"Susiskaldymas tarp krikščionių yra skandalingas dalykas pasauliui ir kliūtis evangelijai skelbti", - per įspūdingas pamaldas prismilkytoje Šv.Jurgio bažnyčioje sakė Benediktas XVI.

Benedikto XVI ir 250 mln. pasaulio ortodoksų dvasinio vadovo patriarcho Baltramiejaus I vadovauta liturgija buvo surengta Konstantinopolio ekumeninio patriarchato dangiškojo globėjo apaštalo šv.Andriejaus šventės proga. Tikima, kad šv.Andriejus po Kristaus mirties skelbė tikėjimą dabartinio Stambulo vietoje.

Popiežiaus vizito metu imtasi precedento neturinčių saugumo priemonių užsienio svečiui apsaugoti. Prie Stambulo universiteto kelios dešimtys nacionalistinės islamistų partijos rėmėjų prieš popiežių protestavo stebint didelėms policijos pajėgoms.

Per Bizantijos apeigų liturgiją žilabarzdis Baltramiejus I pavadino ją dar vienu "nenuilstamos kelionės" žingsniu visiško mūsų Bažnyčių bendravimo atkūrimo link".

Krikščionybės Vakarų ir Rytų atšakos atsiskyrė 1054 metais įvykus didžiajai schizmai dėl skirtingų požiūrių teologijos ir popiežiaus autoriteto klausimais.

Dialogas dėl Bažnyčių susijungimo rimtai prasidėjo 1965 metais, kai abi šalys atšaukė 1054-aisiais paskelbtą abipusę ekskomunikaciją.

Kaip Konstantinopolio visuotinis patriarchas Baltramiejus I turi prestižinį titulą, bet tiesiogiai vadovauja tik maždaug 3 tūkstančiams Stambule likusių graikų ortodoksų.

Šios bendros rytinės pamaldos Stambulo Fenero rajone - sename graikų kvartale, kuriame įsikūręs Baltramiejus I, - kuriam laikui nukreipė dėmesį į popiežiaus vizito darbotvarkės klausimus, susijusius su krikščionybe.

Po ankstesnių taikinamųjų žodžių apie islamą, sumažinusių įtampą tarp jo ir turkų musulmonų, popiežius tęs ir santykių su musulmonais gerinimo temą - apsilankys garsiojoje Stambulo Žydrojoje mečetėje.

Prieš apsilankymą joje Benediktas XVI nuvyks į netoliese esančią Švč. Išminties katedrą. Ši 6-ajame amžiuje statyta bizantinė šventovė 1453 metais, Osmanų imperijos laikais, buvo paversta mečete, o nuo 1935-ųjų yra muziejus.

Turkų nacionalistai ir islamistai stebės popiežiaus elgesį šiame muziejuje - ar jis padarys netaktą ir melsis jame, nors tai ir mažai tikėtina. Čia 1967 metais meldėsi popiežius Paulius VI, taip sukeldamas diplomatinį incidentą, bet popiežius Jonas Paulius II apsilankęs Švč. Išminties katedroje 1979 metais, to nedarė.

Religijos laisvė turi būti ES kriterijus

Pagarba religijos laisvei turi būti stojimo į Europos Sąjungą (ES) kriterijus, ketvirtadienį Stambule paskelbtame bendrame pareiškime nurodo popiežius Benediktas XVI ir ortodoksų ekumeninis patriarchas Baltramiejus I.

Šiame dokumente, kurį galbūt galima vertinti ir kaip pastabą narystės ES siekiančiai Turkijai, Bendrija raginama užtikrinti, kad jos narės gerbtų savo religinių mažumų teises.

Turkijoje yra likę tik maždaug 2-3 tūkst. ortodoksų, bet Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I turi moralinį autoritetą beveik visai pasaulio ortodoksų bendruomenei.

Sulaikyta 18 asmenų, įtariamų ryšiais su "al Qaeda"

Turkijos policija vėlai trečiadienį sulaikė 18 asmenų, įtariamų ryšiais su "al Qaeda", bet Stambulo policijos viršininkas nurodė, kad šie areštai nėra susiję su popiežiaus Benedikto XVI vizitu Turkijoje, pranešė televizija NTV.

Stambulo policija ketvirtadienį patvirtinti šių pranešimų negalėjo.

Trečiadienį internete paskelbtame pranešime "al Qaeda" sparnas Irake pasmerkė popiežiaus vizitą, teigdamas, kad ši Benedikto XVI kelionė yra kryžiaus žygio prieš islamą dalis, kuria siekiama atskirti Turkiją nuo musulmonų pasaulio.

Vėlai trečiadienį, antrąją savo keturių dienų vizito dieną, Katalikų Bažnyčios vadovas atskrido į Stambulą susitikti su visuotiniu patriarchu Baltramiejumi I, kuris yra neoficialus 250 mln. pasaulio ortodoksų dvasinis lyderis.

Tačiau Stambulo saugumo vadovas Celalettinas Cerrahas tvirtino, kad areštai su tuo nesusiję.

Turkijoje "al Qaeda" yra surengusi kelis išpuolius: 2003 metų lapkritį Stambule per dviejų sinagogų, Didžiosios Britanijos konsulato ir banko HSBC sprogdinimus žuvo daugiau kaip 60 žmonių.