinio karinio išsilavinimo neįgijęs asmuo. Svarbu ir tai, kad šiai išskirtinei šalies žinybai vadovautų ne kariškis, o civilis.

"Esu įsitikinęs, kad svarstant pretendento į VSD vadovus paskyrimą klausimas apie jo "sovietinę kuprą" neturėtų būti apeitas. Kitaip, kam tiek isterijos, purvo ir demagogijos buvo išpilta vardijant tikras ir tariamas nueinančios VSD vadovybės nuodėmes", - sakė frakcijos seniūnas.

V.Bogušio nuomone, tokius kriterijus atitinkančių kandidatų į VSD vadovus Lietuvoje tikrai yra. Jų būtų galima rasti ir pačiame departamente. Vakar Seimui buvo pateiktas prezidento dekretas dėl A.Pociaus atleidimo iš VSD vadovo posto. Priimti sprendimą parlamentarai ketina rytoj.