Grupuotės atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad "Islamo džihado" kariniam sparnui priklausęs R.Samudi vairavo sprogmenų prikrautą automobilį, kuris sprogo 15 kilometrų į šiaurę nuo Megido sankryžos, priartėjęs prie 830 maršruto autobuso.

Apie 30 Izraelio tankų bei kovinių sraigtasparnių "Apache" užėmė Dženiną praėjus vos kelioms valandoms po sprogdinimo, kuris yra jau penktas ir kruviniausias prieš Izraelį nukreiptas išpuolis per praėjusį mėnesį.

Anksčiau "Islamo džihadas" atsisakė iš karto skelbti sprogdintojo pavardę "saugumo sumetimais".

"35 metų Jeruzalės okupacijos sukakties proga pareiškiame priešui, kad mes ir toliau griausime Arielio Sharono sieną", - skelbė "Islamo džihadas", užsimindamas apie balandį ir gegužę A.Sharono surengtos karinės operacijos Vakarų Krante pavadinimą "Gynybos siena".

JAV prezidentas George'as W.Bushas pasmerkė trečiadienį Izraelyje įvykdytą savižudžio sprogdinimą, kurio metu žuvo mažiausiai 16 žmonių ir paragino palestiniečių savivaldą reformuoti jos saugumo pajėgas bei užtikrinti, kad jos apsaugotų nuo naujų išpuolių, panešė Baltieji rūmai.

"Šįryt prezidentas griežčiausiais žodžiais pasmerkia Izraelyje įvykdytą teroro išpuolį", - sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris.

Teroro išpuolis įvykdytas tuo metu, kai G.W.Bushas rengėsi šį savaitgalį savo rezidencijoje Kemp Deivide susitikti su Egipto prezidentu Hosni Mubaraku, kuris H.Mubarakas siūlo nustatyti palestiniečių valstybės įkūrimo laiką. Pasak JAV prezidento patarėjų, G.W.Bushas buvo pasirengęs išklausyti H.Mubarako siūlymus.

Pirmadienį Baltuosiuose rūmuose G.W.Bushas susitiks su Izraelio ministru pirmininku Arieliu Sharonu.

"Šis išpuolis dar kartą parodo, kad šie teroristai yra pikčiausi ne tik taikos siekiančių Izraelio gyventojų bet ir geresnio gyvenimo trokštančių palestiniečių priešai, - pridūrė A.Fleischeris. - Šis išpuolis taip pat parodo, jog būtina, kad palestiniečių savivalda sukurtų saugumo pajėgas, kurios patikimai saugotų nuo tokių išpuolių".

Savižudžio išpuolis surengtas praėjus dienai po CŽV direktoriaus Georgo Teneto susitikimo su palestiniečių lyderiu Yasseru Arafatu, kurio metu buvo aptariamas susiskaldžiusių palestiniečių saugumo pajėgų reformos galimybės.

A.Fleischeris susilaikė nuo JAV įprastos aršios Y.Arafato kritikos. Pasak jo, prezidentas kreipia dėmesį "į veiksmus o ne į asmenis".

"Prezidento požiūriu, Yasseras Arafatas niekada nebuvo patikimas ir veiklus asmuo, todėl prezidentas kreipia dėmesį į palestiniečių žmones, į jų reikmes ir teisingus reikalavimus. Prezidentui rūpi ne koks nors atskiras individas, bet struktūros, valdžia, tokia savivalda, kokios palestiniečiai nusipelno", - sakė jis.