Minėtosioms išvadoms Seimas antradienį pritarė po pateikimo. Dabar išvadas svarsto parlamento frakcijos, o balsavimas dėl jų patvirtinimo tikriausiai įvyks kitą savaitę.

Trečiadienį popiet į posėdį susirinko Darbo partijos (DP) prezidiumas, tačiau sprendimo, kaip partijos nariams elgtis balsuojant dėl tyrimo apie VSD veiklą išvadų, nepriėmė.

Iš karto po prezidiumo prasidėjo "darbiečių" parlamentinės frakcijos posėdis, kurio darbotvarkėje klausimas dėl laikinosios komisijos teisėmis dirbusio NSGK tyrimo nenumatytas.

BNS žiniomis, sprendimas, kaip 26 vietas parlamente turinti frakcija elgsis balsuodama dėl VSD veiklos tyrimo, bus paskelbtas tik po kito DP prezidiumo posėdžio, kuris planuojamas kitą savaitę.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė NSGK tyrimo išvadoms, už jas balsavo ir "darbiečiai".

Tačiau dar prieš posėdį DP frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys tvirtino, jog kol kas sprendimas priimtas tik dėl balsavimo pateikimo stadijoje - o pozicija dėl lemiamo balsavimo išaiškės tik frakcijos nariams išsamiai susipažinus su tyrimo medžiaga.

Visos kitos parlamentinės frakcijos sprendimą, kaip balsuos dėl tyrimo išvadų, paskelbė dar prieš jų pateikimą.

"Darbiečiams" nepaskelbus, kaip balsuos, jėgos pozicijos kovos dėl VSD lauke pasiskirstę beveik tolygiai.

Už išvadas po pateikimo balsavusios ir pozicijos kitose stadijose keisti nesiruošiančios Tėvynės sąjungos, Liberalų sąjūdžio ir "Tvarka ir teisingumas" frakcijos parlamente turi 45 vietas iš 141.

Išvadų neparėmusios Naujosios sąjungos, Socialdemokratų, Valstiečių liaudininkų, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos kartu Seime turi 56 balsus.

11 narių turinti Pilietinės demokratijos frakcija, kurios atstovas Algimantas Matulevičius vadovauja VSD veiklą tyrusiam NSGK, dėl išvadų balsuoja laisvai. Balsuojant po pateikimo, frakcijos balsai pasiskirstė beveik vienodai tiek VSD šalininkų, tiek priešininkų pusėje.

NSGK tyrimo išvados priimtos šeštadienio naktį, 7 parlamentarams balsavus už, 3 susilaikius.

Trys susilaikę komiteto nariai, socialdemokratė Milda Petrauskienė, socialliberalas Alvydas Sadeckas bei liberalcentristas Vytautas Bogušis, ketina teikti atskirąją nuomonę.

VSD veiklos tyrimą atlikęs komitetas departamento veikloje nurodo radęs trūkumų, ir, juos įvertinęs, kaip rašoma projekte, "mano, kad VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius nėra pajėgus tinkamai organizuoti VSD darbą ir jam vadovauti".

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Parlamentinį tyrimą politikai inicijavo po to, kai rugpjūčio 23-ąją Breste, Baltarusijoje per tarnybinę komandiruotę žuvo saugumo karininkas Vytautas Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine.

Iš pradžių siūlyta aiškintis karininko žūties aplinkybes, tačiau politikams pradėjus kvestionuoti susijusius su V.Pociūnu VSD vadovybės sprendimus, pasiūlyta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir paties departamento veiklą.

Generalinės prokuratūros tyrimas vėliau nustatė, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.