Nacionalinės Čiurlionio menų mokyklos auklėtinių paveikslai praėjusią savaitę taip ir nebuvo pakabinti Minsko dailės gimnazijoje. Anot Čiurlionio mokyklos mokytojo, į biurokratines Baltarusijos muitininkų pinkles mokytojų delegacija pateko vos kirtusi Lietuvos–Baltarusijos sieną.

Po pasienyje atliktų formalumų, lietuviams buvo liepta iškart nuvykti į Minsko muitinę ir ten gauti antspaudus ant kelionės dokumentų, kurie įrodytų, jog jie tikrai lankėsi Baltarusijos sostinėje.

„Pareigūnė jau buvo besiruošianti uždėti antspaudus, bet tuo metu į patalpą įėjo vyriškis, paėmė tuos popierius. Piktai pasižiūrėjęs į ją pasakė – „vot tak“ ir išėjo su tais popieriais“, – sako Romualdas Karpavičius, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriaus vadovas.

Autobusiuką su jame esančiais 60 paveikslų pareigūnai nakčiai liepė palikti Minsko muitinėje ir pažadėjo, kad antspaudus uždės kitą rytą. Tačiau, pasak mokytojo, kitą dieną pareikalauta naujų dokumentų arba atsisakyti dalyvauti parodoje.

„Tada aš išgirstu, kad mes neteisėtai kirtom Baltarusijos sieną ir kad mūsų mašina nėra niekur registruota. Mes dėl to turėsime problemų. Mašina bus areštuota ir konfiskuota“, – pasakoja R. Karpavičius.

Tik įsikišus Lietuvos ambasados Baltarusijoje darbuotojams pavyko atgauti autobusiuką ir jame esančius paveikslus.

Tačiau Baltarusijos muitininkai lietuvių pareikalavo sumokėti už atliktas paslaugas 150 eurų, tačiau už kokias, pasak mokytojo, nepatikslino. R. Karpavičiaus teigimu, ir grįžtant namo Lietuvos–Baltarusijos sieną pavyko kirsti tik su Lietuvos ambasados darbuotojų Minske palyda.

„Kiek mus pasiekia neoficialios žinos, tai jau ne pirmas atvejis, kai Lietuvos piliečiai susiduria su problemomis Baltarusijos muitinėse.

Šiuo konkrečiu atveju ministerija labai apgailestauja, kad Baltarusijos biurokratizmo įrankiu tapo netgi Lietuvos mokyklų vaikai arba jų ketinama surengti paroda Baltarusijoje“, – teigia Užsienio reikalų ministerijos Viešųjų ryšių departamento patarėja Daiva Rimašauskaitė.