Danielle Manton-Kelly, kurianti patarimų apie vaikų auginimą tinklaraštį „The Enchanted Nanny“, socialiniame tinkle paaiškino, kodėl vaikams iki šešerių metų nepatartina duoti kai kurių maisto produktų.

Sumanioji auklė D. Manton-Kelly įraše socialiniame tinkle paaiškino, kodėl kelių užkandžių ji nerekomenduoja mažiems vaikams,rašo „The Mirror“.

Pirmasis sąraše – klasikinis apskritas ledinukas ant pagaliuko. Kietas, apskritas ledinukas gali įstrigti kvėpavimo takuose. „Vengiu jų lyg maro“, – teigė auklė.

Nerekomenduojamų produktų sąraše – ir vynuogės. „Vynuogės – iš tų maisto produktų, kurie netirpsta, jei jau įstrigo, vadinasi, įstrigo, jos neištirps, nepakeis formos“, – įspėja auklė. Jos patarimas – mažiems vaikams duoti vynuogių, supjausčius jas į gabalėlius. Tas pats pasakytina apie kitokius mažus vaisius ir daržoves – kaip antai, vyšninius pomidorus, dideles šilauoges, juos patiekite pasmulkintus.

Mažos užkandinės dešrelės – taip pat rizikingas valgis. Mažų dešrelių apvalkalas kietas, mažiems vaikams sunku perkąsti dešrelę, tad jei ji visa įstrigs gerklėje, neištirps.

Zefyriukai mažiems vaikams nerekomenduotini dėl dydžio ir dėl tekstūros. „Jei zefyriukas įstrigs kvėpavimo takuose, jis nejudės. Bus be galo sunku ištraukti, kadangi zefyriukai maži, lipnūs ir tokio dydžio, kad telpa kvėpavimo takuose.“

Lengvučiai spragėsiai – labai pavojingi. Jei žaisdami, juokdamiesi vaikai stipriai įkvėps, spragėsiai gali įstrigti kvėpavimo takuose. „Jeigu vaikams iki šešerių metų duodate spragėsių, žiūrėkite, kad mažieji valgytų jų ramiai sėdėdami“, – pataria D. Manton-Kelly.

Auklė pasidalijo šiais patarimais, kai mitybos specialistė Priya Tew išpublikavo sąrašą 20 produktų, kuriuos vaikai, jos teigimu, turėtų paragauti iki penkerių metų. Tyrimas, kuriame dalyvavo 2000 tėvų, parodė, kad trečdalis mėginusių vadovauti šiomis rekomendacijomis tėvų galiausiai neteko kantrybės ir leido vaikams valgyti, ką tik nori, taip pat ir ne itin sveiką maistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)