Šiuo metu specialistas kol kas nelinkęs gąsdinti pernelyg prastėjančia situacija, bet perspėja, kad tam tikrų signalų yra. „Kol kas karantinas nėra toks ilgas: keli mėnesiai pavasarį ir porą dabar, todėl pokyčiai nėra tokie drastiški. Bet apskritai kalbant apie moksleivių antsvorį, situacija yra tik prastėjanti. Per pastaruosius ketverius metus visose amžiaus grupėse gerokai padaugėjo nutukusių vaikų. Ši pandemija nieko gero irgi neduoda: tiek vaikai, tiek suaugusieji juda mažiau. Mums reikėtų pasistengti, kad vaikai neatitrūktų nuo buvusios realybės. Jei jie lankydavo sporto būrelius, turėtų ir toliau judėti, o ne sėdėti prie ekranų“, – sakė profesorius.

Anot A. Emeljanovo, fizinio aktyvumo sumažėjimas ateityje gali iššaukti daugybę ligų, bet jis pabrėžė kitą svarbų aspektą. „Fizinis aktyvumas yra stipriai susijęs su psichologine žmogaus būsena. Jei esame fiziškai aktyvūs, esame laimingesni. Be to, pastebėta, kad komunikabilūs vaikai yra fiziškai aktyvesni, todėl reikia suteikti jiems galimybių bendrauti su bendraamžiais“, – teigė specialistas.

Kad situacija keistųsi į gerą, jis išskyrė du svarbius dalykus: fizinio lavinimo prieinamumą ir vidinę vaikų motyvaciją. „Mokytojai turėtų supažindinti vaikus su įvairiomis aktyvumo formomis, o tėvai turėtų paaiškinti, kodėl taip svarbu judėti. Nes viskas prasideda šeimoje. Jei nebus tinkamo pavyzdžio, mokytojai nieko nepadarys. Kitas svarbus aspektas – politika. Mes vis dar neturime fizinio aktyvumo skatinimo programos. Tai liūdina. Kita vertus, jei kalbėsime apie normalų gyvenimo ritmą, vaikai labai daug laiko praleidžia mokykloje, todėl jei ten bus motyvuojanti aplinka, nebus didelės žalos, jei namuose bus judama mažiau. Vis dėl to idealiausia – jei tiek tėvai, tiek pedagogai rodys tinkamą pavyzdį“, – sakė profesorius.

Paklaustas, ar įmanoma kūno kultūros pamokas kokybiškai vesti nuotoliniu būdu, specialistas sakė, kad ne tik įmanoma, bet ir būtina. „Mes turime nepamiršti, kad fizinis ugdymas yra fizinis ugdymas, o ne referatų rašymas ar taisyklių mokymasis. Mes privalome daryti taip, kad kūno kultūros pamokos pasiektų tam tikrus tikslus. Nemaža dalis mokytojų yra kūrybingi ir sugeba jas pravesti kokybiškai. Yra mokytojų, kurie galėtų pasistengti labiau“, – teigė A. Emeljanovas.

Jis patarė kūno kultūros pamokas daryti internetu gyvai. Jei tai nepavyksta, galima duoti užduotis, į kurias būtų įtraukiama visa šeima. „Užduokite vaikams sugalvoti savo pratimus, nusifilmuoti tik tok'e, tegu įtraukia ir tėvus, tegu išeina į lauką. Be abejo, pamokos neturi būti chaotiškos, bet jos turi būti fiziškai aktyvios“, – sakė profesorius.

Anot jo, jei jaučiate, kad fizinio aktyvumo trūksta, pasinaudokite Youtube platforma, kurioje medžiagos šiuo metu yra labai daug. „Sekite universitetus, sporto specialistus. Be to, nepamirškite išeiti į lauką“, – patarė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)