„Šiandien į namus užsisakiau 6 paprikas, 2 iš jų turėjau išmesti dėl pelėsio”, – piktinamasi kitame komentare.

„Parduotuvėje Panevėžyje šiandien visos braškių pakuotės buvo su pelėsiu”, – situacija dalinosi komentatorius.

„Pusę braškių išmetėme, dėžutėje sunku įžiūrėti, kaip uogos atrodo, o atsidaręs matai, kad neverta buvo pirkti”, – nusivylimo neslėpė pirkėja.

VMVT: tokių prekių pardavinėti negalima

DELFI Šeima nusprendė susisiekti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) bei išsiaiškinti, ar tokias prekes pardavinėti legalu. O taip pat – ar jos pavojingos sveikatai.

„Vaisių ir daržovių, kurie turi akivaizdžių kokybės pažeidimų, pardavinėti negalima”, – teigiama VMVT viešųjų ryšių atsakyme portalui DELFI.

Kaip teigia tarnyba, svarbu, kad vartotojams siūlomos šviežios gėrybės būtų nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio.

„Pardavėjo pareiga yra užtikrinti, kad jo parduodamos prekės būtų saugios ir kokybiškos”, – parėžiama apie pardavėjo atsakomybę.

VMVT atkreipia dėmesį, kad tinkamumo vartoti terminai šviežiems vaisiams ir daržovėms nėra nustatomi, todėl nuėmus vaisių ir daržovių derlių jų ilgesniam išsaugojimui labai svarbus aspektas – laikymo sąlygos. Parsinešus tokius produktus į namus patariama nelaikyti vaisių ir daržovių suverstų, suspaustų, suslėgtų, geriausiai – išdėlioti viena ar dviem eilėmis, paliekant vietos oro cirkuliacijai.

Pelėsiams patinka šiltos ir drėgnos aplinkos sąlygos arba tos vietos, kuriose knibžda daug bakterijų, todėl švari, sausa ir gerai vėdinama patalpa padės sulėtinti pelėsių procesus. Patariama reguliariai tikrinti šaldytuvą ir kitas namuose esančias maisto laikymo vietas bei pašalinti pradėjusius gesti maisto produktus, kad gedimas neplistų.

„Vaisių ir daržovių, ant kurių pastebėjote pelėsį ar puvinį, rekomenduojama nebevalgyti. Net ir pašalinus sugedusią dalį, produktas laikomas nekokybišku bei gali sukelti sveikatos sutrikimų”, – teigiam VMVT.

Paklausus tarnybos, ką daryti parduotuvėje pastebėjus pelėsį ant produktų, VMVT viešųjų ryšių atstovai atsako, kad įtariant, jog prekiautojas parduoda nekokybiškus vaisius ir daržoves, pirkėjas pirmiausia turi pareigą kreiptis į parduotuvės administraciją. Jeigu nepavyksta susitarti, vartotojas turi teisę kreiptis į VMVT.

„Nusipirkę netinkamos kokybės ar nesaugų maisto produktą turite teisę jį grąžinti arba reikalauti, kad prekė būtų pakeista į tokią pat tinkamos kokybės prekę (tam reikia turėti produkto įsigijimo čekį). Netinkamos kokybės maisto prekės keičiamos ar grąžinamos prekės pirkimo vietoje”, – rašoma atsakyme.

VMVT patikino, kad nuolat vykdo prekybos įmonių kontrolę, kurios metu vertinama ir parduodamų vaisių, ir daržovių kokybė. Prekybos įmonių planiniai patikrinimai atliekami vadovaujantis VMVT kasmet patvirtinamais planais, atsižvelgus į įmonei priskirtą rizikos grupę. Taip pat skubiai reaguojama į gaunamus vartotojų pranešimus dėl maisto produktų kokybės.

„Jeigu VMVT valstybinės planinės ar pagal gautą skundą kontrolės metu nustato teisės aktų reikalavimų pažeidimus, yra įvertinamas pažeidimo pobūdis bei priimami atitinkami veiksmai. Esant mažareikšmiams pažeidimams, ūkio subjektas gali būti įspėtas bei įpareigotas per nustatytą terminą pažeidimus pašalinti. Esant šiurkštiems pažeidimams, ūkio subjekto atsakingam asmeniui surašomas Administracinio nusižengimo protokolas, skiriant nuobaudą, taip pat gali būti taikomos rinkos ribojimo priemonės (pvz., produktų tiekimo rinkai sustabdymas)”, – informuoja VMVT viešųjų ryšių skyrius.

Dietistė: tinka tik išmesti

„Pelėsis gali išskirti kancerogeninius junginius”, – sako dietistė Vaida Kurpienė, sutikusi Delfi Šeimai pakomentuoti pelėsio žalą organizmui. Specialistė aiškina, kad šie neskyla ir nedingsta kepant ar verdant.

„Skirtingose šalyse dominuoja skirtingo tipo pelėsis. Lietuvai būdinga rūšis slopina imuniteto funkciją”, – sako ji. Dietistė teigia, kad vieną kartą suvartoję supelijusį produktą nieko nepajusime, nes organizmas bandys susitvarkyti pats, bet ilgainiui supelijusį maistą suvartojant dažniau, gali dažniau kabintis virusai, pablogėti sveikata, o mes nesuprasime, kas nutiko. Be to, anot jos, gali paaštrėti ir lėtinių ligų simptomai.

Deja, pašalinti vizualiai matomą supelijusį sluoksnį tikrai nepakaks: net jei supeliję tik dalis produkto, pažeistas jis visas. „Tokia klaida dažnai daroma. Manoma – nupjausiu, pakaitinsiu ir bus gerai. Deja, tokių produktų naudoti negalima, juos reikėtų išmesti”, – aiškino V. Kurpienė. Ji papildo, kad pelėsis gamina mikotoksinus, kurie taip pat jau yra pasklidę po visą produktą. Manoma, kad jie – net pavojingesni už patį pelėsį.

Viena gera naujiena, vis dėlto, yra. Jei nusipirkote, sakykime, dėžutę uogų, kurių dalis – matomai supelijusi, o dalis – matomai sveika, pastarąsias uogas valgyti turėtų būti saugu. „Tačiau reikėtų labai atidžiai apžiūrėti ir kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Ypač greitai pelija avietės. Jas geriausia iš karto parsinešus nuplauti, nusausinti ir per 1–2 dienas suvartoti”, – sakė dietistė V. Kurpienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)