Šio diskomforto priežastys paprastai siejamos su sutrikusia kraujotaka, taigi, su širdies ir kraujagyslių funkcijos efektyvumu, kuriam įtakos turi tokie veiksniai kaip rūkymas, širdies ligos, diabetas, aukštas kraujospūdis ir įvairūs negalavimai. Toliau – keletas būdingiausių kojų šalimo priežasčių, paminėtų portale „Good Housekeeping“.

Vienas iš kraujotakos sutrikimų, pasireiškiančių tokiu simptomu kaip šąlančios pėdos, – tai periferinių arterijų liga. Ja sergant kraujagyslės, kuriomis kraujas iš širdies teka į plaučius, susiaurėja arba užsikemša, todėl į galūnes (dažniausiai kojas) priteka mažiau kraujo. Vardijant kitus šios ligos simptomus, galima paminėti kojose juntamą skausmą, spazmus, lėtai gyjančias žaizdas kojų arba pėdų srityje, odos spalvos pakitimą ir sutrikusį nagų augimą.

Reikia suprasti, kad periferinių arterijų liga – tai pavojinga būklė. Jos negydant gali prasidėti infekcija, gangrena, kartais pasibaigianti ir kojos arba pėdos amputacija. Sergant šia liga padidėja aukšto kraujospūdžio, širdies priepuolio ir insulto rizika.

Širdies funkcijos sutrikimas

Ledinės pėdos gali signalizuoti ir apie širdies funkcijos sutrikimus. Kraujotaką paprastai trikdo arterijose besikaupiančios tam tikros plokštelės. Kai organizmui darosi sunku tinkamai varinėti kraują, jis stengiasi aprūpinti bent tas sritis, kurios yra svarbiausios gyvybei palaikyti, t. y. tokius organus kaip galvos smegenys ar plaučiai. Deja, kai širdis nepajėgia aprūpinti krauju viso organizmo, dažniausiai nukenčia galūnės, ir tokiu atveju gali nuolatos šalti kojos, pėdos, rankos ir plaštakos.

Raynaudo sindromas

Reiškiantis Raynaudo sindromui, prasideda smulkiųjų į kojų bei rankų pirštus nueinančių kraujagyslių spazmai. Kadangi sumažėja kraujotakos intensyvumas ir į pirštus nepriteka tiek kraujo, kiek yra būtina, juos gali skaudėti, taip pat gali pakisti jų spalva: pirštai gali pabalti, paraudonuoti arba pamėlynuoti. Raynaudo sindromo simptomai gali būti ne tik skausmingi, bet ir verčiantys jausti dilgčiojimą, tirpimą. Raynaudo sindromas paprastai duoda apie savo žinoti tada, kai šalta. Priklausomai nuo būklės rimtumo, užkirsti kelią simptomams pavyks vengiant šalčio, dėvint ypač šiltus drabužius arba vartojant atitinkamus vaistus. Deja, ši būklė neišgydoma.

Nervų pažeidimai

Periferinė neuropatija – iš galvos arba stuburo smegenų einančių nervų pažeidimas. Ši būklė gali reikštis tokiais pojūčiais kaip plaštakas ir pėdas apimantis silpnumas, tirpimas, skausmas, taip pat šių kūno sričių jautrumas temperatūrai. Kojomis plintantis tirpimas ir dilgčiojimas tikrai gali būti priežastis, kodėl šąla pėdos.

Šią būklę gali lemti trauma, infekcija, pavyzdžiui, Laimo liga arba hepatitas, taip autoimuninė liga, tokia kaip vilkligė, bet daug dažniau – diabetas.

Ilgai trunkantis vitamino B12 deficitas gali sukelti nervų pažeisimus, o šie, savo ruožtu, neretai lemia pėdų tirpimą, dilgčiojimą ir šalimą. Norint užsitikrinti organizmui būtiną vitamino B12 kiekį, reikėtų pasistengti valgyti pakankamai jo šaltiniais laikomų produktų, tokių kaip raudona mėsa, paukštiena, moliuskai ir kiaušiniai, arba vartoti šio vitamino papildus.

Kai organizmui stinga geležies, kyla pavojus susirgti anemija (mažakraujystė). Taip atsitinka tada, kai ima trūkti deguonį po organus varinėjančių eritrocitų. Dėl tokios būklės paprastai šąla plaštakos ir pėdos. Anemijos riziką mažina tamsiai žalių daržovių, naudingais elementais papildytos duonos, kruopų, kiaušinių, raudonos mėsos vartojimas. Gali padėti ir gydytojo skirti geležies papildai.

Skydliaukės nepakankamumas

Būklė, apibūdinama kaip skydliaukės nepajėgumas pagaminti reikiamo kiekio hormonų, – tai skydliaukės nepakankamumas, arba hipotirozė. Ji gali sukelti daugybę įvairių simptomų, įskaitant ir jautrumą šalčiui. Patiriant skydliaukės nepakankamumą sulėtėja medžiagų apykaita ir sutrinka kraujotaka, todėl ima dažnai šalti kojos.

Vartojamų vaistų šalutinis poveikis

Jautrumą šalčiui gali padidinti ir kai kurie vaistai, įskaitant tokius, kurie priskiriami beta blokatoriams, taip pat pseudoefedriną, preparatus nuo migrenos, vaistus, kuriais gydomas dėmesio stokos ir hiperkatyvumo sutrikimas, taip pat daugelį chemoterapijos variantų. Jeigu vartojate tokius vaistus ir nuolatos kankinatės dėl šąlančių kojų, paprašykite, kad gydytojas juos pakeistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją