Šis draudimas galioja iki atskiro Rusijos veterinarijos priežiūros tarnybos nurodymo.

Tokį sprendimą rusai priėmė remiantis Lietuvos valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), kuri bendrovės žuvies konservuose rado padidintą benzo(a)pireno kiekį.

"Reaguodami į rusų užklausimą mes juos patikinome, kad nebeišduosime sertifikatų ir bendrovė negalės vežti savo produkcijos į Rusiją", - teigė Klaipėdos apskrities VMVT viršininkas Antanas Bauža.

Tiesa, rusų veterinarų taikiklin "Provit Industrija" produkcija buvo patekusi dar anksčiau - pernai gruodį Kaliningrado srities vyriausiasis valstybinis sanitarinis gydytojas uždraudė realizuoti šios bendrovės konservus visoje srityje ir nurodė juos išimti iš apyvartos.

Kaliningrado srities Higienos ir epidemiologijos centro laboratoriniai tyrimai parodė, kad lietuvių konservuose nėra žuvies gabaliukų (tik beformė žuvies masė), padidintas riebalų ir sumažintas baltymų kiekis.

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos VMVT uždraudė realizuoti per 1 137 kilogramų UAB "Provit Industrija" pagamintų konservų partiją.

Ištyrusi rūkytų "Memelburgo" šprotų aliejuje konservų mėginius, Nacionalinė veterinarijos laboratorija nustatė, kad juose benzo(a)pireno kiekis yra apie 7,7 mikrogramo viename kilograme. Didžiausia leistina šio teršalo koncentracija - 5 mikrogramai kilograme.

Užterštus konservus viename Klaipėdos prekybos centre aptiko planinę vidaus rinkos kontrolę vykdę uostamiesčio VMVT inspektoriai.

UAB "Provit Industrija" žuvies apdirbimo gamykla Klaipėdos rajone skandalingai pagarsėjo prieš metus, kai jos darbuotojai "Vakarų ekspresui" pasiskundė, jog gamykloje sanitarinė higieninė būklė yra itin bloga, o ją neva dangsto VMVT pareigūnai.

Po publikacijų žiniasklaidoje atsakingiems gamyklos darbuotojams skirtos piniginės 500 litų dydžio baudos.

A. Bauža teigia, jog "Provit Industrijos" gamykla yra nuolat tikrinama. Paskutinį kartą tai daryta kovo 8-ąją - didelių pažeidimų neaptikta, rasti tik nežymūs higienos normų neatitikimai.