Mokslininkai nustatė, kad žmonės, pusvalandį pamirkę karštoje vonioje, gauna tokių pačių fizinės bei psichinės sveikatos privalumų, kaip ir pusvalandį pabėgiojus, rašo thesun.co.uk.

Koventrio universiteto komanda tyrė 20 sveikų 26–60 metų amžiaus dalyvių.

Jiems buvo matuojamas širdies ritmas, kraujospūdis, kraujotaka, nerimo lygis, kortizolio kiekis seilėse, taip pat stebima jų nuotaika ir šilumos suvokimas. Vėliau dalyviai turėjo atsakyti į anketos klausimus.

Trys pusvalandžio trukmės seansai tris atskiras dienas vyko „Lay-Z Spa“ centro „Majorca Hydrojet Pro“ vonioje.

Pagulėjus karštame vandenyje, kraujo pritekėjimas į kojas vidutiniškai padidėjo 345 proc. – tai maždaug tiek pat, kaip ir po 30 minučių bėgiojimo.

Širdies susitraukimų dažnis vidutiniškai didėjo 31 smūgiu per minutę, o tai maždaug prilygsta greitam ėjimui.

Po vonių taip pat sumažėjo kraujospūdis, o jis, pasak autorių, taip pat mažėja bėgiojant. Tai naudinga visiems žmonėms, o ypač tiems, kurie serga širdies bei kraujagyslių ligomis, nes mažina širdies priepuolių ir insultų tikimybę.

Tyrimo autoriai taip pat pastebėjo, kad karšta vonia turi nemažai naudos ir psichinei sveikatai.

Kortizolio kiekis seilėse, rodantis stresą, po karštos vonios sumažėjo 22 proc., kaip ir sportuojant.

Nuolat dideli kortizolio kiekiai yra siejami su ilgalaikiais sveikatos sutrikimais, įskaitant svorio augimą, antrojo tipo diabetą, raumenų silpnumą ir stiprų nuovargį.

Dalyviams taip pat 10 proc. sumažėjo nerimo lygis – panašiai kaip spartaus pasivaikščiojimo metu.

Ankstesni tyrimai yra parodę, kad ilgalaikis nerimas didina riziką susirgti dirgliosios žarnos sindromu (DŽS), migrena, nemiga, širdies ligomis, depresija, taip pat skatina svorio svyravimus ir silpnina imuninę sistemą.

Autoriai pažymi, kad naudą sveikatai padėjo pasiekti tai, jog vonioje buvo palaikoma aukšta vandens temperatūra.

Jie tikisi, kad šis tyrimas ateityje pagelbės tiems, kurie yra mažiau judrūs arba negali sportuoti.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties priežastis visame pasaulyje, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)