Žaibiškai po vaikų grupes paplinta ir tokios ligos, kaip roto virusas, vėjaraupiai, akių uždegimas, pažymi vaikų ligų gydytoja, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos docentė dr. Sigita Burokienė. Vaikai lengvai užsikrečia tarpusavyje glaudžiai bendraudami, žaisdami tais pačiais žaislais.

Gydytoja pritaria besipiktinantiems tėvams – laikydami sergančius vaikus namuose padėsite užkirsti kelią ligai plisti. „Kiekviena liga turi savo laiką. Taigi kada vaikas jau gali grįžti į ugdymo įstaigą, priklauso nuo to, kokia liga jūsų vaikas sirgo“, – pažymi S. Burokienė ir pateikia trumpą atmintinę.

Kosulys ir sloga dar nieko nereiškia

S. Burokienė ramina tėvus sakydama, kad matoma sloga ir girdimas kosulys dar nebūtinai reikš, kad vaikas serga ir nuo jo galima užsikrėsti.

„Sloga gali būti dėl labai įvairių priežasčių, pavyzdžiui, ji gali būti alerginė. O šaltuoju metų laiku skaidri sloga gali atsirasti dėl temperatūrų skirtumo – sloguojama, kai iš šalto oro patenkama į šiltas patalpas, – aiškina gydytoja. – Jeigu sloga nėra gausi, jei jai gydyti nereikia specifinės priežiūros, nėra kitų infekcinės ligos požymių, tai su tokia sloga vaikas gali eiti į darželį ar mokyklą.“

Dažnai, anot gydytojos, bijoma ir kosulio, tačiau šaltuoju metų laiku vaikai dažnai kosti, mat kosulys yra apsauginis refleksas. Kosulį gali sukelti temperatūrų skirtumas, sausos ir blogai vėdinamos patalpos.

„Žinoma, tai yra vieni iš viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų, tad jei slogą ir kosulį lydi kiti infekcinės ligos simptomai, karščiavimas, tai jau aiškus virusinės infekcijos ženklas ir vaikas gali užkrėsti kitus, tad jam reikėtų pabūti namuose“, – sako S. Burokienė.

Karščiavimas – pagrindinis ženklas

Svarbiausia – nevesti vaiko nei į darželį, nei į mokyklą, jei jis karščiuoja. Dar vienas iš požymių – jei vaikui reikia reguliariai gerti vaistus. Karščiuojantis ir vaistus vartoti turintis vaikas turi likti namuose.

Tokiais atvejais vaikui pasveikti dažniausiai prireikia maždaug savaitės, tada be baimės užkrėsti kitus galima sugrįžti į vaikų kolektyvus: „Užkrečiamumas aktyvus 5 dienas–savaitę. Kai vaikui temperatūra nukrenta, savijauta pagerėja, sumažėja sloga, nebeskauda gerklės ir galvos, tai paprastai reiškia, kad kvėpavimo takuose ligos sukėlėjo sumažėję. Jei jau praėjo savaitė nuo ligos pradžios, jei vaikas nekarščiuoja ir jaučiasi įprastai, kad ir išlieka kosulys, jis tikrai jau gali grįžti į kolektyvą.“

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad yra ligų, kai vaikas gali karščiuoti ir dvi savaites. Pavyzdžiui, kai sergama kai kuriomis virusinėmis ligomis.

Žaibiškai plintantys virusai

S. Burokienė apgailestauja, kad vėl tenka susidurti su greit plintančiomis ligomis, kurių ilgą laiką jau neturėjome. „Sulaukiam mažųjų pacientų, užsikrėtusių primirštomis ligomis. Labai gaila, kad skiepijimo apimtys sumažėjo, ir dabar jau pradėjome diagnozuoti tymus. Turime jau ir kokliušo atvejų. Pirmieji atvejai jau kelia nerimą“, – dalijasi ji ir trumpai aptaria kitas tarp vaikų lengvai plintančias ligas.

Vėjaraupiai. Gydytoja atkreipia dėmesį, kad vaikus, persirgusius vėjaraupiais, ypač stigmatizuoja dar kurį laiką po ligos išliekantys briliantinės žalumos pėdsakai, tad bėrimų ja tepti nerekomenduoja – šiais laikais tam yra kitų dezinfekcinių priemonių.

„Yra taisyklė, kad vaikas nebeužkrečiamas praėjus maždaug 10 dienų nuo bėrimo pradžios arba 5 dienoms nuo paskutinio naujo bėrimo atsiradimo. Vėjaraupiams būdingas bėrimo etapiškumas – penkias dienas vis atsiranda naujų bėrimų, jie virsta pūslelėmis, pūslelės suplyšta, užsideda šašeliai ir išnyksta. Taigi reikia 5 dienų visam ciklui“, – paaiškina S. Burokienė.

Roto virusas. Ši liga itin sparčiai plinta per užkrėstus paviršius, tad pirmiausia vaikus būtina įpratinti kuo dažniau plautis rankas.

Gera žinia ta, kad dažniausiai užsikrėtus pasveikstama gana greitai. „Dabar dauguma vaikų nuo roto skiepijami, tad liga trunka trumpai – dieną paserga, o trečią jau gali grįžti į ugdymo įstaigas. Kai nebėra jokių simptomų, vaikas nebeviduriuoja, nebevemia, laikoma, kad vaikas kito nebeužkrės. Taigi po sirgimo duodame jam vieną dieną atsipūsti ir leidžiame toliau į darželį ar mokyklą“, – sako gydytoja.

Akių uždegimas. Dažnai virusines infekcijas lydi akių uždegimai – konjunktyvitai, kurie vaikų kolektyvuose plinta pakankamai nesudėtingai ir greitai. Adenovirusinė infekcija, kuriai būdingi konjunktyvitai, pažeidžia ne tik kvėpavimo takus, bet ir akių junginę. Vaiko akys parausta, pastebimo pūlingos traiškanos.

„Kiek truks simptomai, priklausys individualiai, tad reikia stebėti savo vaiką. Paprastai esant konjunktyvitui vaikai jaučiasi blogai, jiems graužia akytes, – pasakoja gydytoja. – Gydant reikia lašinti lašiukus ir ne po vieną kartą per dieną. Vaistai paprastai skiriami 5 dienoms arba savaitei, tad tiek laiko gydant akių uždegimą ir reikėtų būti namuose.“

Atmintinė, kada po ligos vaikas gali grįžti į ugdymo įstaigą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją