Kaip ketvirtadienį BNS pranešė TMO Vilniaus biuras, iki šių metų birželio organizacijos centrinėje būstinėje Ženevoje iš Lietuvos gauta 1861 paraiška dėl kompensacijų pagal Holokausto aukų kompensacijų programą ir 308 paraiškos dėl kompensacijų už prarastą turtą pagal Vokietijos priverstinio darbo ir prarastos nuosavybės kompensavimo programą.

Kol kas kompensacijos pagal minėtas programas negavo nė vienas Lietuvos gyventojas.

Nors galimybe gauti kompensaciją domėjosi labai daug žmonių, dėl griežtų programų reikalavimų anketų į Ženevą išsiųsta nedaug. Be to, dauguma kompensacijų siekiančių Lietuvos gyventoju dokumentus padavė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui (LGGRTC), kuris kuruoja Vokietijos kompensacijų programą.

LGGRTC užregistravo 22 250 asmenų, pretenduojančių gauti Vokietijos išmokas, iš kurių 85 proc. dirbo šios šalies žemės ūkyje. Pagal Vokietijos įstatymus, pirmiausia kompensacijos turi būti išmokėtos getų ir lagerių kaliniams, asmenims, dirbusiems pramonėje ir tik po to, jei liks pinigų - asmenims, dirbusiems žemės ūkyje.

Lietuvos piliečių dokumentus, įrodančius nacių padarytą žalą, ir jų sąrašus Vokietijai perduoda Rusijoje įsteigtas fondas "Savitarpio supratimas ir susitaikymas". Iš viso karo metais Trečiajame reiche buvo 7,6 mln. svetimšalių darbininkų iš 20 valstybių.

Lietuvos gyventojai pradėti gabenti darbams į Trečiąjį reichą 1942 metų sausio 28 dieną. Per trejus karo metus išvežta, skirtingais vertinimais, 51-70 tūkst. žmonių. TMO paskelbė telefono numerį (+41 225928230), kuriuo paskambinę suinteresuoti asmenys gali gauti daugiau informacijos apie mokamas kompensacijas ir paraiškas.

Iki šiol TMO jau pervedė išmokas beveik trečdaliui iš 70 tūkst. asmenų įvairiose pasaulio šalyse, kurių paraiškos pripažintos pagrįstomis.

Organizacija bendradarbiauja su nacių aukų asociacijomis, etninėmis organizacijomis ir kitais partneriais, siekdama padėti nuo nacių režimo nukentėjusiems asmenims pagrįsti teisę į kompensaciją. Tikimąsi, kad kompensacijos už priverstinį darbą ir prarastą nuosavybę bus baigtos mokėti 2004 metų pabaigoje.

Dėl papildomos informacijos į TMO taip pat galima kreiptis adresu: IOM Geneva/ GFLCP; 17 route des Morrillons; P.O.B.71; CH-1211, Geneva 19; Šveicarija; arba elektroniniu paštu: compensation@iom.int .