Šalies Nacionalinio atminimo institutas (NAI), apibendrindamas tyrimą dėl Antrojo pasaulinio karo metais įvykdytų žudynių Jedvabnėje, antradienį pranešė, kad pagrindiniai šio miestelio kluone gyvų sudegintų šimtų žydų žūties kaltininkai yra ne tuomet šalį okupavusios nacistinės Vokietijos kariai, bet lenkai.

Kitą dieną žydų bendruomenių Lenkijoje ir kitose šalyse remiamas holokausto atmintį puoselėjantis Izraelio "Yad Vashem" institutas pareikalavo, kad lenkų kaltė būtų aiškiai užfiksuota padarant naują įrašą praėjusiais metais žudynių vietoje pastatyme paminkle.

"Manau kad "Yad Vashem" labai paskubėjo pareikalavęs jau kitą dieną padaryti naują įrašą paminkle. Šis mūsų istorijos puslapis yra ypač skaudus", - sekmadienį sakė Lenkijos premjeras Leszekas Milleris privačiai Lenkijos radio stočiai "Radio Zet".

"Tegul emocijos nurimsta, žaizdos užgyja, o tada galėsime ramiai kartu pagalvoti, kaip būtų galima pataisyti įrašą. Tegul ši situacija neduoda dingsties kam nors galvoti, jog mums vėl kažkas nurodinėja, kaip turime elgtis", - sakė L.Mileris.

Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis, minint tragedijos 60-metį tautos vardu atsiprašęs žydų už šią tragediją, instituto "Yad Vashem" reikalavimą pavadino "nejautriu", šeštadienį pranešė privatus televizijos kanalas "TVN-24".

Šiuo metu paminklo įraše sakoma: "Šioje vietoje 1941 metais nužudytų gyvų sudegintų Jedvabnės miestelio ir jo apylinkių žydų atminčiai".

Pasak NAI atlikto tyrimo, mažiausiai 40 lazdomis apsiginklavusių lenkų, susirinkusių iš Jedvabnės ir aplinkinių vietovių, 1941 metų liepos 10 dieną suvarė vietos žydus į kluoną ir juos gyvus padegė.

NAI instituto atstovas, karinių nusikaltimų prokuroras Radoslawas Ignatiewas, sakė, kad per dvejus metus trukusį tyrimą nepavyko surinkti pakankamai įkalčių, kurie leistų iškelti naujas bylas galbūt dar tebegyvenantiems šių žudynių kaltininkams.

Jedvabnės tragedija atkreipė Lenkijos ir pasaulio dėmesį, kai apie ją knygoje "Kaimynai" parašė JAV gyvenantis mokslininkas profesorius Tomaszas Grossas.