Tačiau įrodyti šią teoriją buvo labai sunku, nes lytėjimo pojūčio mechanizmai yra itin sudėtingi ir sukelia daugybę atsakomųjų nervinių reakcijų.

Galiausiai mokslininkams pavyko įrodyti, kad egzistuoja "emocinio lytėjimo" sistema. Jie tyrė 54 metų švedę, kuri dėl 23 metus trunkančios ligos nebeturi įprasto lytėjimo jausmo - jos pagrindiniai nerviniai lytėjimo receptoriai nebeatlieka savo funkcijų.

Laboratorijoje atliktų bandymų metu per moters odą perbraukus specialiu liestuku, ji negalėjo pasakyti, kuria kryptimi jis judėjo, tačiau švelniai palietus minkštu teptuku, kuriuo buvo imituojamas artimo žmogaus prisilietimas, ji juto nestiprų, bet malonų pojūtį. Tai reiškia, kad normaliai tebefunkcionuoja kitokio, CT tipo lytėjimo pojūtį perduodančios nervinės skaidulos.

Tada mokslininkai skenuodami jos smegenis pastebėjo, kad CT nervai stimuliuoja tas smegenų sritis, kurios yra atsakingos už jausmus.

Geteborgo universtitetinės ligoninės mokslininkų teigimu, tai įrodo, kad švelnūs prisilietimai stimuliuoja CT nervus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją