Štai 6 pačios populiariausios klaidos, kurias paprastai daro tėvai, kai jų vaikas tik pradeda lankyti darželį.

Išleidžia vaiką į darželį per anksti

Statistiškai, dauguma tėvų išleidžia vaikus į darželį nuo 3 metų. Tam yra priežasčių – dekretinės atostogos baigėsi, mamai laikas eiti į darbą. Vis dėlto psichologai rekomenduoja neskubėti ir palaukti dar metus.

Specialistų nuomone, 4 metai – tai tas amžius, kai vaikas ima domėtis grupine veikla (lipdymu, muzika, piešimu) ir žaidimais su bendraamžiais. Be to, būtent ketverių sulaukęs vaikas ramiau jaučiasi nepažįstamų vaikų ir suaugusiųjų draugijoje.

Ketverių metų vaikas moka aiškiai suformuluoti prašymą ir suprantamai atsakyti į auklėtojos klausimus. O svarbiausia, tokio amžiaus vaikas jau turi daugumą buitinių įgūdžių – moka pats apsirengti ir nusirengti, naudotis stalo įrankiais, susitvarkyti žaislus, nueiti į tualetą ir jame savarankiškai susitvarkyti.

Veda vaiką į darželį ne reguliariai, bet kaip išpuola

„Tegul pabūna porą dienų namuose, pailsi nuo darželio. Gal greičiau apsipras“, – mano kai kurios mamos ir taip tik pailgina savo vaikui (ir sau) kankinamą adaptacinį laikotarpį.

Iš tiesų, pradėjus vesti vaiką į darželį, reikėtų tai daryti kiekvieną darbo dieną. Taip vaikas greičiau supras, kad darželis dabar bus visada, ir, kaip bebūtų keista, greičiau apsipras su šia mintimi.

Ir dar vienas svarbus dalykas. Net jei prie darželio durų vaikas ima labai graudžiai verkti ir prašytis namo, jokiu būdu negalima jam nusileisti. Reikia paguosti, nuraminti, paaiškinti, kad reikia likti darželyje, patikinti, kad vakare sugrįšite jo parsivesti, ir palikti darželyje. Jei nusileisite vaiko isterijai, jis gali pradėti jumis manipuliuoti.

Neleidžia imti žaislų iš namų

Iš namų atsineštas žaislas leidžia vaikui greičiau priprasti prie naujos, nepažįstamos aplinkos. Juk tai jam pažįstamo pasaulio dalis. Žaisdamas su savo mylimu žaisliuku mažylis jausis ramiau, labiau pasitikės savimi.

Beje, psichologai rekomenduoja adaptacijos laikotarpiu vaikui imti į darželį ne šiaip mylimą žaislą, bet tokį, kuriuo galima rūpintis, pavyzdžiui, lėlę ar minkštą žaisliuką-gyvūnėlį. Jų nuomone, taip vaikas perkelia dėmesį, lengviau ištveria tai, kad šalia nėra artimų žmonių.

Vis dėlto nereikėtų leisti vaikui neštis į darželį pernelyg brangių ar įmantrių žaislų. Tokie žaislai sukels visuotinį susidomėjimą, o jei vaikas nepasirengęs dalintis, sukels pavydą, net gali paskatinti muštynes.

Neparuošia vaiko darželio dienotvarkei

Likus apytikriai mėnesiui iki darželio reikia pradėti keisti vaiko dienos režimą, kad jis taptų panašus į darželio režimą. Vaikas turi išmokti keltis, valgyti, eiti į lauką ir meigoti pokaičio miego tu pačiu laiku, kai tai daroma darželyje. Taip nebeliks dar vieno streso veiksnio ir adaptacija bus linksmesnė.

Be to, pageidautina iš anksto pasidomėti darželio meniu, koks maistas bus tiekiamas vaikui darželyje. Visai tikėtina, kad valgiaraštyje bus vaikui dar nepažįstamų patiekalų arba tokių, kurių jis nemėgsta. Taip jūs turėsite laiko pripratinti vaiką prie naujų skonių.

Pabėga iš darželio slapčia nuo vaiko

„Nueik pažiūrėk, kokia ten graži mašinytė“, – sako mama.

O kol patiklus mažylis eina iki lentynos su žaislais, ji nepastebimai pasprunka. Keisčiausia tai, kad mama džiaugiasi, nes mano šitokiu būdu išvengusi skausmingo atsisveikinimo ir ašarų.

Tačiau jei mama bent trumpam liktų pasiklausyti už durų, neišvengiamai išgirstų vaiko verksmą ir isteriją. Pamačius, kad mamos nebėra, vaiką užgriūna spėlionės – kur ji, ar greit grįš, ir ar apskritai sugrįš. Galite neabejoti, kad kitą dievą vaikas abiem rankomis įsitvers mamos sijono ir daugiau nebesileis apmulkinamas.

Gąsdina vaikų darželiu

Žinodami, kaip vaikui nepatinka vaikų darželis, kai kurios mamos ima vaiką juo gąsdinti. Neretai galima išgirsti: „Blogai elgsiesi – keliausi į darželį“ arba „Va nueisi į darželį – pamatysi, kas būna nepaklusniems vaikams.“

Nenuostabu, kad taip nuteiktas vaikas krūpčios vien nuo užuominos į vaikų darželį. Todėl bus labai sunku jį įtikinti, kad ten reikia vaikščioti kasdien.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)