Kaip BNS patvirtino DP vadovas, sudarius koaliciją, "darbiečiai" pretenduotų į opozicijos lyderio postą.

"Darbo partija visada pretendavo į šitą (opozicijos lyderio - BNS) postą kaip didžiausia opozicinė frakcija. Viskas priklausys nuo derybų", - sakė K.Daukšys.

Seimo opozicijos lyderiu, prieš persiskirstant politinėms jėgoms vasarą, buvo Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius, tačiau šiuo metu Seime ši pozicija - laisva.

Pagal Seimo statutą, jeigu opozicinė frakcija ar jų koalicija turi daugiau kaip pusę mažumai priklausančių parlamentarų, frakcijos ar koalicijos vadovas tampa opozicijos lyderiu.

Situacija paradoksali tuo, kad Seimo statutas iš viso nenumato tokios galimybės, kad Seimo opozicija gali turėti daugumą balsų, tad ir opozicijos lyderiu, pagal Statutą, negali būti daugumos, kurią šiuo metu sudaro opozicija, atstovas.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas yra užsiminęs, jog, sprendžiant dėl opozicijos lyderio posto, iš pradžių reikėtų pataisyti Statutą.

Darbo partijos frakcija šiuo metu - didžiausia opozicinė Seime, tačiau jai vienai nepakaktų vietų pretenduoti į opozicijos lyderio postą. Jei pavyktų sąjunga su socialliberalais bei liberaldemokratais, ši koalicija turėtų 44 vietas parlamente.

Naujosios sąjungos vadovas bei frakcijos seniūnas Artūras Paulauskas, paklaustas, ar partija atsilieps į "darbiečių" iniciatyvas, kalbėjo miglotomis frazėmis, jog "opozicijai reikia konsoliduotis".

Tačiau su konkrečiu atsakymu, ar bus svarstomas "darbiečių" pasiūlymas, Naujosios sąjungos vadovas neskuba. Juo labiau, pasak A.Paulausko, tokiam sprendimui reiktų ir partijos prezidiumo pritarimo.

Liberaldemokratai į "darbiečių" pasiūlymą žiūri su šiek tiek didesniu entuziazmu.

"Mes pasisakome už tai, kad opozicija, tikroji opozicija, o ne konservatoriai, kurie iš tiesų yra valdančiojoj daugumoj, turi ieškoti būdų vienytis ir ieškoti bendrų darbo formų. Mes sėsimės ir kalbėsimės", - BNS sakė liberaldemokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Tuo metu bendradarbiavimo susitarimą pasirašiusios opozicinių konservatorių ir liberalų frakcijos turi 36 vietas Seime.

Iš viso Seime yra 141 narys.