Įvairiose Lietuvos savivaldybėse ir užsienio diplomatinių atstovybių patalpose diktantą rašė nuo kelių iki keliasdešimt ir net kelių šimtų žmonių. Ne visos savivaldybės buvo pasiruošusios gyventojų antplūdžiui - paskutinėmis akimirkomis į sales pradėjus plūsti norintiems pasivaržyti dėl raštingiausio Lietuvos piliečio titulo, savivaldybių administracijų darbuotojai buvo priversti bėgioti ieškant jiems diktanto rašymui būtinų lapų.

Kitų savivaldybių gyventojai susidūrė su tam tikromis kliūtimis, pavyzdžiui, Akmenės rajoną užklupo pūga, todėl rašyti diktantą atėjo dešimt žmonių. Alytaus rajone neatsirado nė vieno, nepabūgusio nacionaliniu mastu pasitikrinti savo lietuvių kalbos gramatikos žinias.

Nacionalinis diktantas organizuotas jau antrą kartą, pirmąsyk į tradicija tampantį renginį įtraukti pasaulio lietuviai. Užsienio lietuviams patalpas diktanto rašymui surado daugiau nei dvidešimtyje šalių esančios Lietuvos diplomatinės atstovybės.

Didžiausio susidomėjimo Nacionalinis diktantas sulaukė Londone (Jungtinė Karalystė) – jį rašė 50 lietuviai, Punsko krašte (Lenkija) – 35, Briuselyje (Belgija) – 30, Bonoje (Vokietija) – 25, Maskvoje (Rusija) – 15, Berlyne (Vokietija) – 10, Minske (Baltarusija) ir Kaliningrade – po 12, Stokholme (Švedija) ir Kopenhagoje (Danija) – po 11, Čikagoje (JAV) – 8, Sankt Peterburge (Rusija) ir Buenos Airėse (Argentina) – po 7.

Paryžiuje (Prancūzija), Madride (Ispanija), Helsinkyje (Suomija) ir Sovietske (Rusija) diktantą rašė po 6, Hagoje (Nyderlandai) ir Kijeve (Ukraina) – po 5, Budapešte (Vengrija), Tokijuje (Japonija), Valensijoje (Ispanija) – po 3 žmones.

Niujorko lituanistinėje mokykloje 19 val. Lietuvos laiku palaikyti idėjos ir rašyti šios mokyklos mokytojų parengto diktanto susirinko 38 lietuviai.

Lietuvoje daugiausiai gyventojų diktantą rašė Vilniaus mieste – apie trys šimtai varžėsi savivaldybės salėje, tačiau kiek gyventojų diktantą rašė seniūnijose, dar nėra aišku. Kauno mieste rašiusiųjų buvo 180, Klaipėdoje 90, Šiauliuose 76, Panevėžio mieste - 58. Iš mažesnių miestelių aktyviausi buvo marijampoliečiai – iš 56 rašiusiųjų 50 atidavė darbus, Druskininkuose tokių buvo 51. Panevėžio rajone diktantą rašė 49, Šilalėje – 40 gyventojų.

Visi ne namuose, bet savivaldybių ar diplomatinių atstovybių parinktose vietose Nacionalinį diktantą rašiusieji, varžosi dėl raštingiausio Lietuvos piliečio titulo, kuris bus apdovanotas Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto įsteigtu prizu - Visuotinės lietuvių enciklopedijos komplektu.

Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas specialaus teletilto su Airija metu pasveikino į Dublino „Keturių vėjų“ lituanistinę mokyklą Nacionalinio diktanto rašyti susirinkusius Airijos lietuvius. „Džiaugiuosi, kad lietuviai įvairiose pasaulio šalyse prisijungė prie šios gražios akcijos. Meilė gimtajai kalbai šiandien suvienijo po visą pasaulį pasklidusius mūsų tautiečius“, – sakė užsienio reikalų ministras P.Vaitiekūnas.

Ministras taip pat telefonu susisiekė su Čikagoje, Minske ir Berlyne diktanto rašyti susirinkusiais lietuvių bendruomenės nariais bei diplomatais ir palinkėjo jiems sėkmės, pranešė URM.

„Manau, kad rašydamas šį diktantą kiekvienas iš jūsų dar kartą pajus gimtosios kalbos gyvybingumą ir grožį. Tikiu, kad Nacionalinis diktantas taps pasaulio lietuvius vienijančia kasmetine švente“, – sakė ministras P.Vaitiekūnas.

Geriausiai Nacionalinį diktantą parašiusiam užsienio lietuviui Lietuvos diplomatijos vadovas pažadėjo padovanoti savo parkerį.

Nacionalinio diktanto teksto - Almos Karosaitės „Teisybė“ - garsinį įrašą galima rasti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos interneto svetainėje www.lrt.lt.

Nacionalinio diktanto tekstas bus paskelbtas sausio 30 dieną www.delfi.lt, www.lrt.lt ir www.vlkk.lt interneto svetainėse, o vasario 2 dieną – ir politikos savaitraštyje „Atgimimas“.

Konkurso dalyvių darbus vasario 3–4 d. vertins speciali profesionalių lituanistų Nacionalinio diktanto vertinimo komisija, vadovaujama komisijos pirmininkės Živilės Bandorienės. Į komisiją įtrauktas ir brailio rašto specialistas.

Į finalą, vyksiantį vasario 17 dieną Vilniuje, ketinama pakviesti penkiasdešimt geriausiai Nacionalinį diktantą parašiusių dalyvių. Tačiau jei nepriekaištingų darbų bus daugiau, bus daugiau ir finalo dalyvių.

Nacionalinį diktantą rengia politikos savaitraštis „Atgimimas“ kartu su Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, Savivaldybių asociacija, interneto portalu Delfi.lt, Pedagogų profesinės raidos centru. Rengti nacionalinį diktantą užsienyje padeda Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos diplomatinės atstovybės ir Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.