Naujosios sąjungos akcija yra vertintina, kaip antikonstitucinė, neigianti teisinės valstybės pagrindus ir tolygi stalininiam teisingumui, kai "liaudies reikalavimu" buvo teisiami ir šaudomi vadinamieji "liaudies priešai".

Naujosios sąjungos iniciatyva gali būti vertinama, kaip primygtinis reikalavimas teisminei valdžiai teisti tam tikrus asmenis, kuriais minia pareikštų nepasitenkinimą, net neturint asmens kaltės įrodymų. Kaltų asmenų įvardijimas galėtų prieštarauti asmens nekaltumo prezumpcijai, įtvirtintai Konstitucijoje.

Jeigu Naujosios sąjungos iniciatyvos būtų pradėtos rimtai įgyvendinti, patraukiant "liaudies reikalavimu" kokius nors asmenis atsakomybėn, tai sukeltų grėsmę Lietuvos konstitucinei santvarkai, pažeistų Lietuvos kaip Europos Tarybos narės įsipareigojimus gerbti teisinės valstybės principą bei žmogaus teises ir pagrindines laisves.

Naujosios sąjungos ir jos lyderio Artūro Paulausko iniciatyva platinti "pilietines anketas" yra visiškai neteisinė, o populistinė rinkimų kampanijos akcija. Apgailėtina, kad Naujosios sąjungos vadovas A.Paulauskas, turintis teisininko išsilavinimą ir teisinio darbo patirtį, atsisako teisinės valstybės kūrimo principų, kurių laikėsi ne vienerius metus, dirbdamas Lietuvos teisėtvarkos struktūrose.

Tai komentuoja:

Vida Stasiūnaitė Naujosios sąjungos (socialliberalų) vicepirmininkė

Arūnas Daugėla Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovas spaudai

Gediminas Vagnorius Seimo narys, Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos pirmininkas

Vytenis Andriukaitis Seimo Socialdemokratinės frakcijos seniūnas