Infantilinės hemangiomos – tai gėrybiniai kraujagyslių endotelio navikai. Hemangiomos pasireiškia 4–5% vaikų ir tai yra dažniausi iš naujagimių navikų.

Medicininės indikacijos, kada reiktų pasirodyti gydytojui nedelsiant:

  • komplikuojasi (kraujuoja, išopėja);

  • visame kūne yra 5 hemangiomos ar daugiau;

  • stebite staigų hemangiomos didėjimą;

  • labai didelė (≥5 cm) dydžio;

  • dėmė – veido srityje, kakle, ant pirštų, apatinėje nugaros dalyje arba ant lytinių organų, tarpvietėje.

Infantilinės hemangiomos – tai gėrybiniai kraujagyslių endotelio navikai.

Kaip minėjau, džiaugiuosi, kai tėvai dėl tokios bėdos kreipiasi jau su 1–2 mėnesių amžiaus kūdikiais. Net jei vaikas turi vieną hemangiomą arba jei ji nedidelė, tačiau tuomet daug paprasčiau pradėti gydymą, aišku, jeigu jo reikia, nes yra visa paletė būdų, kaip galima pabandyti sustabdyti hemangiomos augimą.

Vienas paprasčiausių yra propranololio gelis, kuris veikia vietiškai. Rimtesniais atvejais galima taikyti lazerinį gydymą arba geriamą propranololį, tačiau tai nusprendžiama konsultacijos metu atsižvelgiant į hemangiomos vietą, dydį, stadiją, komplikacijas, vaiko amžių ir t.t.

Pasirodyti gydytojui skubėkite, jei dėmė – veido srityje, kakle, ant pirštų, apatinėje nugaros dalyje arba ant lytinių organų, tarpvietėje.

Kalbant su tėvais visada paminiu, kad mes nežinome, kaip hemangioma vystysis ir kaip agresyviai gali augti, todėl visada būtina aptarti sekimo planą.

Anksčiau pasirodžius gydytojams daug paprasčiau pradėti gydymą.

Mano nuomone, svarbiausia padaryti viską, ką galime, kad hemangioma išliktų kuo mažesnė, kiek įmanoma mažiau deformuotų odą, aplinkinius audinius ir kuo greičiau išnyktų, todėl stebint hemangiomą rekomenduoju visada pasirodyti specialistui.

Būkite sveiki!