Tik pradėjęs darbą, prieš savaitę, premjeras Rolandas Paksas išsiuntinėjo pavedimus, jo manymu, svarbiausiais klausimais ministrams. Buvo duotas terminas, per kiek laiko ministrai turi atsakyti.

Jeigu iki šiandienos premjeras negaus ministrų atsakymų į konkrečius klausimus, jis nusiteikęs praktiką, kuri, matyt, buvo anksčiau - "muilinti" nepadarytus dalykus - užbaigti.

Premjeras nepriims neigiamo atsakymo ir siūlys ministrams reaguoti pagal taisykles ir atitinkamai bausti tarnautojus. Tiesa, premjeras neketina iš karto atleidinėti nepaklusnių valstybės tarnautojų. Po pirmo karto niekas neatleidinėja.

Tiesiog yra tvarka - kai iš eilės pora kartų valstybės tarnautojas neįvykdo jam pavestos užduoties, yra numatyta procedūra, kaip jį atleisti. O iš pradžių bus įspėti nepaklusnūs valstybės tarnautojai.

Neatidėliotinais klausimais Ministras pirmininkas įvardijo šiuos: Eugenijus Maldeikis per septynias dienas turi išnagrinėti muito įvežamiems naftos produktams taikymo tikslingumą ir savo išvadas bei pasiūlymus, o prireikus ir Vyriausybės sprendimo projektą pateikti Vyriausybei.

Kultūros, vidaus reikalų, švietimo ir mokslo bei socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos, teisingumo, užsienio reikalų ir finansų ministrams buvo pateiktas pavedimas išnagrinėti nacionalinės narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos 1999-2003 m. programos vykdymą ir per 10 dienų pateikti Vyriausybei išvadas bei pasiūlymus dėl nurodytos programos papildymo efektyviomis kovos su narkomanija priemonėmis.

Ministerijoms bei Vyriausybės įstaigoms pavesta pateikti Vyriausybės 2000-2004 m. veiklos programos priemonių įgyvendinimo projektus.

Ūkio ministrui E.Maldeikiui pavesta pateikti kompleksinių veiksmų nemokių įmonių problemoms spręsti planą. Vidaus reikalų ministrui Vytautui Markevičiui pavesta kartu su Ūkio ir Teisingumo ministerijomis pateikti informaciją apie įmonių tyčinius bankrotus bei pasiulymus jų prevencijai.

Ūkio ministrui E.Maldeikiui ir susisiekimo ministrui Gintarui Striaukui bei Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos specialiai komisijai pavesta pateikti išvadas dėl informacinės visuomenės plėtros.

Finansų ministrui Jonui Lionginui pavesta pateikti informaciją dėl loterijų ir azartinių lošimų legalizavimo.

Susisiekimo ministrui pavesta rytoj informuoti dėl Lietuvos jūrų laivininkystės “LISCO” privatizavimo tolesnių veiksmų.

Ūkio ministrui E.Maldeikiui pavesta rytoj išaiškinti galimybes taikyti eksporto kainų tarifus elektros energijos vartotojams, vartojantiems ją apkrovimo minimumo metu. Taip pat pavesta pateikti išvadas dėl AB “Lietuvos energija” reorganizavimo ir privatizavimo.

Ūkio ministerija taip pat turi pateikti informaciją dėl licencijavimo verstis naftos produktais panaikinimo. Be to, pateikti pasiūlymus ir išvadas dėl Garantinio fondo įstatymo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiuūtei pateikti išvadas dėl Valstybės tarnybos įstatymo įgyvendinimo. Susisiekimo ministras Gintaras Striaukas turi rytoj pateikti informaciją dėl vežamų krovinių Klaipėdos - Rusijos federacijos kryptimis tendencijos perspektyvos.

Tai komentuoja:

Petras Papovas Buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras