– Kada kūdikis pradeda domėtis pirmaisiais žaislais?

– Jau 2 savaičių amžiaus naujagimis turi gebėti bent 1-3 sekundes fiksuoti žvilgsnį į priešais jį kabantį daiktą. Kai naujagimis jau fiksuoja žvilgsnį tam tikrą laiką, pats laikas skatinti sekti akimis lėtai vertikaliai (aukštyn-žemyn) ir horizontaliai (į šonus) judantį daiktą. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad kūdikiai mėgsta žiūrėti į veidą labiau nei į žaislus ar užsiimti kita veikla. Be kita ko, jie mėgsta žiūrėti į veidą, kada juokiamasi, yra atmerktos akys, žiūrima tiesiai į akis, yra ant tėvų rankų ir atsakoma į jų reakcijas. Praleistas laikas, kuomet žiūrite savo mažyliui į akis, ne tik jį daro laimingu, bet taip pat padeda lavinti, užmegzti ryšį, kuris bus tvirtas pamatas sveikiems santykiams ateinančiais mėnesiais ir metais.

– Kokie tai žaislai galėtų būti? Kokių spalvų, kokių medžiagų, kokio dydžio?

– Pirmaisiais mėnesiais kūdikis saugiausiai jausis ant jūsų rankų. Bet būna akimirkų, kada kūdikį reikia palikti vieną nors ir trumpam. Todėl norėdami, kad kūdikis jaustųsi ramus, saugus ir užimtas, problemos sprendimas gali būti lavinamasis kilimėlis. Pirmaisiais mėnesiais (2-4 mėn.) tai geriausias žaislas kūdikiui. Tik neapsigaukite su perkrautais lavinimo kilimėliais, sūpynėmis.
Kol vaikas sąmoningai dar negriebia daiktų, priešais jį reiktų kabinti tik po vieną žaisliuką. Taip kūdikį greičiau paskatinsite tikslingai siekti žaisliukų, nes jis turėdamas daugiau nei vieną pasirinkimą, gali sutrikti. Tai yra hiperstimuliacija. Kartais mažiau reiškia daugiau. Kuo paprastesnis žaislas, tuo geriau. Jei kalbėti apie barškučius, tai pirmieji turėtų būti lengvi, apvalūs, žiedo formos, kad galėtų patogiai suimti abiem rankytėmis ir įsidėti į burnytę. Apie trečią mėnesį kūdikiai pradeda abi rankytes suvesti į vidurio liniją, tuomet kol dar pirštukai neįgudę tvirtai laikyti barškučių, galite pasiūlyti didesnius, lengvus žaislus (pvz., minkštos knygelės, pliušiniai kamuoliai ir pan.).

Kineziterapeutė Laura Žalienė

Yra žinoma, kad kūdikiai iki trijų mėnesių skiria kontrastingų spalvų derinius, pvz., juodą-baltą, mėlyna-oranžinė, juoda-raudona spalvas. Tėvai gali patys pasigaminti korteles su vaizdais nuo paprastų didelio kontrasto iki sudėtingesnių įvairiaspalvių vaizdų, kurie skatina regos vystymąsi, vizualinės erdvės suvokimą, regą ir kitus pojūčius.

Kadangi kūdikis mokosi apie savo kūną ir jo aplinką pirmiausiai per lytėjimo pojūčius, tai kuo daugiau tekstūros ir medžiagos odai suteikiama pajausti, tuo labiau susidraugaus su ja ir išmoks skirti. Tai labai svarbu bendram kūdikio taktilinės sensorinės sistemos vystymuisi, taip pat lavina smulkiąją motoriką, kurios reikės vėliau. Dauguma kūdikių žaislų yra papuošti įvairiomis tekstūromis (kamuoliai, pledukai, žiedai ir pan.) Taigi leiskite naujagimiui nuo pirmų dienų pajausti įvairias tekstūras. Kūrybingos ir mėgstančios rankdarbius mamos, močiutės manau gali ir pačios sukurti panaudodamos įvairių tekstūrų audinius, siūlus ir kt. medžiagas.

Kai jau kūdikis tampa aktyvesnis ir smalsesnis (3-4 mėn.), laikas persikraustyti ant grindų. Tiesiog įrenkite kūdikiui jo veiklos kampelį, kuriame jis bus saugus. Šone, ant lovytės grotelių, pakabinti žaisliukai taip pat skatina kūdikį verstis.

– Kokie žaislai tai neturėtų būti?

– Iš profesinės patirties pastebėjau tendenciją, kad tėvai kūdikiams veiklos įtaisus įsigyja tokia seka: vibro-kėdutė/gultukas, lavinamasis kilimėlis, Bumbo sėdynė, šokliukas, vaikštynė, vaikštukas/stumdukas, kojomis paspiriama mašinėlė, muzikinis veiklos staliukas. Žinoma, gal ne visus, kuriuos išvardinau ir įsigyja tėvai. Bet ne visi ir yra pirmo būtinumo pirkiniai. Trumpai apie kiekvieno jų privalumus ir trūkumus.

Spyruoklinis „gultukas” gali neigiamai paveikti sėdėjimo raidą. Spyruokliavimas skatina suptis visu kūnu ir dėl to gali atsirasti labai stiprus nugaros raumenų mėšlungis. Spyruokliniame „gultuke” prisegtas kūdikis praranda galimybę patenkinti savo motorinius poreikius natūraliu būdu. Kūdikį stipriai stimuliuoja netoliese besisukiojanti mama, ir taip jis neišvengiamai ima žaisti, naudodamasis tais stipriais nugaros raumenų spazmais. Pakankamai ilgai laikyti pritvirtinti prie tokio baldo vaikai, būdami 10-12 mėnesių amžiaus ir jau turėdami sėdimos padėties pusiausvyros reakcijas, laisvai sėdėdami nuolat pradeda suptis ir pargriūna aukštielninki. Dažniausiai kūdikiai ypač greitai išmoksta sėdėti tada, kai jie dažnai turi galimybę sėdėti tėvams ant kelių; „jojant” sėdėjimo plokštuma juda, o tai normaliai ir sparčiai ugdo automatines pusiausvyros reakcijas ir kūno padėties išlaikymo refleksus.

Į šokliuką dėti kūdikį rekomenduojama, kada kūdikis tvirtai savarankiškai sėdi, ropoja ir atsistoja. Kadangi šokliuko paskirtis – spyruokliuoti, tai ne anksčiau kaip 7 mėnesių amžiaus galima būtų dėti, nes būtent šio amžiaus kūdikis jau turi spyruokliuoti. Tačiau prieš tai turite būti tikri, kad klubo sąnariai yra išsivystę taisyklingai pagal amžių. Jei buvo diagnozuota klubo sąnario displazija, tuomet į šokliuką dėti draudžiama.

Vaikštynė saugi ir galima kūdikiui tuomet, kai kūdikis pats taisyklingai atsistoja prie baldo ir eina šoniniu žingsniu. Tokiu būdu kūdikis jau pats moka perkelti kūno svorį, dėti taisyklingai pėdą, ir ji gali padėti išmokyti kūdikį eiti į priekį. Tuomet sulaukiu tėvų pasisakymų, kad tada kūdikiui, o tiksliau jiems (tėvams), kaip ir nėra poreikio kūdikio dėti į vaikštynę, juo labiau į šokliuką, nes entuziazmu ir džiaugsmu vaikutis netrykšta dėl suvaržytos laisvės judėti. O kam tada vaikštynė skirta? Tai yra prekybininkų sukurtas produktas, o jau nuo tėvų sąmoningumo priklauso, ar reikalingas toks daiktas namuose ar ne. Taigi jei jūsų kūdikis jau vartosi, šliaužia, sėdi savarankiškai, ropoja, įsikibęs atsistoja ir eina šoniniu žingsniu prie baldų (o tai didžioji dalis kūdikių prieš tai minėtus judesius atlieka būdami ne anksčiau, nei 9 mėn. amžiaus), tik tuomet svarstykite ar tikrai būtina vaikštynę įtraukti į planuojamų pirkinių sąrašą. Suaugusieji neturėtų sutrikdyti kūdikio stambiosios motorikos raidos ginčytinomis pagalbinėmis priemonėmis arba atgyvenusiais įpročiais, kaip reikia prižiūrėti vaikutį. Sveikam vaikui, kad galėtų pagal amžių ropoti, sėdėti ir stovėti, tereikia pakankamai judėjimo laisvės ir jaukiai įrengto kambario ar žaidimo erdvės. Spyruoklinis „gultukas”, „šokliukas”, vaikštynė, ankšti vežimėliai ar maži maniežai nėra sukurti gamtos. Jei ir naudojant šias pagalbines priemones, vaiko motorika optimaliai vystosi, tai reikia dėkoti jokiu būdu ne joms, o sveikam vaiko organizmui.

Gultukas kūdikiui

Tam puikiai pasitarnauja įvairaus dydžio dėžės, staliukai ir pan. Tikrai neverta užgriozdinti namų šiais kūdikių veiklos įtaisais. Kūdikiui žymiai įdomiau ir naudos daugiau kuistis virtuvėje po stalčius, spinteles ir daryti „tvarką” knygų lentynose.

– Kokia specialistų nuomonė apie grojančius, šviečiančius, mirgančius žaislus? Iki kokio amžiaus jie nerekomenduojami?

– Kūdikiai labiau sukoncentruoja dėmesį į veidą, nei į žaislus. Kuo mažiau ekranų, tuo daugiau laiko gyvam bendravimui. Grojantys, šviečiantys, mirgantys žaislai atima iš mažylio galimybę domėtis aplinka, pačiam išmokti ir patirti naujų potyrių, kūrybiškai ieškoti išeičių iš situacijų, atrasti judėjimo džiaugsmą. Tėvai galvoja, kad jei kūdikis nebus užimtas grojančiais, šviečiančiais, mirgančiais, siūbuojančiais žaislais, lėčiau vystysis, mažiau išmoks. Nieko panašaus. Laikas praleistas stebint ir nuobodžiaujant yra neįkainojama patirtis kūdikio raidai.

– Kokio tipo žaislai lavina vaikus iki vienerių metų? (gal reikėtų išskirti iki trijų mėnesių, 3-6 mėnesių ir 6-12 mėnesių)?

– Pirmieji trys mėnesiai yra tas laikotarpis, kuomet vyksta dideli pokyčiai regos sistemoje. Šiuo laikotarpiu kūdikiai pereina nuo negebėjimo koordinuoti savo akių ir geba skirti tik kontrastingas spalvas (pvz. juoda-balta), kurios yra 20-30 cm nuo kūdikio veido, iki gebėjimo skirti tam tikras spalvas ir sekti akimis judančius objektus.

Jei jau pastebėjote, kad mažylis taikosi savo kumštukus įsidėti į burnytę, pats laikas lavinti rankos – burnos koordinaciją. Nereikėtų kūdikio varžyti ar neleisti atlikti šio judesio. Tai vienas iš raidos etapų, kuomet pažįsta savo kūną, tyrinėja burnytę. Iš senosios kartos dar gajūs posakiai „pripras kišti pirštus į burną”, „nučiulps pirštą ir bus plonesnis”. Galiu patikinti, kad jei kūdikio raida normali, tikrai tai laikina. Įsitikinkite, kad žaislai nebūtų visada virš kūdikio galvos. Jie turi būti skirtingose vietose. Atkreipkite dėmesį, ar kūdikis turi galimybę pasukti galvą į abi puses.

Nuo 5 mėn kūdikiai pradeda perimti žaisliukus iš vienos rankos į kitą. Tam tinka smulkesni žaisliukai. Nuo 6 mėnesio pasiūlykite kūdikiui plokščius žaisliukus. Tam tinka didelės plokščios sagos, dangteliai, žaisliniai rakteliai ir pan. Kadangi nuo pusės metų turi sekti riedantį, krentantį daiktą, pasirūpinkite, kad žaislų dėžėje atsirastų balionas, įvairaus dydžio kamuoliai. 8 mėn. mažylis turi gebėti išlaikyti du daiktus, tam puikiai tiks mažos medinės kaladėlės. Išmokus jas išlaikyti delniukuose, parodom, kad galima jomis stuksenti.

Kai kūdikis pradeda sėdėti, parūpinkite įvairių dydžių dėželėmis, formelių rūšiuokliais. Vietoj formelių pasiūlykite išimti iš kibirėlio ar dėželės kaštonus, graikinius riešutus, medines kaladėles (tokiu būdu supažindinam kūdikį su tūriais, lavinam griebimo funkciją). Namuose tikrai rasite įvairiausių dydžių, gylių puodų, dubenėlių, kurie tikrai pradžiugins jūsų mažylius. Kai jau pradės atrasti skyles formelių rūšiuoklyje, galite pradėti mokintis mesti kaštonus, graikinius riešutus į dėžutę. Formeles pataikys pagal išpjovą 1,5 – 2 m. amžiaus, todėl pasirūpinkite saugia alternatyva formelėms.

9-12 mėnesiai – tai analizės ir atradimų laikotarpis, tinka viskas ką galima dalimis išnarstyti, pvz., piramidės, indeliai, kibirėliai. Pincetinio ir replinio griebimo lavinimui tinka medinės dėlionės.

Parduotuvių žaislų lentynose gausu knygelių. Tiesa tokia, kad niekada nebus per anksti pradėti skaityti kūdikiui. Pradėkite nuo knygų, kuriose yra kontrastingos spalvos ir paprasti paveikslėliai. Iki pusės metų kūdikiams tikslinga garsiai skaityti. Toks garsus skaitymas padeda atskleisti kalbą, ritmą, sakinio struktūrą ir, žinoma, jūsų balsą. Prieš pradėdami skaityti, sumažinkite aplinkinius garsus, tokius kaip TV, radijas ir pan. Sėdinčiam mažyliui galite pasiūlyti knygeles storais lapais, atverčiamais langeliais: vartykite, lieskite, tapšnokite, įvardinkite, ieškokite.

– Kokio tipo žaislus tėvai turėtų parinkti vienerių metų vaikui?

– Kibiras su medinėmis kaladėlėmis, kamuolys, knygelės popierinės storais lapais, lėlė, mašina, lėlių vežimėlis, muzikiniai (pučiamieji, mušamieji žaislais), ir pan. Tai yra, ko reikia, kad vaikas kūrybiškai ir spontaniškai galėtų žaisti.

– Dabar ypač populiarios veiklos lentos. Kokia jūsų nuomonė? Kas ten turėtų būti, kad ji būtų naudinga?

– Veiklos lentos gerai, jei kūdikio judėjimas nėra suvaržytas kitais veiklos įtaisais, pvz. gultuke, kėdutėj, ankštame manieže. Veiklos lentą galima pasiūlyti jau 3-4 mėnesių kūdikiui, kad paskatintumėte ilgiau gulėti ant pilvo, verstis ant šono/pilvo. Sėdinčiam kūdikiui veiklos lenta padės lavinti atramos ir pusiausvyros reakcijas. Stovinčiam ir besimokančiam eiti šoniniu žingsniu mažyliui veiklos lentos skatins judėti, įveikti kliūtis kelyje, lavins pusiausvyrą ir koordinaciją.

– Kiek 0-1 amžiaus vaikams protinga turėti žaislų?

– Protinga turėti tiek, kiek nevargina jų gausa. Jų gausa gali varginti tiek kūdikį, nes pasirinkti su kuriuo žaisti gali išprovokuoti negatyvias reakcijas, tiek tėvus, kai namų aplinka tampa panaši į parduotuvių lentynas.

TOP16 žaislų:

Lavinamasis kilimėlis

Barškučiai

Pliušiniai kamuoliai

Knygelės

Kontrastinių spalvų kortelės

Įvairių tekstūrų žaislai

Kamuolys

Medinės kaladėlės

Formelių rūšiuokliai

Piramidės

Kibirėlis su medinėmis kaladėlėmis

Lėlė

Mašina

Lėlių vežimėlis

Veiklos lenta

Muzikiniai mušamieji ar pučiamieji instrumentai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt